(@MN Press)
(@MN Press)

Već viđeno: Napredak je ubica Partizanovih šampionskih nada (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 18:51

Promašaji Baždara, prečka Zahida, inicijativa u drugom delu i dve odluke podložne diskusiji nedovoljne da crno-beli spreče poraz od Kruševljana golom Majdevca

Umesto da napreduje, nazadovao je. Kao da se vremenskom mašinom vratio u mart 2022. Bio je i pre tačno dve godine Partizan lider Mozzart Bet Superlige, dočekao Napredak, ali ga nije savladao i posle 0:0 ispustio je bodovnu prednost, što ga je koštalo osvajanja titule. Ove sezone bi Kruševljani još jednom mogli da budu fatalni po ambicije crno-belih, pošto su dobili meč na Topčiderskom brdu na isti datum kad su prethodno podignutih ruku napustili Beograd – 1:0.

Nervoznom domaćinu presudio je Andrija Majdevac, a osim kvalitetne postavke gostiju dodatno ga nervirao sudija Nikola Radaković, čije bar dve odluke su podložne diskusji, mada ga je u konačnici isto tako koštao Samed Baždar. Njegovi promašaji su jedan od najvećih utisaka prohladne večeri posle koje Grobari osećaju zebnju.

Izabrane vesti

Pozvao je Partizan navijače stihovima koji sugerišu početak utakmice, hitom „Dođi u pet do pet“, međutim, već oko pola šest nikom u Humskoj nije bilo do pesme. U ulozi partibrejkera pojavio se trener Vladimir Gaćinović. Ušao na žurku i skoro rasterao goste opijene slavljem boda u 172. večitom derbiju. Kad je prethodni put „namestio“ ekipu protiv crno-belih sedeo je na klupi Novog Pazara i leta 2022. ubacio klipove u točkove Parnog valjka, a onda ga sputao u još jednoj vožnji. Učinio ju je nelagodnom, nervoznom i nesigurnom.

Zato što mu je tim bio sve ono što je pubika na stadionu poviše komande želela da vidi od svojih miljenika. Organizovan, stabilan i dovoljno oprezan u poslednoj liniji, siguran kad bi trebalo preneti loptu na protivničku polovinu, a dovoljno spretan da jednu od tri velike šanse pretvori u pogodak. Kad nije mogao Nebojša Bastajić, čiji su udaraci slali znakove upozorenja favoritu, Andrija Majdevac je opet bio koban po Partizan. Pre skoro 20 meseci je iznudio penal baš u Novom Pazaru, kojim je Gaćinovićev tim savladao sastav Ilije Stolice (koliko je to davno bilo), a u 17.28 pokazao da može da nadmudri trojicu. Čitavu večnost je trajalo nameštanje Majdevca pred petercom domaćina, okružili su ga Marković, Antić i Goh, ali je rođeni Kruševljani našao način da poentira.

Dok su igrači Napretka slavil zasluženo stečenu prednost, Partzanovi su se obrušili na sudiju Nikolu Radakovića i njegovog saradnika, Dragana Peranovića. U kritikama je prednjačio Bibars Natho, nezadovoljan što su arbitri prećutali, prema oceni Izraelca, faul nad Leonardom Ovusuom na centru igrališta, u akciji okončanoj pogotkom. Taj detalj je toliko razbesneo izabranike Igora Duljaja i samog trenera lidera na tabeli, da je prilikom ulaska u tunel kažiprstom dodirivao lice kao da je želeo arbitrima da poruči: "Imate li obraza?".

Njegovi momci nisu imali svežine da energičnije uđu u meč. Mlako, kao ringla na kecu, dodavali su se na centru igrališta, ali bez rovitog Gajasa Zahida i povređenog Mateusa Saldanje nisu imali oslonac u ofanzivi. Nije im pomogao ni Samed Baždar, koji je u prvom delu em promašio dve prilike, em publiku iznervirao što je na 0:1 probao petom!? A nisu vredeli previše ni udarci Natha, Antića i Stojkovića, pošto je odličan bio golman Vladimir Savić.

To je bio nagoveštaj da će Partizan više rizikovati i napasti u nastavku, kad je šansu dobio Zahid. Ulaskom naturalizovanog Norvežanina igra domaćina se ubrzala, ali joj je nedostajala realizacija. Aldo Kalulu i Goh su promašili zicere, Baždar uzdrmao stativu udarcem glavom, Duljaj uveo Nemanju Nikolića umesto Ovusua i sa više fudbalera u završnici domaćin je počeo da radi ono što je morao od početka. Da napada u talasima.

U tim trenucima se Partizan prertvorio u – Crvenu zvezdu!? Sve ono što crveno-beli nisu pretvorili u pogotke u sredu na Marakani, crno-beli nisu u ovom kolu kod kuće. Baš kao večitom rivalu, smetala im je konstrukcija gola. Nju je lepim udarcem uzdrmao Zahid (prečka), ali je prva figura meča bio Samed Baždar. Na žalost po domaćina, zbog promašaja.

Makar pet dobrih situacija Baždar nije pretvorio u golove, iz različitih pozicija, što glavom, što nogom, a između tih pokušaja smestio se i trk Nemanje Nikolića kad ga je zaustavio Vladimir Savić. Za sudiju Radakovića to nije bio penal, ali će kao i sve u srpskom sportu i ovo biti podložno debati. Ono oko čega će se svi saglasiti jeste da je Partizan sam sebe sapleo, jer nije imao čoveka sposobnog da uradi ono zbog čega se igra fudbal: da lopti prebaci preko crte.

Napredak je to uradio. Jednom. Prvi put posle avgusta 2020. u međusobnim okršajima sa Partizanom. Bez obzira što se u nastavku orijentisao na defanzivu, način na koji je odigrao otvoreno prvo poluvreme i koliko se vešto branio u drugom sugeriše da je njegova pobeda zaslužena. Njome ističe kandidaturu za plasman u plej-of, a Parnom valjku će, izgleda, opet biti crna tačka na putu.


MOZZART BET SUPERLIGA - 25. KOLO

PARTIZAN – NAPREDAK 0:1 (0:1)

/Majdevac 33/

Beograd

Stadion: Partizana

Sudija: Nikola Radaković

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović 7 – Stojković 5,5, Filipović 5,5, Marković 5,5, Antić 5,5 (od 80. Janković -) – Ovusu 5 (od 57. Nikolić 5,5), Kastiljo 6 (od 46. Zahid 6,5) – Kalulu 6, Natho 6, Goh 6 – Baždar 5.

NAPREDAK (4-3-3): Savić 7,5 – Vukajlović 7, Stevanović 6,5, Marinković 7, Jovanović 7 – Marjanović 7 (od 69. Krstić 6,5), Ljubomirac 6, Zličić 6,5 – Bastajić 6 (od 81. Đ. Jovanović -), Blagojević 7 (od 81. N. Marinković -), Majdevac 7,5 (od 51. Stanojlović 6).

Iograč utakmice: Vladimir Savić (Napredak) 7,5.

MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

TSC - Mladost 4:1 (1:0)

/Ćirković 2, 67, Pantović 58, Jovanović 71 – Veličković 74/

Čukarički - Spartak 2:2 (1:0)

/Adžić 29 , 51 - Martinović 55 , Ubiparip 80/

Novi Pazar - Voždovac 2:2 (1:1)

/Suma 13, 55p - Vilka 22, Savić 90+4/

Javor - Radnik 2:1 (2:0)

/Gojković 4, Mićić 32 – Oreščanin 83/

IMT - Vojvodina 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 - Lambulić 10ag, Seri 59, 90+3/

Sreda

Radnički 1923 - Železničar Pančevo 3:0 (0:0)

/Vidosavljević 68, Viđži 78, Zorić 90/

Partizan - Napredak 0:1 (0:1)

/Majdevac 33/

Radnički Niš - Crvena zvezda u toku



tagovi

FK PartizanMozzart Bet SuperligaNapredak Kruševac

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara