Foto: Reuters, Shutterstock
Foto: Reuters, Shutterstock

Van Bomelov čopor preti da zaseni slavne generacije - Volfsburg spreman za mesto u vrhu

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.09.21. | 18:03

Sjajno je klub sa Folksvagen arene počeo sezonu, iako je ostao bez trenera koji ga je vratio u Ligu šampiona

Trudio se godinama Volfsburg da ponovi uspeh iz 2009. godine, kada je mimo svih očekivanja osvojio Bundesligu. Prišao je blizu pre šest godina, kada je predvođen Kevinom de Brujneom i Basom Dostom na terenu u leđa gledao samo minhenskom Bajernu. Minule je posle godina lutanja napravio iskorak i vratio se u Ligu šampiona, a onda je ostao bez tvorca velikog uspeha - trenera Olivera Glaznera. Šansa je ukazana mladom treneru Marku van Bomelu, koji je posle skandaloznog početka pokazao da bi mogao da iznenadi i napravi neočekivan uspeh sa ekipom sa Folksvagen arene.

Malo ko je verovao na početku sezone 2008/2009. da će titulu u Bundesligi osvojiti klub iz Donje Saksonije. Feliks Magat je odbranu ojačao italijanskim reprezentativcima Andreom Barzaljijem i Kristijanom Zakardom, a ključeve u ruke dao novajliiji iz Nirnberga Zvjezdanu Misimoviću. Posle velike i tesne borbe sa Bavarcima, Magatova četa je napravila istorijski rezultat i po prvi put u istoriji osvojila šampionski pehar. Misimović je sezonu okončao sa 20 asistencija, hranio je loptama napadački tandem Grafite - Edin Džeko, koji se i dan danas pamti kao jedan od najubojitijih u istoriji Bundeslige. Brazilac i Bosanac su skupa postigli 54 pogotka u elitnom rangu nemačkog fudbala (Džeko dva manje).

Izabrane vesti

Zvjezdan Misimović i Edin Džeko (Foto: Reuters)Zvjezdan Misimović i Edin Džeko (Foto: Reuters)

Od tada je Volfsburg lutao, sve do dolaska Ditera Hekinga na klupu. Iskusni stručnjak je 2013. godine dobio veliko pojačanje u mladom De Brujneu (plaćen Čelsiju 22.000.000 evra), a sjajni Belgijanac je uz pomoć korpulentnog Dosta (20 golova) vratio Vukove u borbu za vrh tabele. Nisu ipak mogli da se nose sa Bajernom, ali drugo mesto predstavljalo je veliki uspeh. Vratio se Volfsburg u Ligu šampiona i pritom osvojio trofej u Kupu pobedom na Borusijom Dortmund u velikom finalu.

Usledio je strmoglavi pad. Iako se u kasu kluba slilo 76.000.000 evra od prodaje De Brujnea Sitiju. Sa Hekingom je osvojeno tek osmo mesto, a od njegovog odlaska je ekipa završila u borbi za opstanak. Dve sezone zaredom je i pored silnih ulaganja takmičarsku godinu okončavala na 16. mestu na tabeli. Povratak na staze stare slave krenuo je već pod vođstvom Bruna Labadije, ali je Oliver Glazner bio taj koji je konačno zategao ekipu kako valja i doveo je u poziciju da se bori za povratak u elitno takmičenje. Taj cilj je ispunjen minule sezone, kada je obezbeđena četvrta pozicija i Liga šampiona.

Usledio je šok. Ajntraht iz Frankfurta je odveo trenera Glaznera, koji je odabrao projekat na Komercbank areni i pored činjenice da propušta priliku da radi u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju Starog kontinenta. Uprava je rešila da rizikuje i na njegovo mesto postavi prilično neiskusnog trenera - Marka van Bomela.

Mark Van Bomel (Foto: Reuters)Mark Van Bomel (Foto: Reuters)

Proslavljeni holandski reprezentativac, svojevremeno član PSV Ajndhovena, minhenskog Bajerna, Barselone i Milana je u trenerske vode uplivao pre tri godine, kada je radio kao asistent u reprezentaciji Australije. Potom je dobio priliku da vodi voljeni PSV, ali je posle godinu i po dana dobio otkaz na Filips stadionu. Radio je potom kao pomoćni trener u reprezentaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, pre nego što je na njegov broj stigao poziv iz Nemačke, koji nije mogao da odbije.

Dobio je veliku šansu na Folksvagen areni. Deluje da bi mogao dobro da je iskoristi. Početak je sjajan, iako ga je obeležila jedna kontroverza. Naime, na Van Bomelovom takmičarskom debiju, ekipa je savladala niželigaša Projzen Minster (2:0) u prvoj rundi Kupa. Ipak, neće nastaviti borbu za trofej. Napravio je Holanđanin početničku grešku, s ozbirom da je tokom utakmice napravio šest izmena (jedna više od dozvoljenog broja). Usledila je reakcija iz saveza i Volfsburg je suspendovan. Salva kritika stigla je na račun 44-godišnjeg trenera, ali je on odgovorio na terenu.

Najpre je njegova ekipa na pleća oborila Bohum u prvom kolu Bundeslige (1:0), potom je okrenula Hertu u Berlinu, iako je bila u zaostatku od 60. minuta (2:1). Pred odlazak na reprezentativnu pauzu Vukovi su svima stavili do znanja da se ne šale - dobili su Lajpcig kod kuće i posle tri kola jedina su ekipa sa maksimalnim učinkom u Bundesligi.

Gde je Glazner stao, Van Bomel je produžio. Zadržao je formaciju 4-2-3-1, iako je najavljivao promene. Želja novog trenera je da napravi izmene u klasičnom Gegenpresingu koji je bio glavna karakteristika Vukova minule sezone. Zasad deluju prilično čvrsto, teško primaju golove (jedan na četiri utakmice od starta sezone), a imaju i dovoljno kvaliteta da ugroze i kvalitetnije protivnike od sebe. Ako je prošle takmičarske godine upravo napad bio najveća boljka ekipe, s obzirom da je sav teret bio na leđima snažnog Vuta Veghorsta, to ovoga puta ne bi trebalo da bude problem.

Prepoznali su u klubu da je potrebno pojačati konkurenciju u špicu, kao i da su ekipi neophodna adekvatna osveženja da bi nastavila da beleži dobre rezultate. Naučili su lekciju iz prethodnih godina, kada su posle uspešnih sezona ostajali bez ključnih igrača, što je dovodilo do ogromnog pada u igri, pa i daleko slabijih rezultata. Ovoga puta su ključni igrači ostali. Od prodaja je inkasirano svega 2.100.000 evra, dok je iz kase potrošeno 52.500.000 evra.

Veghorst je dobio konkurenciju u mladom Lukasu Nmeči (Mančester Siti), Luki Valdšmitu (Benfika) i Dodiju Lukebakiju (Herta - pozajmica). Odbrana je ojačana mladim Sebastijanom Bronoom iz Kelna, da bi u smiraj prelaznog roka Marina Pongračića (otišao u Dortmund na pozajmicu) klub zamenio talentovanim Mikijem van de Venom iz Volendama. Otkupljen je Maksimilijan Filip od Dinamo Moskve (posle odlične minule sezone na pozajmici), a kao zalog za budućnost stigao je 18-godišnji Belgijanac Aster Vranks iz Mehelena.

Ksavijer Šlager i Lukas Nmeča (Foto: Reuters)Ksavijer Šlager i Lukas Nmeča (Foto: Reuters)

Iako je opšti utisak da ekipi nedostaje iskustva za ostvarivanje viših ciljeva, nema sumnje da je od daleko veće važnosti što je Volfsburg zadržao ključne igrače. Iako je vladalo veliko interesovanje za nekolicinu pojedinaca, uprava je odlučila da dobije sve ponude za Ridla Bakua, Veghorsta, Ksavijera Šlagera, Maksensa Lakrou i Maksimilijana Arnolda. Kičma je ostala, sistem nije preterano menjan, ali je osvežen, a Van Bomel je sa sobom doneo impozantno igračko iskustvo, koje će moći da prenese na mlade pojedince i omogući im da se što pre adaptiraju i stave u službu ekipe. S obzirom da je svojevremeno u Bajernu postavljen za prvog stranog kapitena u istoriji kluba, jasno je da ima veliki autoritet, izražene liderske sposobnosti i karakter pobednika - neophodne karakteristike za uspeh.

Volfsburg je protiv Lajpciga pokazao da je spreman da se uhvati u koštac sa najboljim timovima u ligi, iz Kupa je nažalost ispao, ali to bi moglo da se ispostavi i kao pozitivna stvar. Ako u klubu gledaju da je čaša do pola puna, nalaze se u poziciji da se posvete borbi u Bundesligi i Ligi šampiona. U elitnom takmičenju imaju i iznenadnu šansu da se domognu osmine finala. Žreb im je bio naklonjen, pa su smešteni u grupu sa Salcburgom, Seviljom i Lilom.

Klub je sve odradio školski. Posle dobre sezone, iako je morao da menja trenera, napravio je rizik, ali i uzeo stručnjaka sličnih karakteristika, čije ideje se poklapaju sa upravom. Van Bomel je željan dokazivanja i pritom jako dobro poznaje nemački fudbal. Nisu Vukovi prodali igrače koji su ih vratili u društvo najboljih, pojačali su se na pozicijama na kojima je škripalo. Deluju spremni da na duži niz godina kupe mesto u vrhu nemačkog fudbala.


tagovi

VolfsburgMark van BomelMaksimilijan ArnoldVout VeghorstBundesligaLukas Nmeča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara