Van Basten: Ukinite fudbal kad ne umemo da se ponašamo na stadionima; ovo treba da bude registrovano sa 0:5 (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.09.23. | 09:29

Jučerašnji haos u Amsterdamu uznemirio legendarnog asa

Haos na tribinama, prekinute utakmice, tuče navijača... Neko će pomisliti kako govorimo o 'koloritu' karakterističnom za ovo naše podneblje. Ali ovoga puta ne. Poslednjih godina to je slika koja mnogo više krasi neke zapadne zemlje. Konkretno Holandiju i Francusku.

Jučerašnji neredi u Amserdamu doveli su do toga da se veliki derbi između Ajaksa i Fajenorda ne završi. Zbog ubacivanja baklji na teren sudija je prvo prekinuo susret trajno, a onda se huliganski pir prelilo na ulicu. Odnosno oko Johan Krojf arene.

Izabrane vesti

Nezadovoljni rezultatom i stanjem u klubu, pristalice Ajaksa počele su da lome sve oko sebe. Policija je morala da koristi suzavac i konje kako bi smirila situaciju.

Nekoliko sati kasnije, na jednoj od tamošnjih televizija gostovao je legendarni Marko van Basten i konstatovao kako se takve stvari iznova i iznova ponavljaju. Otuda je, kako je kazao nekadašnji napadač Ajaksa i Milana, potrebno preduzeti radikalne mere.

"Da li imam rešenje za ovo što se dešava? Ne, nemam. Najbolja stvar koju nadležni mogu da učine jeste da ukinu profesionalni fudbal na određeno vreme. Jednostavno treba da prestanemo sa utakmicama! Ovo se ponavlja, videli smo organizovanu akciju navijača. Ljudi su to uradili namerno, imali su cilj da prekinu utakmicu i to su uradili", govorio je vidno uzrujan Van Basten.

"Ako ne umemo adekvatno da se ponašamo na stadionima, ne treba ni da igramo fudbal. A očigledno da ne umemo. Prazni stadioni? Ne, mislim da to nije rešenje. Videli smo da to nema veze s fudbalom tokom korone".

Van Basten se godinama unazad gnuša nasilja na holandskim stadionima. Nije se libio da upomoć pozove i političare da problem trajno reše.

"Oni bi trebalo da detektuju problem i da ga reše ako smatramo da nam je fudbal i dalje važan. Ovo više nema nikakvog smisla, zar ne? Potpuno ludilo".

Po njemu, sam rezultat najmanje je bitan...

"Mislim da ne treba da se igra dalje, ovo treba da se završi sa 3:0 za Fajenord, iako će navijači Fajenorda reći kako su mogli da postignu još koji gol, kako nije fer. I to je u redu, neka bude 5:0 za njih službeno", zaključio je rezignirani Marko van Basten.


tagovi

Marko Van Basten

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara