Marko Valok (©Starsport)
Marko Valok (©Starsport)

Valok, Ilić i 100.000 na Marakani: Rekordi koji će teško biti ikada oboreni

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.09.21. | 10:46

Nedostižno izgleda učinak od 13 derbi golova nekadašnjeg golgetera Partizana

Iako je vreme današnje takvo da u svetu sporta pljušte rekordi koji traju po nekoliko decenija, postoje neka dostignuća u srpskom večitom derbiju koja će teško biti u skorije vreme oborena, ako ikada i budu.

Pred današnji 165. prvenstveni okršaj Partizana i Crvene zvezde u oba tima nema igrača koji može da se podiči veliki brojem golova koji je postigao u ovim utakmicama. Kod crno-belih najefikasniji su Sejduba Suma i Rikardo Gomeš sa po dva gola, dok je Miloš Jojić postigao jedan. U Zvezdi dva puta se u strelce upisivao Aleksandar Katai, a po jednom Milan Pavkov, Mirko Ivanić, Ben i Gelor Kanga.  

Izabrane vesti

A, onda pogled ode na večnu listu strelaca i tamo na vrhu stoji Marko Valok i njegovih 13 golova! Legendarni napadač Partizana sa nadimkom Žila, gotovo celu karijeru proveo je u Humskoj i bio je pravi maher za derbije. Iza njega na toj listi su Bora Kostić i Dragan Džajić iz Zvezde sa po devet golova, pa Milan Galić (Partizan) i Kosta Tomašević (Zvezda) sa po osam.

Vremena su se promenila, igrači se više ne zadržavaju u domaćim klubovima kao što su to činili igrači u doba stare Jugoslavije, niti se više igra takav fudbal u derbijima, gde je prštalo od golova, napadalo se svih 90 minuta na obe strane. Danas su susreti Partizana i Zvezde sa više od dva gola prava retkost.

Rekord koji će teško biti srušen u poslednje vreme je i broj nastupa u derbijima. A, drži ga Saša Ilić, koji je 31 put u prvenstvu vodio bitke protiv Crvene zvezde. Nekadašnji as Partizana je protegao karijeru do pete decenije, pa je imao vremena i pored nekoliko sezona u inostranstvu da skupi broj mečeva da preskoči Momčila Vukotića, koji je 25 puta igrao protiv crveno-belih.

-------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------------

Iza njih je po broju nastupa legendarni dvojac Zvezde Bora Kostić sa 23 i Dragan Džajić sa 21 nastupom, što je isto zbir koji deluje teško dostižan u vremenu današnjem. Recimo, kapiten Zvezde Milan Borjan će danas odigrati 11. prvenstveni meč protiv Partizana, dok će Lazaru Markoviću, koji će nositi traku crno-belih, biti osmi put da je na terenu protiv crveno-belih.

Postoji i još jedan rekord za kojeg su baš male šanse da će biti u budućnosti oboren. A, to je brojka od 100.000 gledalaca koji su u novembru 1976. godine gledali 59. večiti derbi na Marakani.

Od postavljanja stolica kapacitet našeg najvećeg stadiona je gotovo prepolovljen, pa je u teoriji nemoguće da taj rekord bude u nekoj doglednoj budućnosti nadmašen. A i da nije, poseta poslednjih godina na mečevima Zvezde i Partizana je takva da oba stadiona gotovo nikada nisu do kraja puna. Ima nešto i do kvaliteta fudbala...



tagovi

FK Crvena zvezdaFK Partizan165. večiti derbiSuperliga Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara