Večeras! Dani Alves, ‘Sebolja’ Rodrigez, Gago, Riki Alvarez, Ćisko, Krespo, Sa Pinto, ali i superklinci Almada, De la Vega...

Vreme čitanja: 5min | sre. 28.10.20. | 17:40

Nekoliko velikih klubova večeras na terenima širom južnoameričke verzije Lige Evrope

Mesec dana je ostalo do početka osmine finala Kopa Libertadotres, a u međuvremenu je fokus Južne Amerike na drugom po kvalitetu klupskom takmičenju – Kopa Sudamerikani. Južnomaerička verzija Lige Evrope je ozbiljno po kvalitetu ispod Kopa Libertadores, ali ima i tu velikih klubova i dobrih timova. Pogotovo se to odnosi na one koji su kao trećeplasirani iz grupne faze Kopa Libertadores nastavili takmičenje u Sudamerikani.

Nokaut faza je krenula sinoć prvim mečevima šesnaestine finala, a večeras se igra još sedam utakmica u kojima učestvuju neki zaista veliki klubovi poput brazilskih Sao Paula, i Vaska, argentinskog Veleza ili urugvajskog Penjarola. Sve odreda bivši prvaci Južne Amerike i sile u svojim zemljama.

Izabrane vesti

Velez je jedan od sedam argentinskih klubova koji su osvajali titulu šampiona Južne Amerike ali poslednjih godina nema uspeha. Ipak, ova sadašnja generacija obećava.

Maurusio Pelegrino, nekadašnji trener Sautemptona i Alavesa, nasledio je na klupi Veleza još jedno veliko ime – Gabrijela Hajncea. Pelegrinu će ovo večeras biti debi. Najzvučnije imena u timu su nekadašnji Realov i Bokin vezista Fernando Gago, nekadašnji Interov prvotimac Riki Alvarez, kontroverzni napadač Rikardo Senturion, ali se najviše očekuje od supertalentovanog Tijaga Almade (19) kojeg već neko vreme najavljuju kao želju brojnih evropskih klubova i čija vrednost se procenjuje na oko 20.000.000 evra. Njegovim golom je Velez i stigao do šesnaestine finala.

Velez ima otežavajuću okolnost kao i svi argentinski klubovi koji nisu igrali Kopa Libertadores – dugo nije imao takmičarske mečeve. Poslednju utakmicu su odigrali davnog 14. marta. Od tada su bili na dugoj pauzi zbog teškog stanja sa korona virusom u Argentini da bi poslednjih nedelja pokušavali da uhvate formu kroz prijateljske utakmice u kojima su zabeležili sedam pobeda i jedan remi. Večeras je noć koju su čekali duže od pola godine!

Težeg rivala teško da su mogli da dobiju u ovoj fazi. Penjarol je najveći južnoamerički klub 20. veka, petostruki prvak kontinenta, a još toliko je puta gubio u finalima. Međutim, istorija i tradicija mu nisu bili od pomoći u grupnoj fazi Lige Evrope gde je neočekivano eliminisan od Atletiko Paranensea i bolivijskog Horhe Vilstermana. Loši rezultati su koštali otkaza čuvenog Dijega Forlana, pa se na klupu vratila klupska legenda Marselo Saralegi. Pred njega je kao cilj postavljeno osvajanje Kopa Sudamerikane. Od zvučnih imena, dres urugvajskog velikana nose dugogodišnji reprezentativci Kristijan Sebolja’ Rodrigez i Valter Gargano. Tu je i iskusni španski napadač Ćisko sa bogatim evropskim iskustvom, mađarski veteran Tomaš Vadoč koji je došao letos. Ipak, najviše se očekuje od nekadašnjeg Benfikinog krila i povremenog urugvajskog reprezentativca Džonatana Urestivikaje.

Jedan od derbija je i okršaj argentinskog Lanusa i brazilskog velikana Sao Paula koji su ispali iz grupne faze Libertadoresa. Lanus je tokom leta ostao bez sjajnih mladih igrača Marselina Morena i Lautara Valentija od kojih je zaradio preko 15.000.000 dolara, ali je žestoko oslabljen njihovim odlascima. Otišli su i iskusni prvotimci poput Agustina Rosija i Ezekijela Munjoza pa se može reći da trener Zubeldija strepi pred prvi takmičarski meč u sezoni. Na sve to, zbog povrede izostaje i ponajbolji igrač tima Lautaro Akosta. Lanus sve nade polaže u veoma talentovano krilo Pedra de la Vegu i mlade veziste Tomasa Belmontea i Lukasa Veru, kao i veterane Hosea Sanda i Giljerma Burdisa.

Sao Paulo mora da se zadovolji utešnim igranjem Sudamerikane posle razočaravajućeg ispadanja iz Kopa Libertadores. Slavni klub sa Morumbija je poslednjih godina u senci ostalih brazilskih velikana. Poslednji trofej koji su Trikolori osvojili je bio upravo Kopa Sudamerikana daleke 2012. godine kada je još branio Rožerio Seni.

Sao Paulo dolazi posle napornog meča u Kupu Brazila i pobede na penale protoiv Fortaleze, a trener Diniz nema mnogo resursa da menja startnu postavu. Povređeni su mu iskusni nosioci igre Ernanes (bivši vezista Lacija i Intera) i španski deni bek Huanfran. Neuništivi Dani Alves će biti prva zvezda i najveća nada Trikolora na večerašnjem gostovanju, ali o njegovom učinku se u Brazilu vode polemike. Alves u Sao Paulu ne igra desnog beka već na terenu igra “desetku” koju nosi i na leđima. Problem je što u poslednjih 13 mečeva nije dao ili namestio gol i mnogi smatraju da bi trebalo da se vrati na svoju prirodnu poziciju. A on to ne želi… Ako i večeras podbaci, neće biti dobro po Sao Paulo.

Sat i po posle ponoći počinje jedan od najvećih kolumbijskih derbija. Miljonarios u Bogoti dočekuje tradicionalno ljute rivale iz Kalija, Deportivo. Nekada je ovo bio Superklasiko kolumbijskog fudbala i najveći rivalitet do početka “narko fudbala” 80-ih i 90-ih godina.

Čak osam puta su se do sada sastajali u grupnim fazama Kopa Liberatdores, ali nikada u nokaut fazi. Ovo će im biti prvi put. Miljonariosi su do pre mesec dana bili u velikim problemima sa formom igrača i lutanjem za stilom igre, pa su beležili loše rezultate u prvenstvu. Situacija je malo počela da se popravlja, ali su u poslednje vreme usledili problemi sa povredama pa je pitanje da li će domaći tim večeras moći da računa na bilo kojeg od klasičnih bekova u ekipi.

Na drugoj strani, Deportivo Kali igra daleko bolje u prvenstvu, bori se za titulu i iz meča u meč je sve bolji. Ekipa Alfreda Arijasa igra odličan fudbal sa akcentom na pas igru i posed lopte, a tu se posebno ističe moderna “desetka” Agustin Palavesino. Iz Amerike se vratio iskusni napadač Anđelo Rodrigez i sjajno se uklopio, a dobra vest je oporavak motora ekipe Makalistera Silve.

Brazilski Vasko da Gama dočekuje venecuelanski Karakas. Velikan iz Rija ima u Kopa Sudamerikani jedinu šansu da spasi sezonu. Loše su prošli u državnom Karioka prvenstvu, nedavno su ispali iz Kup Brazila od Botafoga, a u brazilskoj Seriji A se posle niza od pet poraza nalaze u zoni ispadanja. Probali su promenom trenera, nedavno su doveli Rikarda Sa Pinta, ali ni slavni Portugalac nije od pomoći i nastavio je da ređa poraze. Sa stvari budu gore, Vasko večeras ne može da računa na najboljeg napadača Hermana Kana koji se nije oporavio od povrede.

Od zanimljivijih mečeva večeras, treba izdvojiti gostovanje argentinske Defenze i Hustisije koju trenira trenira legendarni Ernan Krespo, paragvajskom Sportivo Lukenju. Argentinci su blagi favoriti za prolaz dalje.

Utorak

Audaks Italijano (Čile) – Bolivar (Bolivija) 2:1

Sport Uankajo (Peru) – Liverpul (Urugvaj) 1:1

Sreda

Union La Kalera (Čile) – Deportes Tolima (Kolumbija) 0:0

23.15: Atletiko Nasional (Kolumbija) - River Plejt (Urugvaj)

23.15: Feniks (Urugvaj) – Uačipato (Čile)

23.15: Lanus (Argentina) – Sao Paulo (Brazil) 

23.15: Sportivo Lukenjo (Paragvaj) – Defenza i Hustisija (Argentina)

Četvrtak

01.30: Miljonarios (Kolumbija) – Deportivo Kali (Kolumbija)

01.30: Vasko da Gama (Brazil) – Karakas (Venecuela)

01.30: Velez (Argentina) – Penjarol (Urugvaj)

23.15: Union (Argentina) – Emelek (Ekvador)

23.15: Kokimbo Unido (Čile) – Estudijantes Merida (Venecuela)

23.15: Sol de Amerika (Paragvaj) – Univerzidad Katolika (Čile)

Petak

01.30: Independijente (Argentina) – Atletiko Tukuman (Argentina)

01.30: Plaza Kolonija (Urugvaj) – Žunior (Kolumbija)

01.30: Melgar (Peru) – Baija (Brazila)


tagovi

Kristijan RodrigezFernando GagoDani AlvesErnan KrespoRikardo Sa PintoRiki AlvarezVasko da GamaVelezSao PauloKopa SudamerikanaDeportivo KaliMiljonariosLanusPenjarol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara