Luka Modrić (©Reuters)
Luka Modrić (©Reuters)

Vatreni ponovo nailaze na bunker, Slovenija bi da nastavi seriju u Rusiji

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.03.21. | 12:27

Danas na programu 2. kolo u Grupi H kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Posle poraza od Slovenije u Ljubljani na otvaranju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru pred Hrvatskom je utakmica sa Kiprom u okviru 2. kola Grupe H. Vatreni će večeras na Rujevici juriti prve bodove, i ispiranje gorkog ukusa koji je hrvatskim reprezentativcima ostavio poraz u Stožicama od slovenačkog bunkera (18.00).

Hrvatska je, dakle, pretrpela šokantan poraz u uvodnoj utakmici kvalifikacija. Imaju Vatreni pred sobom domaću utakmicu protiv Kipra i nadaju se boljem učinku. Selekcija naših zapadnih komšija rangirana je na 11. mesto liste najboljih na svetu i takođe je bila finalista Mundijala u Rusiji 2018, pa se očekuje da neće imati problema sa rivalom koji je na 100. poziciji.

Izabrane vesti

18.00: (1,13) Hrvatska (9,50) Kipar (16,0)

Poraz od Slovenije ostavio je Hrvatsku bez pobede u poslednjih pet mečeva. Poražena je na četiri, duela, a jednom je remizirala. U poslednjih devet susreta Hrvatska ima šest poraza i dve pobede, dok u poslednjih 12 nije uspela da sčuva svoju mrežu. U napadu nije bilo tako sumorno. Postigli su Kockasti pogodak u 21 od poslednja 22 meča.

Međutim, u mečevima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo Hrvatska je bez poraza u poslednjih sedam domaćih utakmica, a u pet je slavila. Nisu uspeli Dalićevi puleni da postignu gol u samo jednoj od poslednjih 15 duela kvalifikacija za Mundijal kod kuće.

Selektor Zlatko Dalić će verovatno da napravi neke izmene u sastavu u odnosu na utakmicu u Sloveniji. Velika je verovatnoća da će kiparski bunker ovog puta da pokuša da probije s napadačem Antom Budimirom, a na klupi bi mogao da ostane Andrej Krmarić, koji je i prošlu utakmicu završio zamenjen u drugom poluvremenu bez konkretnog učinka.

"Vraćamo se formaciji s centralnim napadačem. Kad je Budimir ušao u igru bilo je to drugačije iako ne mogu da se otmem utisku da nismo loše igrali prvih 20 minuta kad smo koristili prostor i međuprostor. Međutim, Slovenija je posle postignutog gola zatvorila prostor i više nije bilo mogućnosti za nas. Sada ćemo da pokušamo preko bokova da stvaramo višak. Protivnik će ponovo biti zgusnut u sistemu 5-4-1, s pokušajima kontre i polukontre, ali moramo da preuzmemo još veći rizik i postavimo se kao vicešampioni sveta", rekao je Dalić.

Klupu bi mogao da oseti i jedan od najboljih igrača Hrvatske u prošlom susretu Mateo Kovačić, a umesto njega u igru bi mogao Josip Brekalo. Hrvatska se dosad susrela samo jednom s Kiprom i slavila u tom sudaru 2:0, a dužni smo da kažemo da je selekcija sa Rajskog ostrva na premijeri igrala nerešeno bez golova sa Slovačkom na domaćem tlu.

15.00: (1,80) Rusija (3,45) Slovenija (4,80)

U drugom meču Grupe H Rusija je domaćin Sloveniji (15.00). Baćuške su ostvarile prvu pobedu u sedam mečeva, pošto su na startu kvalifikacija savladale Maltu. Sada im sledi domaći duel sa Slovenijom, koja dolazi posle važne pobede nad Hrvatskom.

Rusija u poslednje vreme nije prolazila tako dobro, pa čak i u pobedi nad Maltom od 3:1, morala je da strepi do pred kraj kada je usledio treći pogodak. U prethodna dva meča momci Stanislava Čerčesova izgubili su od Turske i Srbije, primili su ukupno osam golova, a u tri od poslednjih pet mečeva nisu uspeli da postignu gol.

Vredi istaći i da je Rusija u poslednja tri domaća meča jednom izgubila i dva puta remizirala. Ostvarila je samo jednu pobedu u prethodnih pet domaćinstava, a jedina duel u kojem nije primila gol na pet mečeva bila je u remiju 0:0 sa Mađarskom.

Pobeda Slovenije nad 11. rangiranom Hrvatskom dovela je Zmajčeke u situaciju da mogu da se pohvale nizom od devet mečeva bez poraza. Nadaće se u taboru Matjaža Keka da će u ovom gostujućem meču uspeti da produže seriju, i pored tog što selekcija Slovenije nije previše izražajna u napadu. Postigla je više od gola u tri od pomenutih devet mečeva, ali je u tom opsegu u osam navrata sauvala svoj gol.

Slovenija je poslednji put izgubila utakmicu protiv Poljske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u novembru 2019. godine i ima samo tri poraza u proteklih 11 utakmica kvalifikacija za Svetski kup.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija RusijeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara