Amerika Mineiro (©Reuters)
Amerika Mineiro (©Reuters)

Vatreno krštenje za Ameriku Mineiro u Kopa Sudamerikani

Vreme čitanja: 6min | sre. 05.04.23. | 22:00

Brazilski klub u drugom po kvalitetu kontinentalnom takmičenju debituje protiv petostrukog prvaka Južne Amerike Penjarola

Već na samom početku klupskih kontinentalnih turnira u Južnoj Americi, pala je prva žrtva bolivijskih visina. Sinoć u La Pazu, gradu na nadmorskoj visini od 3.600 metara, veliki River Plejt potučen je od strane lokalnog kluba Strongest rezultatom 3:1 u prvom kolu grupne faze Kopa Libertadores. Noćas (23:55) na stadionu Ramon Tahuiči Agilera Кostas, u bolivijskom Santa Kruz de la Sijeri, istina, gde visina ne predstavlja problem i znosi samo 450 metara, Orijente Petrolero će da ugosti Estudijantes iz La Plate u meču koji je deo rasporeda prvog kola grupe C Kopa Sudamerikane. Pored njih, grupu čine još Red Bul Bragantino i Takuari iz Paragvaja.

Orijente Petrolero je i prethodne godine takođe bio učesnik ovog takmičenja, međutim, nije poneo lepe uspomene. Stigao je do grupne faze, gde je eliminisan tako što je zauzeo poslednju poziciju u grupi H, bez ijednog boda. U apsolutnoj katastrofi, poslednji od šest poraza bio je rezultatom 10:1, kod kuće, u susretu sa Fluminenseom, koji je takođe završio učešće u grupnoj fazi takmičenja.

Izabrane vesti

Da bi stigao do nadmetanja po grupama za ovu sezonu, Orijente Petrolero je pobedio Guabiru u preliminarnoj fazi takmičenja koja je regionalizovana i od ove godine se igra kroz jednu utakmicu. Tom prilikom Rafinerosi su slavili minimalnim rezultatom. Domaći tim, koji je imao kontrolu nad loptom više od 60% vremena, čak je stvorio veći broj šansi. Ipak, u statistici tačnih šuteva oba tima bila su izjednačena, sa po četiri sa svake strane. Opet, jedini pogodak na meču postigli su gosti u 73. minutu preko Horhea Koree.

Orijente Petrolero se od 11. marta priprema za debi u grupnoj fazi Kopa Sudamerikana. Bilo je to kada je odigrao svoj poslednji takmičarski meč u prvenstvu Bolivije koji je završen nerešenim rezultatom 1:1 sa Tomajapom. Sa osam osvojenih bodova iz dve pobede, dva remija i dva poraza, Orijente zauzima osmu poziciju na tabeli, osam bodova ispod lidera Strongesta.

Estudijantes je bio izuzet od prolaska kroz kvalifikacionu fazu Kupa Sudamerikane. Privilegija koju propisi takmičenja nude klubovima iz Brazila i Argentine, koji u takmičenje učestvuju direktno u grupnoj fazi. Studenti su prošle godine zauzeli prvo mesto u prvoj fazi Kupa profesionalne lige, što im je faktički odredilo učešće na međunarodnoj sceni.

Na turniru su zatvorili grupnu fazu na prvom mestu u grupi B, sakupivši 28 bodova iz osam pobeda, četiri remija i dva poraza. Međutim, tim iz La Plate ubrzo je pao u četvrtfinalu kada ga je pobedio Argentinos Juniors. U Profesionalnoj ligi 2022. sa 33 boda iz devet pobeda, šest remija i sa čak 12 poraza, završili su na skromnoj 18. poziciji među 28 učesnika.

Ove sezone, predvođeni Domingezom Eduardom, Studenti pokazuju znake da su u poziciji da postignu bolje nešto bolje partije za razliku od prethodne sezone. U petak, 31. marta, na svom terenu, pobedili su Njuels Old Bojs sa 3:0 čime su došli do 11 bodova iz tri pobede, dva remija i četiri poraza. Ipak, to je deset poena ispod River Plejta, koji je trenutni lider u domaćem prvenstvu.

U poslednjih sedam utakmica na strani, situacija nije bila dobra pošto su pobedili u samo jednom, remizirali takođe jednom, dok su poraženi u čak pet navrata. Tim je primio 13 i postigao samo 6 golova. Iako nije u punoj formi, Estudijantes ima dovoljno kvaliteta da se vrati sa pozitivnim rezultatom čak i igrajući u gostima.

U jeku odlučujućih utakmica u šampionatu Mineiro, Amerika ostavlja mesto na dnevnom redu kako bi debitovala u Kopa Sudamerikani. U Belo Orizonte na stadionu Raimundo Sampajo noćas (02:00) će da gostuje petostruki prvak kontinenta, urugvajski Penjarol. Timovi su sastavni deo u grupe F, u kojoj su još Defensa i Hustisija i Miljonarios, koji su svoj meč odigrali prethodne noći u Bogoti, a koji je završen ubedljivom pobedom domaćina rezultatom 3:0.

Koeljo se prethodne sezoni borio do poslednjeg kola brazilske Serije A za pravo da po drugi put uzastopno učestvuje na Kopa Liberadores. Sve što je tada bilo potrebno je da se na Raimundo Sampaju, čuvenoj Independensiji, porazi Atletiko Gojanijense, koji je već bio ispao u Drugu ligu. Amerika u toj nameri nije istrajala, i meč je završen nerešenim rezultatom 1:1, što je značilo da se mora zadovoljiti plasmanom u Kopa Sudamerikanu.

Debi na turniru, međutim, dolazi u nevreme. U subotu, 1. aprila, Amerika je krenula u finalnu borbu za titulu saveznog šampionata Mineiro. U prvom meču finala, u kojem je bio domaćin, Koeljo je poražen od Atletiko Mineira rezultatom 3:2. Bio mu je to prvi poraz u godini posle uzastupnih 12 utakmica, u kojima je zabeležio osam pobeda i četiri remija. Sada je tim Vagnera Manćinija u delikatnoj situaciji, ali i dalje sa željom da preokrene situaciju.

Revanš je na programu u nedelju, 9. aprila, na Mineirau. Da bi se dokopali trofeja, što se nije desilo od 2016. godine, potrebna im je pobeda na razliku od najmanje dva gola. Vagner nije predvideo strategiju za Koeljovo učešće na Kopa Sudamerikani. Međutim, ništa ne nagoveštava da će trener poštedeti igrače za ovu utakmicu. Tendencija je da izabere najbolje čime raspolaže u datom trenutku, ne samo zato što Atletiko Mineiro takođe ima obavezu u Kopa Libertadores sa paragvajskim Libertadom.

Kopa Sudamerikana svakako nije prirodno stanište Penjarola, koji ima drugu najveću stopu učešća u Kopa Libertadores. Do sada ih je zabeležio čak 47 u 63 izdanja turnira. U ovoj stavci ga nadmašuje samo najveći rival Nasional, koji je učestvovao u 49 sezona i prvi će, već ove sezone, dostići 50 učešća.

Ne računajući privilegiju koja je data klubovima iz Brazila i Argentine, koji ulaze direktno u grupnu fazu, Aboridžini su ipak morali da prođu kroz preliminarnu, iliti regionalnu nokaut fazu. Tim Arijasa Alfreda nije naišao na veće probleme u savladavanju River Plejta iz Montevidea, gde je čak i kao gost, slavio sa 4:0. Može se reći da je duel već bio završen za manje od pola sata. Matijas Arezo je prvi pogodio u 8. a zatim i u 16. minutu iz penala. Milans je povećao prednost u 21. minutu, a konačan rezultat i kompletiranje het-trika postavio je Arezo u 75 minutu meča.

U prvenstvu Urugvaja, Penjarol je prethodnog vikenda rezultatom 2:0 slavio u jednom od najstarijih klasika na kontinentu protiv Nasionala. Ovom pobedom napredovao je do 20 bodova iz šest pobeda, dva remija i sa samo jednim pretrpljenim porazom, čime je zadržao vođstvo u formatu Apertura sa dva boda prednosti u odnosu na Defensor Sporting i Sero Largo, njegove najbliže goniče.

Penjarol je u poslednjih deset mečeva kao gost pobedio pet, remizirao dva i izgubio tri puta. U prethodnom meču, u gostima, poražen je od Liverpula sa 1:0. U svojoj opštoj formi u poslednjih deset utakmica, Penjarol ima 70% pobeda i samo jednom je izgubio, što je već napomenuto.

Trener Vagner Manćini, iz Amerike, mora imati ceo glavni tim na raspolaganju. Korišćenje ofanzivnije sa formacijom 4-3-3 koja mu je donela dobre rezultate u poslednjim utakmicama. Alfredo Arias, iz Penjarola, ne bi trebalo da ima problema sa povredama u igračkom kadru. Takođe bi trebalo da izađe na teren sa ofanzivnih 4-3-3, iako bi u određenom trenutku mogao da pređe na 4-2-3-1, što se često dešava kada igra u gostima. Kao što se da primetiti, Amerika ima veliku snagu kod kuće. Penarol, s druge strane, oscilira u svojim rezultatima kao posetilac.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOPA SUDAMERIKANA - 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

Sezar Valjeho - LDU Kito 1:2 (0:0)

/Velez 70p - Alzgaraj 52, Ananjono 90+6/

Petak

02.00: (3,70) Malgaljanes (3,25) Botafogo (2,10)

GRUPA B

Četvrtak

23.55: (2,50) Danubio (3,10) Emelek (3,05)

Petak

23.55: (1,60) Urakan (3,80) Klub Guarani (6,00)

GRUPA C

Četvrtak

23.55: (5,10) Orijente Petrolero (3,50) Estudijantes (1,75)

Petak

02.00: (9,00) Takuari (4,70) RB Bragantino (1,37)

GRUPA D

Petak

02.00: (2,50) Tigre (3,10) Sao Paulo (3,05)

02.00: (3,10) Puerto Kabeljo (3,20) Tolima (2,40)

GRUPA E

Sreda

Audaks Italijano - Njuels Old Bojs 0:1 (0:0)

/Agire 90+4/

Bluming - Santos 0:1 (0:0)

/Bauerman 90+8/

GRUPA F

Sreda

Miljonarios - Defensa i Hustisija 3:0 (0:0)

/Kastro 59p, 69, Silva 72/

Četvrtak

02.00: (1,98) Amerika Mineiro (3,40) Penjarol (3,90)

GRUPA G

Sreda

Gojas - Santa Fe 0:0

Četvrtak

02.00: (1,55) Himnasija La Plata (3,70) Universitario (7,00)

GRUPA H

Sreda

Estudijantes Merida - San Lorenzo 0:1 (0:1)

/Gatoni 33/

Četvrtak

23.55: (1,40) Fortaleza (4,50) Palestino (8,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa SudamerikanaAmerika MineiroPenjarolOrijente PetroleroEstudijantes La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara