Slaviša Jokanović (©Reuters)
Slaviša Jokanović (©Reuters)

Utisci posle poslednjeg pijačnog dana: Dinamo i Soči su samo krpili rupe

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.09.22. | 12:10

Gostovanje Moskovljana u gradu na obali Crnog mora (petak, 19) na otvaranju 9. kola ruske Premijer lige biće prvi meč koji će da se odigra od kako je zatvoren letnji prelazni rok u toj zemlji

U četvrtak uveče je zvanično završen prelazni rok u Rusiji, a već ovog petka nastavlja se šampionat. Prvi meč devetog kola Premijer lige između Sočija i Dinama iz Moskve na programu je od 19 časova, jedva da navijači ta dva kluba imaju vremena da im se slegnu utisci sa letnje pijace.

Prvi utisak je da su obe ekipe imale loš prelazni rok iza sebe i teško je da možemo za njih da kažemo da imaju bolji tim nego prošle sezone. Doduše, nisu ni funkcioneri tu mnogo krivi, jednostavno je situacija u zemlji zbog rata u Ukrajini takva da se inostrani igrači mahom nisu bili za selidbu u Rusiju. Štaviše, mnogi su pobegli.

Izabrane vesti

Tako se čitavo leto Dinama iz Moskve može staviti pod kategoriju „krpljenje rupa“. Očekivalo se da će da bude tako još kada je nemački trener Sandro Švarc prihvatio da ode u Hertu, a njegova zamena Slaviša Jokanović je zatekla prilično haotičan klub. Srpski stručnjak praktično nije ni znao koga će imati na raspolaganju, jer su Sebastijan Šimanski, Nikola Moro, Fabijan Balbuena i Giljermo Varela praktično pobegli iz kluba, bez da su se Policajci nešto tu previše pitali.

Čitav prelazni rok su tražili njihove zamene, umesto da se pojačavaju, a i to su jedva našli. Umesto Balbuene je došao Roberto Fernandez iz Guaranija, Niklas Maričal iz Nasionala je popunio upražnjen prostor u veznom redu, ali najteže je bilo pronaći zamenu za Varelu.

19.00: (2,05) Soči (3,45) Dinamo Moskva (3,60)

Tek poslednjeg pijačnog dana su Moskovljani uspeli da ubede kapitena izraelske reprezentacije Elija Dasu da dođe iz Vitesea. Želeli su još jednog Izraelca Edena Karceva, ali je njegov transfer propao iz administrativnih razloga. Zato su u minut do 12 morali da pozajme od Rostova Matijasa Normana za 1.000.000 evra. Reč je o defanzivnom vezisti koji je nedavno izbačen iz reprezentacije Norveške samo zbog odluke da ostane da igra fudbal u Rusiji. Pomenimo i 17-godišnjeg Milana Majstorovića, kojeg je Dinamo kupio od Vojvodine za 1.200.000 evra, ali on se još nije preselio u Rusiju zato što je maloletan. Tek će u februaru da se priključi Moskovljanima, kada bude napunio 18 godina.

Jokanoviću će naravno trebati malo više vremena da uigra dva najnovija pojačanja, bez njih će Policajci večeras na Soči. Nema veze, i ovako su sasvim solidni, jedna su od tri ekipe koja u prvih osam kola nije doživela poraz. Pored Dinama to su uspeli samo još Zenit i Rostov.

Soči s druge strane nije dobar kao prošle sezone, sada je sedmi na tabeli sa 13 poena, tri manje od četvrtoplasiranog Dinama. Već smo pisali o tome, aktuelni vicešampion Rusije je tokom leta ostao bez dvojice najboljih igrača iz prošle sezone, Matea Kasijere i Rodrigaa, koji su otišli u Zenit. Najboljeg strelca Sočija je zamenio Vladislav Sarveli iz Krilja Sovjetova, koji je do sada postigao tek dva pogotka. Rodrigaovo mesto u odbrani je popunio Arjom Meščaninov, koji je došao za 500.000 evra iz drugoligaša Baltike. Za sada je solidan, ustalio se u startnoj postavi, ali Sočijeva odbrana je sada među lošijima u ligi i već je primila 14 golova. Duplo više od Dinama.

Jedini igrač koji u Soči nije došao kao zamena za nekoga, već da zapravo podigne kvalitet tima je Kiril Kravcov iz Zenita. Njega je Soči platio Zenitu 835.000 evra, ali vezista se još nije izborio za minutažu i do sada je sakupio tek 51 minut na terenu.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

RUSIJA 1 – 9. KOLO

Petak

19.00: (2,05) Soči (3,45) Dinamo Moskva (3,60)

Subota

14.00: (3,10) Himki (3,35) Krilja Sovjetov (2,30)

16.30: (1,75) CSKA Moskva (3,60) Krasnodar (4,90)

18.45: (1,85) Ahmat (3,50) Pari NN (4,40)

Nedelja

12.00: (2,00) Ural (3,40) Torpedo (3,90)

14.00: (3,10) Fakel (3,35) Lokomotiva Moskva (2,30)

16.30: (1,15) Zenit (7,75) Orenburg (18,0)

18.45: (3,05) Rostov (3,35) Spartak Moskva (2,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Dinamo MoskvaSoči

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara