Starteri protiv Kluža (© FK Partizan)
Starteri protiv Kluža (© FK Partizan)

Utisci sa Partizanove premijere: Popović pre Stevanovića, Fejsa će doneti stabilnost, ne može fudbal bez napadača

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.06.22. | 12:48

Crno-beli jesu poraženi od Kluža, ali – paradokslano – Rumunima nisu dopustili nijednu šansu

Kad je Ilija Stolica promovisan u šefa stručnog štaba, delili su Grobari klip iz jedne od kultnih scena filma „Ko to tamo peva“, kad se Danilo Stojković hvata za ogradu oronulog mosta i uverava da: „Nije to toliko loše kao što izgleda“ aludirajući na „tanak“ igrački kadar. Istu repliku mogli bi da iskoriste i posle premijere novog trenera uprkos porazu od Kluža.

Ostaće zapisan rezultat provere sa prvakom Rumunije (0:1), kao i utisak o fizičkoj inferiornosti u sudarima sa rmpalijama iz ekipe Dana Petreskua, mada bi za navijače, pogotovo ljude iz kluba bilo površno ako bi se na tome završilo. Naročito ako se zna da je Klužu ovo bila treća letnja kontrola, a ekipi iz Humske početna. I to u krnjem sastavu. Bez štopera i bez napadača.

Izabrane vesti

Čak i u takvoj konstelaciji snaga bilo je delova utakmice u kojima se vicešampion Srbije bolje snalazio. Samo što to nije naplatio. Baš kao što je bilo nagoveštaja kako bi novi Partizan, sa Stolicom u ulozi glavnokomandujućeg, mogao da izgleda. Završna statistika je pokazala da je Parni valjak duže držao loptu u posedu, zabeležio više udaraca u i van okvira gola, igrao „čistije“ (skrivio manje faulova) i sve su to pokazatelji koji mogu da raduju novog šefa struke, jednako kao i promocija mladosti, naročito u drugom poluvremenu kad se strastvenim pratiocima crno-belih svidela partija Mihajla Petkovića, čak i rola talentovanog bek Mateje Staševića, pozdravljen je i ulazak Vanje Vlahovića...

Za neke velike analize nije ni vreme (tek dve sedmice rada pod palicom naslednika Aleksandra Stanojevića), ni mesto (treneri umeju da kažu kako su pripremne utakmice samo produžetak treninga), posebno ne usled saznanja da u Gornjoj Radgoni Stolica nije imao na raspolaganju ni 20 igrača. Opet, neke zakonitisti je moguće uočiti.

Primera radi, bez obzira na kiks direktnog uticaja na ishod, sve ukazuje da će Aleksandar Popović biti prvi izbor među stativama. Čak ni to što je pogrešio u segmentu koji Stolica zagovara (igra nogom, opredeljenje da golmani učestvuju u akcijama) neće uticati na status mladog čuvara mreže. Popović ima visinu (1,90) i tehničke mogućnosti koje novi trener ceni, a činjenica da ga je pozivao u mladu reprezentaciju dok je bio selektor Orlića sugeriše da je u početnoj prednosti u odnosu na Nemanju Stevanovića. Uprkos tome što je Stevanović priveo prethodnu sezonu kraju, u međuvremenu potpisao novi ugovor, deluje, makar na početku, da će opet biti „broj dva“. S tim da je i kod prethoidnih trenera kretao iz hendikepa.

Popović i Zlatan Šehović (kasnije povređen) su kreirali zicer Klužu, u pogodak ga je pretvorio Marko Dugandžić i to je bilo jedini put da su Rumunu ugrozili crno-bele. Sve ostalo bilo je više nego pristojno, čak ohrabrujuće, iako je odbrana silom prilika modifikovana i igrala bez ijednog centralnog defanzivca neku veliku šansu protivniku nije dozvolila. Verovatno ima do principa koji su ostali iz mandata Aleksandra Stanojevića, biće da ima nešto i do pojave Ljubomira Fejse.

Koji korak ispred poslednje linije, nekadašnji reprezentativac je, u tandemu sa Sašom Zdjelarom (oko njegove mišice biće kapitenska traka makar dok ne ode) pružio naznake svega onoga što se očekivalo tokom proleća, a nije se desilo usled dugog rehabilitacionog procesa. Fejsa je izdržao 45 minuta, što je tek drugi put u poslednjih godinu dana da je odigrao poluvreme, mada se videlo koliko je stabilan, siguran u sebe, odluke i rešenje na nivou evropskog fudbala, te da bi mogao da bude pravo pojačanje. Kad već nije proletos.

Kao što su Fejsa i Zdjelar gušili ofanzivce Kluža, a Aleksandar Filipović i Slobodan Urošević zavredili pluseve zbog sužavanja prostora i ogromnog radijusa kretanja, tako je jasno da ovako zamišljen Partizan teško može da igra bez klasičnog napadač. Rikardo Gomeš i Marko Milovanović, kao jedine prave „devetke“, propustili su premijeru usled povreda i(li) bolova, a Filip Holender još jednom potvrdio da mu to nije primarna pozicija. I da se muči svaki put kad je u centrali. Kad startni špicevi opet budu na raspolaganju, Stolica će imati mogućnost kombinovanja kakava je izostala protiv Kluža, jer je njegov tim nekako i donosio loptu do kaznenog prostora, međutim, nije imao nastavak.

Na kraju krajeva, proces promena je tek započet, veliki broj fudbalera je otišao, Patrik Andrade još nije debitovao, čeka se još najmanje jedno pojačanje do kraja boravka u Sloveniji (najverovatnije u liku štopera Svetozara Markovića), te se u Partizanu nadaju da će slika biti bolja već za tri dana kad se preko puta nađe Spartak iz Trnave.

STIGlLI PANTIĆ, VUJAČIĆ I SANIČANIN

U bazu crno-belih u Slovenji stigao je tokom subote Danilo Pantić. Povređeni vezista Partizana privodi kraju proces oporavka od teške povrede kolena zarađene još tokom zimskih priprema u Turskoj, mešutim, nije realno da bude spreman za početak sezone. Iz kluba uveravaju da je najranije moguće da se Pantić konkuriše za sastav tokom septembra, kad na programu bude grupna faza UEFA takmičenja.

Tokom dana ekipi će se priključiti Igor Vujačić i Siniša Saničanin. Dvojica štopera su dobili dodatne dane odmora posle obaveza u selekcijama Crne Gore i Bosne i Hercegovina u junskom terminu Lige nacija i njih Stolica može polako da uvodi u svoj sistem rada.


tagovi

Ilija StolicaAleksandar PopovićLjubomir FejsaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara