David Guzman i Hose Kontreras (©AFP)
David Guzman i Hose Kontreras (©AFP)

Vatromet u Gvatemali za Ligu šampiona: Gigantski okršaj Komunikasionesa i Saprise

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.11.21. | 23:03

KONKAKAF liga: Noćas će biti poznat poslednji učesnik polufinala, kostarikanski sastav brani pobedu 4:3 iz prvog duela

Prethodne noći saznali smo imena troje polufinalista u petom po redu izdanja KONKAKAF lige, inače drugom po važnosti klupskom takmičenju za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku. Istina, prvi učesnik ove faze takmičenja poznat je nešto ranije, a to je gvatemalski Deportivo Gvastatoja, koji je odlukom donesenom za zelenim stolom, pri kojoj se iz daljeg nadmetanja izbacuju Olimpija i Inter iz Moengatapoea, praktično preskočio učešće u četvrtfinalnoj rundi. Preostala dva su kanadski Fordž i Motagva iz Hondurasa, a ime četvrtog i poslednjeg polufinaliste, ujedno i učesnika Lige šampiona, saznaćemo noćas (02.00) kada se na stadionu Doroteo Flores u prestonici Gvatemale, u revanš susretu, budu sastali najtrofejniji klubovi dve susedne centralnoameričke države, Komunikasiones i Deportivo Saprisa.

Kostarikanski predstavnik je u prvom susretu na svom Rikardo Saprisa stadionu u San Hoseu slavio rezultatom 4:3. Ipak, gosti su na tom susretu čak tri puta dolazili do prednosti. Već u 30. minutu meča rezultat je bio 2:0 u korist Komunikasionesa, a oba gola postigao je Oskar Santis. Međutim, domaćini su do kraja prvog dela igre uspeli da izjednače golovima Orlanda Sinklera i Marijana Toresa. Na samom početku drugog poluvremena gosti su ponovo došli do prednosti i to trećim pogotkom Santisa, koji je upisao prvi het-trik u sezoni. Ali radost nije dugo trajala, pošto je nekoliko trenutaka kasnije David Guzman poravnao rezultat, a u samom finišu meča David Ramirez je pogodio za 4:3 i potpuni preokret.

Izabrane vesti

02.00: (2,45) Komunikasiones (3,20) Deportivo Saprisa (2,80)

Popularna Ljubičasta čudovišta na ovaj dvomeč dolaze posle zaista briljantnih partija u osmini finala protiv Santa Lusije savladavši je ukupnim rezultatom 6:2, a koja je takođe iz Gvatemale. Sada, za protivnika imaju daleko ozbiljniju ekipu iz ove centralnoameričke države, i klub koji je zaista veliko ime na fudbalskoj mapi KONKAKAF-a. Komunikasiones u svojoj trofejnoj istoriji pored 30 naslova nacionalnog poseduje i pehar namenjen kontinentalnom prvaku iz 1978. godine. Los Kremas, iliti Kremasti, što aludira na njihovu boju uniformi, plasirali su se u četvrtfinale ovog takmičenja posle ukupne pobede od 3:1 nad Aliansom iz El Salvadora.

Trener domaćih Vili Koito Oliveira, uoči ovog meča govorio je na konferenciji za medije, rekao je da će utakmica protiv Saprise, koja je jedna od glavnih pretendenata na ovaj internacionalni trofej, biti veoma teška, ali ne i nemoguća za pobedu. Naglasio je i to da rival ima mnogo vrlina, ali i da im defanzivna čvrstina nije jedna od njih. Strateg ne veruje da Saprisa u Gvatemalu dolazi kako bi se branila i predviđa da će to ponovo biti otvoren duel, kao u prvoj utakmici na kojoj je viđeno sedam golova. Konferenciji za medije prisustvovao je i vezista Komunikasionesa Rodrigo Saravija, koji je naglasio da su se prethodnih dana na treninzima fokusirali na ispravljanje grešaka koje su pravili u prvom susretu, a koje su ih na kraju koštale ne samo povoljnijeg rezultata, već može se reći i pobede.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Ipak, dobar deo fudbalske javnosti u Gvatemali smatra da je za poraz u Kostariki odgovoran isključivo Koito Oliveira, čije su promene u postavci igre, kao i uvođenje defanzivnih igrača kako bi sačuvao rezultat, učinile svoje i na kraju prouzrokovale poraz od 4:3, i pored toga što su čak tri puta dolazili do prednosti na tom susretu.

Sa druge strane, Saprisa želi da se domogne trećeg polufinala, a time ujedno stvori i šansu da se isto toliko puta uzastupno domogne finala ovog takmičenja u kojem već beleži jedan trofej osvojen 2019. godine protiv Montagve iz Hondurasa. Ljubičasta čudovišta ne stoje baš najbolje u domaćem prvenstvu Aperture koje takođe ulazi u sam finiš. Ekipa koju predvodi Maurisijo Rajt, sa 28 bodova nalazi se na deobi četvrtog mesta zajedno sa Kartahinesom, koji ima lošiju gol-razliku i koji je prvi ispod crte i mesta koje vode u plej-of.

Sukob Komunikasionesa i Saprise definisaće koja će se ekipa plasirati u polufinale gde ih već čeka Deportivo Gvastatoja. Za Kremaste i Kanarince bio bi to istorijski podvig jer bi se prvi put dva gvatemalska tima sastala u polufinalu nekog međunarodnog takmičenja.

Prošlo je 20 godina otkako su se Komunikasiones i Saprisa poslednji put susreli pod okriljem KONKAKAF-a, u sklopu Džajants kupa. Prvi susret završen je nerešenim ishodom 3:3, dok je u revanšu na ovom istom stadionu slavila Saprisa sa 3:1. Dakle, golovi nikada nisu izostali u okršaju ovih rivala…

KONKAKAF LIGA - ČETVRTFINALE, REVANŠ

Četvrtak

02.00: (2,45) Komunikasiones (3,20) Deportivo Saprisa (2,80) /prvi meč 3:4/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KONKAKAF ligaDeportivo Saprisa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara