Slavlje fudbalera Milana (Reuters)
Slavlje fudbalera Milana (Reuters)

VARničilo u Đenovi: Đuričić prvencem uzdrmao šampiona, ali Žiru potvrdio Milanov pobednički gen (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 22:49

Crveni karton Rafaela Leaa početkom drugog poluvremena dao nadu Sampdoriji...

Uzela je Sampdorija na svom Marasiju od starta sezone bodove Juventusu i Laciju, ali ne i Milanu. Došao je šampion Italije na stadion na kojem je slavio prethodna tri puta, da se novom pobedom izjednači sa liderom Napolijem. Prošao je golgotu, VARničilo je u Đenovi, ali na kraju uspeo da na San Siro vrati ceo plen - 1:2. Suočavao se sa mnogim nedaćama, poništenim golom, crvenim kartonom, izjednačenjem rivala, ali kući ide uzdignute glave i sa potvrdom da titula koju ove godine brani nije bila puka slučajnost.

Na papiru, Milan je trebalo da ima rutinsko veče u Đenovi, međutim VAR tehnologija i neoprezni Rafel Leao koji je zbog pokušaja makazica kojima je pogodio čuvara nogom u glavu te zaradio drugi žuti karton, postarali su da gostovanje Rosonera na Marasiju postane neuporedivo teže od očekivanog. Brojčano nadmoćnija Sampdorija je osetila ranjivost rivala, uspela da izjednači zahvajujući prvencu Filipa Đuričića, ali je na kraju i sama postala žrtva odluke koja je preinačena pozivom iz VAR sobe.

Izabrane vesti

Naime, iako se do sredine drugog dela propisno ispromašiovao, Olivije Žiru je ipak dobio epitet najzaslužnijeg za pobedu Rosonera. Lopta je posle njegovog udarca glavom pogodila u ruku Viljara. Dakle, Francuz je iznudio penal, a zatim namestio loptu na belu tačku i neodbranjivo šutirao. Gosti su nakon toga uspeli da koliko-toliko povrate kontrolu dešavanja na terenu uz činjenicu da ih je u završnim minutima, kao i u Derbiju dela Madonina spasao golman Majk Menjan sa dve sjajne intervencije na udarce Manola Gabijadinija koje su stale u svega par sekundi.

Bio je Milan znatno dominantniji tokom uvodnih 45. minuta, rano otvorio rivala golom Žuniora Mesijasa, do sredine poluvremena poverovao da je dulirao prednost. Međutim, minijaturni ofsajd Olivijea Žirua uočen tek reakcijom video tehnologije prethodio prvencu Šarlea De Ketelarea za novi klub. Samim tim Belgijanac će morati još da čeka na prvi pogodak u dresu velikana sa San Sira.

Nije činjenica da su sa samo jednim golom prednosti otišli na odmor zabrinula Rosonere, ali jeste isključenje Leaa na samom početku drugog dela. Nije se Portugalac žalio nakon što ga je sudija Fabri isključio. Za nesmotrene poteze kakav je izveo jedan od najboljih fudbalera Milana, žuti karton je najčšće realna sankcija. Leao je prihvatio odluku i sportski sačekao da se Ferari kojeg je nehotično faulirao kolenom u glavu pridigne.

Desetak minuta kasnije Samp je naplatio crveni karton rivala. Krivicu su podelili Sandro Tonali i golman Majk Menjan pošto su obojica bili predaleko od lopte i spretnog Đuričića koji se glavom domogao 15. pogotka u Seriji A, zanimljivo i prvog u dresu tima iz Đenove iako je bio njegov član pre nekih pet, šest godina i tada upisao 28 nastupa. I taj pogodak je bio pod budnim okom VAR-a, ali je procenjeno da ofsajda nije bilo. Naplatio je Đuričić nesrećan promašaj iz 12. minuta kada je sa kapice šesnaesterca zatresao prečku Menjanovog gola.

Pokušao je nekadašnji stručnjak Rosonera, a aktuelni strateg Samp-a Marko Đampaolo, da euforiju prouzrokovanu Đuričićevim golom pretvori u preokret i prvi poraz ligaški poraz Milana još od sredine januara i onih nadrealnih scena protiv Specije, ali je gol Žirua iz 67. minuta maltene potpuno ugasio njegovim pulenima veru da mogu da izbegnu najgori starte sezone u poslednjih devet godina.

Đanpaolo je vršio ofanzivne izmene, Stefano Pioli isključivo defanzivne. Verovao je trener domaćin u Manola Gabijadinija, a iskusni napadač u završnici duela mogao da mu se oduži. Lukavo je rezervista šutirao iskosa u jednoj kontri i natera Menjana na pantersu intervenciju, u međuvremenu su njegovi saigrači pogodili stativu, lopta mu se vratila, a Menjan je sjajno telom pokrio bliži ugao.

Bili su Blućerkati nezadovoljni nekolicinom odluka sudije Fabrija, čak trojica domaćih igrača je zaradio žute kartone u nadoknadi dugoj sedam minuta, pre nego što je u poslednjim sekundama meča Đampaolo isključen zbog žustrog protesta. Ne bi začudilo da mu je ovo bila i poslednja utakmica na Marasiju jer njegov tim iz prvih šest duela ima samo dva boda.

SERIJA A – 6. KOLO

Subota

Napoli - Specija 1:0 (0:0)

/Raspadori 89/

Inter – Torino 1:0 (0:0)

/Brozović 89/

Sampdorija - Milan 1:2 (0:1)

/Đuričić 57 - Mesijas 6, Žiru 67/

Nedelja

12.30: (1,35) Atalanta (5,50) Kremoneze (9,50)

15.00: (3,10) Bolonja (3,35) Fjorentina (2,45)

15.00: (2,30) Leče (3,35) Monca (3,40)

15.00: (2,80) Sasuolo (3,40) Udineze (2,65)

18.00: (1,63) Lacio (4,10) Verona (5,90)

20.45: (1,42) Juventus (4,50) Salernitana (8,00)

Ponedeljak

20.45: (4,60) Empoli (3,70) Roma (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ac milanMilanSampdorijaFilip ĐuričićOlivije ŽiruŽunior MesijasRafael Leao

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara