Veljko Birmančević postiže gol (AFP)
Veljko Birmančević postiže gol (AFP)

Veče Veljka Birmančevića i Betisovo pomračenje u Ligi Evrope! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 23:03

Srpski fudbaler sa dva efektna gola doneo prolaz Sparti, Rendžers rastužio Iska i drugove i prošao u nokaut fazu kao prvi u grupi

Možda to nije mogao da zna kada je letos potpisao ugovor o pozajmici sa praškom Spartom, ali Veljko Birmančević je tog, 30. juna doneo sjajnu odluku. Oživeo je Srbin karijeru koja je u prethodnih godinu dana stagnirala u Tuluzu i potpuno se vratio na fudbalsku mapu! U češkom šampionatu konstantno postiže i namešta golove, u Ligi Evrope je zablistao kada je njegovom timu bilo najpotrebnije - u poslednjoj rundi.

Uoči odlučujućeg 6. kola u grupi C, Betis je na kontu imao devet, Rendžers osam, a Sparta sedam bodova. A kako je praški velikan gostovao Arisu u Limasolu i kako Betis i Rendžers igrali jedan protiv drugog, tim sa Letne imao je jasnu računicu. Pobeda ga je vodila u nokaut fazu, a tu pobedu Sparti večeras je doneo upravo Birmančević sa dva vrlo efektna gola na Kipru - 1:3.

Izabrane vesti

Već na poluvremenu, vođstvom 3:0, Sparta je rešila pitanje prolaska dalje zahvaljujući vodećem golu Kuhte iz četvrtog minuta, a onda i Birmančevićevim umešnim potezima iz 11, odnosno nadoknade prvog dela igre. U ranoj fazi sevnula je levica srpskog krila sa 20-ak metara od gola, a tik pred odlazak na 15-minutnu pauzu šmugnuo je popularni Birma Slobodanu Uroševiću i Aleksu, pre nego što je spoljim delom stopala matirao protivničkog golmana. Sa večerašnja dva gola, na neki način obeležio je veče u Ligi Evrope i došao do brojke od 16 pogodaka u kojima je učestvovao noseći Spartin dres u svim takmičenjima.

Istovremeno, dugo je na snazi u Španiji bio egal između Betisa i Rendžersa. Dva puta je škotski velikan stizao do prednosti zahvaljujući pogocima Sime i Desersa iz 10. i 20. minuta, i u dva navrata je domaćin dolazio do izjednačenja u režiji Huana Mirande i Ajosea Pereza. Od 37. do 78. minuta, rezultat na semaforu stadiona Benito Viljamiran bio je 2:2 i takvo stanje stvari garantovalo je Sparti prvo mesto u grupi i direktan plasman u osminu finala. Ipak, zatresao je mrežu Verdiblankosa Kemar Ruf petnaestak minuta pre kraja za Betisovo pomračenje u Ligi Evrope. Tim Manuela Pelegrinija imao je sve u svojim rukama, remi mu je garantovao prolaz sa drugog mesta, ali je doživeo sunovrat i proleće će dočekati u Ligi Konferencije. Gol Rufa nije prijao ni Sparti koja će u plej-ofu Lige Evrope morati da se bori protiv nekog od trećeplasiranih timova iz Lige šampiona.

Isko je ponovo odigrao kvalitetan meč, namestio Perezu drugi gol, ali večeras nije španski majstor bez adekvatne pomoći tima uspeo da obuče Supermenov plašt i profiliše se kao spasilac.

U grupi D uoči poslednjeg 6. kola, većina stvari bila je poznata. Atalanta je u džepu imala prolaz sa prve, a Sporting sa druge pozicije u grupi, a postavljalo se jedino pitanje da li će Šturm ili Rakov na proleće u plej-of Lige konferencije. Bez obzira na odsustvo takmičarskog značaja i italijanski i portugalski klub namerili su da opravdaju epitete favorita, te da trijumfalo okončaju grupnu fazu, što su i uradili.

Boginja je u Bergamu pobedila Rakov (4:0), Sporting u Lisabonu rutinirao Šturm (3:0) koji je zbog bolje gol razlike ipak završio na trećem mestu, ispred Rakova. U Uefinim takmičenjima u slučaju istog broja bodova odlučuje bolji učinak u međusobnim duelima, ali Rakov i Šturm pobeđivali su jedan drugog sa po 1:0, tako da je gol količnih presudio. Austrijski tim imao je 4:9, a poljski 3:10.

Đan Pjero Gasperini očekivano je promešao tim, a blistao je Luis Murijel, kolumbijski majstor koji je nedavno srušio Milan u Bergamu. Večeras je sa dva gola počastio Poljake, između njegovih pogodaka upisao se i 20-godišnji defanzivac Đovani Bonfanti, a Šarle De Ketelare stavio je tačku u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena.

Sporting je bio samo za nijansu nežniji prema Šturmu, ali taman toliko da austrijski klub prezimi u Evropi. Viktor Đekereš je u završnici prvog dela načeo ekipu iz Graca, a dvostruki strelac od 60. do 70. minuta bio je Gonsalo Injasio.

LIGA EVROPE, 6. KOLO

GRUPA C

Aris Limasol - Sparta Prag 1:3 (0:3)

/Bengtson 84 - Kuhta 4, Birmančević 11, 45+1/

Betis - Glazgov Rendžers 2:3 (2:2)

/Miranda 14, Perez 37 - Sima 10, Desers 20, Ruf 78/

GRUPA D

Rakov - Atalanta 0:4 (0:2)

/Murijel 14, 72, Bonfanti 26, De Ketelare 90+2/

Sporting Lisabon - Šturm 3:0 (1:0)

/Đekereš 39, Injasio 60, 70/



tagovi

Veljko BirmančevićSparta PragBetisGlasgov RendžersAtalantaSporting LisabonŠturmRakov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara