Petar Bojić i Jovan Marković (©Starsport, ©AFP)
Petar Bojić i Jovan Marković (©Starsport, ©AFP)

Užičanin i Rumun iz Beograda u okršaju za plej-of

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.01.22. | 10:42

Sepsi Petra Bojića i Univerzitatea Krajova predvođena Jovanom Markovićem igraju veoma važan meč u 23. kolu Lige 1 (petak, 19.00)

Petar Bojić, veteran iz Superlige i jedan od retkih fudbalera koji su osvojili dva trofeja u Srbiji sa različitim klubovima, a nijedan sa večitim rivalima. Sada iskusni ofanzivac nastupa za Sepsi, mađarski klub u rumunskoj ligi, a cilj mu je da se plasira u plej-of.

Jovan Marković, budućnost rumunskog fudbala. Mladi napadač je rođen u Beogradu, ali je odrastao u Rumuniji i nedavno je debitovao za njihov nacionalni tim, samo da ga se slučajno ne bi setili u Staroj Pazovi i ukrali ga. Jer, počeo je Marković da igra sve bolje i da skreće pažnju na sebe. Ustalio se u prvoj postavi Univerzitatee iz Krajove, jednog od timova sa najvišim ambicijama.

Izabrane vesti

Upravo će Bojić i Marković da budu rivali ovog petka od 19 časova, u prvom meču 23. kola rumunske Lige 1. Sastaće se u Sfantuu Georgeu, gradu u središtu Rumunije pretežno naseljenom mađarskim stanovništvom, a domaćin će morati da ide na pobedu, jer mu samo ona ostavlja realnu šansu da se domogne šeste pozicije. Plej-of je Sepsiju udaljen devet poena, upravo toliko Univerzitatea ima više od njega.

Ima Sepsi solidan tim, a posebno se izdvajaju domaći igrači, golman Ničuli, štoper Mitrea, krilo Golofka… Tu je i Stefan Aškovski, nekadašnji fudbaler Partizana, Donjeg Srema, Napretka i Novog Pazara, ali povremeni reprezentativac Makedonije se nije previše proslavio ove sezone i postigao je samo jedan gol.

19.00: (2,75) Sepsi (2,90) Univerzitatea Krajova (2,90)

Isto je samo jednom strelac bio i Bojić, koji je doduše češće bio rezervista nego starter. Sakupio je do sada nekadašnji fudbaler Vojvodine i Čukaričkog samo 455 minuta u Ligi 1, a u statističkim kolonama ima i jednu upisanu asistenciju. Ovaj 30-godišnji Užičanin je još u igri za trofej Kupa Rumunije, pošto je njegov Sepsi uspeo da se domogne polufinala. Zanimljivo, tamo će rival da mu bude baš Univerzitatea Krajova.

Njoj je verovatno osvajanje Kupa Rumunije i najvažniji cilj koji im je preostao, pošto je odavno ostala bez prilike da se domogne titule. Kluž joj beži u prvenstvu ogromna 23 poena, što je nedostižno čak i u plej-ofu.

Marković bi zato najuspešniju sezonu u dosadašnjoj karijeri voleo da kruniše barem tim utešnim trofejem. Lako bi moglo da se desi da posle toga promeni sredinu na leto, pošto su za njega pokazali interesovanje pojedini klubovi iz zapadne Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država.

Kao što smo već napisali, Marković je rođen u Beogradu i ima srpski pasoš, ali se veoma mlad sa porodicom preselio u Rumuniju. Otac mu je Srbin, a majka Rumunka iz Oltenije, pa su se preselili baš u to mesto. Ima Jovan i dva starija prata, Aleksandra i Nikolaja, ali sa roditeljima je potpuno izgubio kontakt. Oni su otišli da rade u inostranstvu, pa je mali Jovan odrastao uz baku i ujaka.

Ujak je nažalost preminuo u novembru. Nisam u kontaktu sa roditeljima, ali se zato još čujem sa bakom i braćom”, otkrio je Marković jednom prilikom.

Njega je rano zapazila Univerzitatea i brzo uzela pod svoje. Prošao je kompletnu omladinsku školu u Krajovi, a u seniorskom fudbalu je debitovao sa 16 godina i devet dana, protiv Kluža. Prošlu sezonu je proveo u Akademici iz Klinčenija, gde je stekao neprocenjivo iskustvo, pa je ove sezone napokon dobio značajniju ulogu u Univerzitatei. Na 18 prvenstvenih mečeva je Marković postigao šest golova.

U septembru je 20-godišnji napadač dobio šansu da debituje za Rumuniju, kako bi definitivno izgubio mogućnost da obuče dres Srbije. U kvalifikacijama za Mundijal u Kataru je odigrao 14 minuta protiv Islanda (2:0), a zatim je bio starter protiv Lihtenštajna (2:0) i Makedonije (0:0). Protiv Lihtenštajna je zabeležio asistenciju, prvu u nacionalnom dresu.

Zanimljivo je da je Marković prošlog leta, nekoliko meseci pre debija za Rumuniju, trpeo kritike zbog prevelike kilaže.

Izgubio sam 12 kilograma za tri-četiri nedelje. Mislim da ne postoji nikakva tajna kada hoćete da skinete kilažu, pogotovo kada ste mladi sportista, kao što je slučaj sa mnom. Jednostavno, jeo sam mnogo manje i trenirao znatno više. U tom periodu sam imao po tri treninga na dan. Svako ko želi da smrša samo mora da se kontroliše sa ishranom i da trenira. Znam da je to lako reći, a teško učiniti, zato je važno da zaista želite da izgubite kilograme”, objasnio je Marković.

Bila je to svojevrsna transformacija mladog napadača, koji je dok je igrao u Klinčeniju imao mnogo bubica. Desilo se tako u januaru prošle godine da se posle jedne utakmice sa Kindijom žalio u medijima na rasizam, zato što su ga protivnički fudbaleri nazivali Ciganinom.

Udarali su me bez lopte, celu utakmicu su mi dobacivali da sam Ciganin. Ceo meč su me pratili i to mi dobacivali. Nikada ranije nisam doživeo tako nešto, meni to nije normalno. Ne znam odakle su oni. To nije fudbal. Psovao sam i ja njih, priznajem, ali ne tako. Sve bi bilo normalno da su sudije kažnjavale njihovo ponašanje”, žalio se tada Marković.

U prvoj polusezoni su Univerzitatea i Sepsi odigrali 1:1, a Marković je odigrao samo poslednjih devet minuta. Taj meč je usledio odmah posle pauze zbog mečeva reprezentacija, kada je 20-godišnjak igrao za Rumune. Bojić je čitav taj meč proveo na terenu. Na kraju se niko od njih dvojice nije radovao.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

RUMUNIJA 1 – 23. KOLO

Petak

19.00: (2,75) Sepsi (2,90) Univerzitatea Krajova (2,90)

Subota

13.00: (1,82) Voluntari (3,40) Gaz Metan (4,80)

16.00: (45,0) Akademika Klinčeni (13,0) Farul (1,05)

19.00: (2,55) Rapid Bukurešt (2,95) UTA Arad (3,05)

Nedelja

13.00: (2,55) Kindija (2,75) Mioveni (3,30)

16.00: (2,70) Univerzitatea Krajova 1948 (2,75) Arđeš (3,10)

19.00: (6,25) Dinamo Bukurešt (3,90) FCSB (1,58)

19.00: (1,65) Kluž (3,60) Botošani (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

SepsiJovan MarkovićPetar BojićRumunija liga 1Rumunija 1Univerzitatea Krajova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara