(© AFP)
(© AFP)

Užasne vesti – Sven Goran Erikson: Ostalo mi je još godinu dana života

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.01.24. | 10:02

Bivši trener Lacija i selektor Engleske u bezizlaznoj situaciji

Početkom godine napustio nas je Barazilac Mario Zagalo, nekoliko dana kasnije i Franc Bekenbauer, a iz Švedske stižu zastrašujuće vesti, pošto je Sven Goran Erikson obavestio javnost da će uskoro na večni počinak. Znamenitom treneru ostalo je još malo života i pitanje je da li će uopšte dočekati kraj 2024.

Erikson je gostujući u radio programu o otažbini otkrio da je karcinom pankreasa u poodmakloj fazi i da su prognoze fatalne.

Izabrane vesti

Sve je izgledalo bezazleno do februara 2023, pošto je Sven Goran bio aktivan i redovno trčao pet kilometara dnevno. Jednog dana se iznenada stropoštao u porodičnom domu, posle čega je prebačen u bolnicu, gde je konstatovano da je pretrepo moždani udar, kao i da ima rak pankreasa. Kako kažu na severu Evrope, bolest koja može da se uspori, ali ne može da se operiše.

U najboljem slučaju mi je ostalo godinu dana. U najgorem, malo manje. Možda malo duže“, pomirljivo je rekao Sven Goran Erikson, koga pamtimo najviše po ulozi šefa stručnog štaba Lacija, sa kojim je osvojio sedam trofeja, od kojih je najpoznatiji Skudeto iz 2000. kad su svi ljudi na Olimpiku čekali da se završi, zbog kiše prekidan, meč Juventusa u Peruđi, kako bi proslavili uspeh.

Bilo ih je i ranije na klupi Benfike, Sampodrije i Rome, kao i u otadžbini (Geteborg), dok se na Ostrvu nije potvrdio. Iako je njegov Mančester Siti u pojedinim fazama znao da ugrozi tada moćni Junajted (postao prvi trener koji je u sezoni dobio oba gradska derbija), te imao možda i najkvalitetniju englesku reprezentaciju 21. veka, prošlo je bez otiska na velikim takmičenjima.

Svejedno, izuzetno je cenjen na teritoriji Velike Britanije, odakle mu od četvrtka jutro stižu reči utehe. Ako one uopšte znače.

„Ovo je najžešći udarac u mom životu. Trudim se da izvučem najbolje što mogu. Svi shvataju da sam bolestan, nagađaju da je rak i to je to, moram da se borim što je duže moguće“, dodao je Svenis, kako ga oslovljavaju Šveđani.

Sven Goran Erikson bi u februaru trebalo da napuni 76 godina.


tagovi

Sven Goran EriksonSven Goran-EriksonŠvedskameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara