Užas u Australiji: Polomio sudiji vilicu i izbio mu četiri zuba!

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.05.23. | 12:32

Na utakmici lokalnih timova u Sidneju, amaterski bokser nasrnuo na glavnog arbitra i krvnički ga pretukao. Sud odbio zahtev za kauciju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbalske utakmice u Australiji postale su u poslednje vreme poprište navijačkog vandalizma. Iako je ovaj sport među Ozijima u debeloj senci futija (australijski fudbal), ragbija i kriketa, tokom protekle dve godine su se na svim nivoima fudbalskih takmičenja dešavale tuče i neredi kakvi se retko viđaju i u zemljama trećeg sveta.

Izabrane vesti

Poslednji u nizu incidenata koji su izazvali čak i reagovanja vodećih političkih lidera u zemlji, odigrao se proteklog vikenda na utakmici amaterske okružne lige Benkstauna, na jugozapadu Sidneja. Po završetku meča između domaćeg tima Pedstou Hornets i ekipe Grinejkr Igls, jedan navijač gostiju je utrčao u teren i pretukao glavnog sudiju, nanevši mu pritom veoma teške fizičke povrede, trostruki prelom vilice i četiri polomljena zuba.

„Oi, sudija, beži odatle“, povikao je jedan gledalac koji je očigledno shvatio šta se sprema.

Prema rečima očevidaca, glavni arbitar meča Kodr Jagi (46) se na izlasku sa terena obratio gledaocu koji je kasnije identifikovan kao amaterski bokser Adam Abdala (25) i zatražio od njega da mu se skloni s puta kako bi prošao ka svlačionici. Umesto odgovora, navodno je usledio napad razjarenog Abdale, koji je sudiju najpre oborio na zemlju, a zatim ga levom rukom vukao za dres, a desnom pesnicom krvnički udarao u glavu. Kao da to nije bilo dosta, pa je nesrećnog Jagija nekoliko puta i šutnuo nogom u glavu, pre nego što je grupa fudbalera i gledalaca uspela da sudiju otrgne iz čeličnog stiska snažnog boksera.

Sve je kamerom snimio jedan gledalac, koji je video ubrzo objavio na Tviteru, uz komentar:

„Kakav džukački napad! Nadam se da će odležati za ovo. Vidite, ovo su stvari zbog koje nanose štetu reputaciji Libanaca u zajednici. Tim je uradio sve kako treba, ali jedan momak sudiji slomio vilicu. I sve to verovatno zbog ničega“, napisao je korisnik Sokrates Majls na svom profilu.

Inače, obojica učesnika incidenta su poreklom Libanci, kao i većina ostalih igrača dva tima.

Kada je uspeo da malo dođe sebi, okrvavljeni sudija, inače otac četiri dečaka, samo je ponavljao:

„Polomio sam vilicu, polomio sam vilicu.“

Arbitar je kolima hitne pomoći prevezen u obližnju bolnicu u Liverpulu, gde je konstatovan trostruki prelom vilice, zbog kojeg je narednog dana operisan i stavljene su mu metalne pločice.

„Mislio sam da ću umreti“, kratko je izjavio sudinja Jagi za televiziju Kanal 9, potvrđujući da ima višestruki prelom vilice, izbijene zube i „bog zna šta još“.

Napadač je posle incidenta navodno pobegao s lica mesta, ali se u nedelju u pratnji advokata sam prijavio u policijsku stanicu. U ponedeljak je izveden pred Okružni sud u Benkstaunu, koji je na insistiranje policije odbio zahtev za kauciju, uz obrazloženje da „postoji zabrinutost da bi Abdala mogao da ugrozi bezbednost žrtve i šire zajednice“.

Policijski istražitelj je pred sudom rekao da je od strane fudbalskog arbitra bilo „malo, ako je uopšte bilo provokacije“, pre nego što je Abdala počeo da ga udara.

Međutim, sudu je rečeno da je Jagi kada se suočio sa agresivnim napadačem izvukao iz zemlje zastavicu pokraj terena kako bi mogao da se odbrani.

Advokat napadača je kazao da je njegov klijent „zaradio modricu na glavi“ od udarca „čeličnim delom drške zastavice“. Takođe je istakao i da Abdala „nema istoriju nasilničkog ponašanja“, ali australijski mediji javljaju drugačije. Naime, 25-godišnji bokser je pre nekoliko sedmica učestvovao u tuči tokom utakmice njegovog tima Grinejkr na domaćem terenu.

Protiv Abdale je podignuta optužnica, u kojoj se on tereti za „fizički napad sa namerom da nanese teške telesne povrede“.

Amaterski klub Grinejkr je posle nemilih scena proteklog vikenda doneo radikalnu odluku da istupi iz takmičenja u okružnoj Premijer ligi Benkstauna. Suđenje Adamu Abdali počeće u junu.

Javnost je na ovaj incident reagovala sa gnušanjem, a premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins izjavio je da su optužbe „veoma zabrinjavajuće“ i „potpuno neprihvatljive“.


„Odnosite se prema sudijama sa poštovanjem. Oni rade težak posao i hvala Bogu da to rade, jer bez njih ne bismo mogli da vodimo nijedno takmičenje u zajednici“, rekao je Mins.

Sudija Jagi je posle svega rekao da će „verovatno morati da pije i jede na slamčicu narednih šest nedelja“ i da je zabrinut zbog gubitka osećaja na usnama. Međutim, istakao je da ne gaji veliku ogorčenost na napadača.„Uvek kažem, Bože oprosti mu“, rekao je Jagi i dodao da „veruje u sistem i pravdu u Australiji“, te da „sve stavlja u njihove ruke“.

U decembru prošle godine u Australiji smo svedočili neredima na derbiju profesionalne A-lige, kada su navijači Melburn Viktorija provalili na teren i naneli povrede golmanu rivalskog Melburn Sitija Tomu Glaveru, sudiji Kingu i televizijskom snimatelju.

Takođe, pre tačno dve godine, 26. aprila 2021. godine, na utakmici poluprofesionalne Premijer lige Novog Južnog Velsa došlo je do tuče navijača Rokdejl Ilindena i Sidnej Jujnajteda. Iako su pojedini mediji pokušavali da to odbace, ova tuča je bila nacionalno motivisana, pošto je reč o najpoznatijim klubovima makedonske i hrvatske zajednice, koji imaju dugu istoriju međusobne netrpeljivosti.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara