Luj van Gal (©Reuters)
Luj van Gal (©Reuters)

Van Gal upozorava Ten Haga: Nemoj da ideš u Junajted, to je komercijalni klub, odaberi fudbalsku sredinu

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 10:00

Holanđanin ne zaboravlja šestomesečnu omču koju su mu držali oko vrata...

Proteklo je gotovo šest godina od kada se Mančester junajted zahvalio Luju van Galu, ali holandski strateg nikako ne može da svari uručeni otkaz i pokazivanje izlaznih vrata Old Traforda. Ta rana još nije zacelila, izjeda Van Gala čak i u danima kada kontroverzni stručnjak sa Holanđanima ostvaruje odlične rezultate. Kada god mu se ukaže prilika da poturi nogu Crvenim đavolima – iskoristi je.

Nikada Van Galov manir nije bio da ćuti i drži jezik za zubima, uvek je otvoren do krajnje granice. Čovek bez dlake na jeziku, ne libi se da udari po ljudima iz sveta fudbala i klubovima. Na Mančester junajted ima pik. Prozivao je nalsednike zbog rđave igre i loših rezultata, nije se ustezao da prizna kako mu je FA kup najveći uspeh i da istakne kako ga je osvojio sa omčom oko vrata. A, sada bi iako je hiljadama kilometara daleko mogao da pokvari planove ljudi sa Old Traforda.

Izabrane vesti

Ne zovu Old Traford slučajno Teatrom snova, želja gotovo svih velikih trenera je da se jednom oprobaju na klupi svetskog brenda, trostrukog osvajača Lige šampiona, tima sa 20 nacionalnih titula… Ne razlikuje se po tome ni Erik the Hag, nije došao tek tako na “audiciju”. Spreman je Holanđanin da pređe na viši nivo i na leto se iz Amsterdama preseli u Mančester. No, Luj van Gal ne misli da bi to bio dobar potez i upozorava sunarodnika u kakav klub se Junajted transformisao.

Erik ten Hag je odličan trener i to bi bio dobar odabir za Mančester junajted. Ali, Mančester junajted je komercijalan klub, težak je za trenere. Bolje mu je da ode u fudbalsku sredinu”, rekao je Van Gal i dodao:

Neću ga savetovati, on će me sam pozvati ako želi. Ali, mora da izabere fudbalski, a ne komercijalan klub”.

Šta god mislili o radu Van Gala na Old Trafordu – a loših poteza bilo je na pretek – teško je odupreti se utisku da je pogodio u centar. Junajted poslednjih godina poput crne rupe guta i igrače i trenere. Fudbalerima je dozvoljeno da se izdignu iznad kluba i ponašaju bahato, prilikom dovođenja igrača postao je bitan marketinški potencijal, ako ne i važniji od samih kvaliteta.

I nije neko iznenađenje, kada se sve uzme u obzir, što je Mančester junajted poslednje trofeje osvojio za vreme Murinjovog mandata. Bez FA kupa je još od Van Galovog boravka na Old Trafordu, a na vitrini namenjenoj nacionalnim titulama još veća paučina se uhvatila. Uspeh na terenu kao da više nije prioritet glavnima u Junajtedovoj strukturi.

Na leto će Crveni đavoli po ko zna koji put od odlaska ser Aleksa Fergusona u penziju krenuti od nule. Započeće novu rekonstrukciju, a do tada nastoje da reše pitanje trenera. Erik ten Hag jeste opcija za menadžersku funkciju, ali nije jedini. Premišljaju se u Mančester junajtedu između Holanđanina, Maurisija Poketina, Luisa Enrikea i Đulena Lopetegija. I dok vagaju ko je najbolja opcija, Luj van Gal ih potkopava i pokušava da im skrati spisak.



tagovi

Luj van GalErik ten HagMančester JunajtedAjaks

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara