Van Galove majstorije: Debitant od 39 godina "zaključao" Ligu nacija i postao rešenje za Mundijal!

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.09.22. | 22:48

Remko Pasever sačuvao svoju mrežu prvo protiv Poljske, a večeras imao dve izuzetne intervencije u ključnom slavlju protiv Belgije (1:0). Poljaci pobedom u Kardifu opstali u Diviziji A (1:0)

Fenomenalno je Luj van Gal postavio na noge reprezentaciju Holandije od svog povratka na klupu Narandžastih. Impozantno je odveo državni tim na Mundijal, a večeras se njegova selekcija plasirala na završni turnir Lige nacija i obezbedila baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine pobedom nad Belgijom u Amsterdamu - 1:0 (0:0).

Odlučujući pogodak na večerašnjem meču postigao je Virdžil van Dajk u 73. minutu, nakon odličnog centaršuta Kodija Gakpa iz kornera, ali je ovaj reprezentativni prozor zapravo obeležila još jedna u nizu majstorija vremešnog stratega. Van Gal je u debitantna pretvorio golmana Ajaksa Remka Pasevera, koji će u novembru proslaviti 39. rođendan, a ovaj mu je na to odgovorio tako što je sačuvao svoju mrežu u okršajima sa Poljskom i Belgijom. Večeras je u Amsterdamu imao dve blistave intervencije. Prvo je u 32. minutu zaustavio odličan pokušaj Aksela Vicela, dok je u 67. minutu "skinuo" zicer Amadua Onane. Holanđani su samo šest minuta kasnije došli do pobedonosnog pogotka preko Van Dajka.

Izabrane vesti

Da ne bude zabune po pitanju opšteg utiska, on kaže da je Holandija bila daleko bolji protivnik na ovom meču. Holanđani su u drugom poluvremenu propustili nekoliko odličnih prilika. Prvu je imao Damfris u 50. minutu, ali je njegov udarac odbranio Kurtoa, a nakon vođstva nekoliko odličnih situacija za dupliranje prednosti prokockao je Stiven Bergvajn. Poslednju priliku za domaćina u 88. minutu propustio je Dejvi Klasen, ali se Kurtoa i u toj situaciji istakao.

Posle svega ipak smo mogli da budemo svedoci spektakularnog kraja utakmice. Dodi Lukebakio je u četvrtom minutu nadoknade uhvatio fenomenalne makazice u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac završio na rašljama domaćeg gola, gde je skamenjen ostao i odlični Pasever.

Poljaci su posao u Kardifu praktično pretvorili u rutinski deo posla (1:0), iako Velšani imaju razloga da žale za situacijom iz 33. minuta kada je Danijel Džejms odlično ciljao, ali je Vojčeh Ščensni odlično intercvenisao.

Robert Levandovski je naravno bio najveća opasnost po gol domaćih. Imao je odličnu priliku u 25. minutu, ali je u odlučujućem 58. pokazao da može da bude i fenomenalan asistent. Izvrsnim dodavanjem je uposlio Karola Sviderskog, koji je potom matirao Vejna Henesija.

Velšanima je igrala samo pobeda, ali nisu uspeli da dođu ni do boda. Brenan Džonson je u 60. minutu na muke stavio Ščensnog, dok je poslednju priliku za promenu rezultata u 90. minutu meča propustio Geret Bejl. Zmajevi se zasluženo sele u diviziju B, pošto je ovo bio preveliki zalogaj za njih.

GRUPA 4:

Holandija - Belgija 1:0 (0:0)

/Van Dajk 73/

Vels - Poljska 0:1 (0:0)

/Sviderski 58/



tagovi

Luj van GalRemko Pasever

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara