Prezentacija u prostorijama FSS-a (©Starsport)
Prezentacija u prostorijama FSS-a (©Starsport)

VAR se ne javlja u sivoj zoni: Grešaka mnogo manje i bez namere, ali Napredak je oštećen protiv večitih

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.02.22. | 14:44

Grešaka je ipak bilo mnogo manje nego ranijih sezona, a kako navode u FSS nijedna nije bila plod zle namere, već rezultat trenutne sudijske procene

Od ove sezone Superliga Srbije bogatija je za VAR tehnologiju. I mada se u Superligi diče time što nikad nije bilo manje pritužbi na suđenje, kao i kod svake novina, potrebno je vreme za prilagođavanje, a greške su sastavni deo tog procesa. Ipak, predsednik fudbalske komisije FSS-a Dejan Filipović, čije je osnovno zaduženje u vezi sa delegiranjem sudija, tvrdi da je VAR nesumnjivo doprineo regularnosti elitnog ranga srpskog fudbala, da nijedna greška iz jesenjeg dela sezone nije nastala kao plod zle namere da se neko ošteti, već je bila rezultat trenutne sudijske procene u datom momentu.

Izabrane vesti

“VAR je mnogo doprineo, kao i da četvrtak, kada se delegiraju sudije postane jedan sasvim običan dan. Tehnologija ima dvostruki uticaj na igru – ispravlja očigledne greške, a drugi je podsvesni. Primera radi, igrači neće tek tako udarati protivnika, jer je sada sve uočljivije na snimcima”, rekao je Filipović.

Javnost je u prvom delu takmičarske godine često umela da istakne duge pauze kada bi se tokom spornih situacija pregledali snimci. Nešto sporije rakcije u odnosu na već uhodane sudijske timove u Ligama petice posledica su i činjenice da u najmoćnijim prvenstvima Evrope, VAR sistem barata sa tridesetak kamera, dok je u Srbiji taj broj više nego duplo manji – koristi se između sedam I 15 kamera. Samim tim, nekada je teže doći do pravog snimka, odnosno ugla.

U moru primera koje je predstavio putem video snimaka, Filipović se između ostalih dodatkao i nekih spornih momenata sa utakmica večitih rivala, jer oni po pravilu izazivaju najveću pažnju. Nekad i bespotrebno. Recimo, posle meča sa Voždovcem digla se velika prađina jer Zmajevima nije sviran penal, iako je, kako je objasnio Filipović, bilo sasvim jasno da je pre tog faula na prvoj stative načinjen prekršaj nad igračem Crvene zvezde. Problem je međutim…

Ovde je greška VAR-a što nije pozvan sudija, hteli su da skrate proceduru, što nije u skladu sa preporukama. Da je sudija dosudio čist faul na prvoj stativi, jasan je kao dan, onda ne bismo imali ovaj snimak kojim se edukujemo. Ovako smo dobili duplu nedoumicu, ali Voždovac nije oštećen u ovoj situaciji”, rekao je Filipović.

Bilo je ipak i grešaka u korist večitih. A na štetu Napretka.

Primer prvi: Crvena Zvezda je na stadionu “Rajko Mitić” vodila sa 1:0 protiv Kruševljana, da bi pred nadoknadu drugog poluvremena Miloš Degenek zaustavio protivničkog igrača malo unutar šesnaesterca. Fudbaler Napretka nikako nije mogao do lopte, ali je doskorašnji štoper crveno-belih prilikom građenja laktom zakačio glavu protivnika. Sudija nije dosudio jedanaesterac, a VAR nije reagovao, jer prema rečima, predsednika sudijske komisije, nema njegove intervencije kada situacija spada u “sivu zonu”, odnosno kada nije jasno da je došlo do evidentne greške, ili propusta. U skladu sa tim, VAR se nije oglasio, ali je po smernicama UEFA trebalo da bude dosuđen penal za Napredak, a Degenek je zaslužio žuti karton.

Drugi detalj je sa Partizanovog gostovanja u Kruševcu. Penal za crno-bele nije bio sporan, ali je Rikardo Gomeš nakon što mu je Nikola Vasiljević odbranio udarac, dobio priliku za popravni pod utiskom da je čuvar mreže sa obe noge bio van linije u trenutku udarca. Na osnovu snimaka dostupnih VAR sobi, bilo je nemoguće utvrditi, da li je Vasiljević bar za milimetar, ili više, jednom nogom stajao na liniji, te smo ponovo dobili “sivu zonu“. Samim tim, jedanaesterac nije trebalo da bude ponovljen.

Najpametnija odluka je nema ponavljanja kaznenog udarca. Deluje kao da je golman malo krenuo, ali ako dođemo na nivo sudskog veštaka u fudbalu, to nije dobro“, objašnjava Filipović.

Nije se naravno na video prezentaciji pričalo samo o večitima. Tako je jedan od zanimljivijih detalja bio i onaj iz meča 17. kola kada je Spartak ugostio Radnički iz Kragujevca. Nemanja Nikolić je šutirao, golman gostiju ga je zaustavio, a iako je čuvar startovao na nekadašnjeg napadača Partizana, u prvi mah nije delovalo da je kazneni udarac. Ipak, na jednom od snimaka u VAR sobi je uočeno da je start bio otvorenim đonom. Posle sudijskog gledanja snimka, dosuđen je penal. Nikolić je udarac dobio tek nakon udarca, ali prema rečima Filipovića dok je god lopta u igri, reč je o penalu. Karton za defanzivca Radničkog trbalo je da bude crvene boje, ali sudijska procena je u datom trenutku bila da ga sankcioniše žutim. Da je lopta kojim slučajem bila van terena u trenutku starta, ne bi smeo da bude dosuđen penal, dok bi u skladu sa pravilima bilo pokazivanje kartona.

Filipović na kraju dodaje: jedna od ključnih zabuna od uvođenja VAR tehnologije jeste da nije ona ta koja donosi odluke, već isključivo sudije, a Filipović veruje da će, kako vreme bude odmicalo, broj grešaka biti sve manji.

Pomaka ima i niko to ne spori.



tagovi

Video tehnologijaFSS

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara