Alfred Šrojder, Dušan Tadić i Rud van Nistelroj (©Reuters)
Alfred Šrojder, Dušan Tadić i Rud van Nistelroj (©Reuters)

Večita bitka Ajaksa i PSV-a, ovog puta za prvi trofej u sezoni

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.07.22. | 11:04

Holandski velikani, predvođeni novim trenerima, sastaće se u Superkupu u subotu od 20 časova

Ove subote od 20 časova zvanično će biti otvorena nova sezona holandskog šampionata. Sastaće se Ajaks i PSV Ajndhoven u „Johan Krojf šildu“, odnosno Superkupu Holandije. Meč se, prikladno, igra na „Johan Krojf areni“ u Amsterdamu, Ajaksovom domu. Kopljanici imaju prednost domaćeg terena kao osvajači titule prošle sezone, PSV igra za prvi trofej u sezoni zato što je osvojio Kup Holandije.

Tokom leta je Ajaks značajno izmenjao sastav, a sredstva za to su mu omogućile prodaje Lisandra Martineza u Mančester Junajted za 57.370.000 evra, Sebastijana Alea u Borusiju Dormund za 31.000.000, odnosno Rajana Gravenbeha u Bajern za 18.500.000 evra. Amsterdam su napustili još i Nikolas Taljifiko (Olimpik Lion), Nusair Mazrauji (Bajern), Andre Onana (Inter), Danilo Pereira (Fajenord) i Zakarija Labijad.

Izabrane vesti

Međutim, to ne znači da je Ajaks mnogo slabiji, na nova pojačanja je potrošeno 85.600.000 evra, stigli su Stiven Bergvajn (Totenhem), Kalvin Basi (Glazgov Rendžers), Oven Vajndal (AZ Alkmar), Fransisko Konseisao (Porto) i odbegli sin Branan Brobi (Lajpcig), koji je prethodnih šest meseci bio tu na pozajmici. Vredi napomenuti da je možda i najvažnija stvar za Ajaks ta što je u njegovim redovima ostao kapiten Dušan Tadić.

Aktivan je ovog leta bio i PSV, samo što su se u Ajndhovenu igrali sa neuporedivo manje novca. Ritsu Doan je otišao u Frajburg za 8.500.000 evra, Mario Gece u Ajntraht (4.000.000), Mihael Sadilek u Tvente (1.500.000), dok su ugovori istekli Eranu Zahaviju, Brumi, Vinsentu Mileru i Rajanu Tomasu. Kada su u pitanju pojačanja, po 3.000.000 evra je plaćeno obeštećenje za Luka de Jonga (Sevilja) i Gusa Tila (Spartak Moskva), dok su kao slobodni igrači došli Boj Voterman (Ofi Krit), Ćavi Simons (PSŽ) i Valter Benitez (Nica).

20.00: (1,95) Ajaks (3,50) PSV Ajndhoven (3,90)

Zaninljivo je i to što oba tima imaju nove trenere. Kopljanike od ove sezone vodi bivši strateg Klub Briža Alfred Šrojder, koji je na klupi nasledio sadašnjeg trenera Mančester Junajteda Erika ten Haga. S druge strane, šef stručnog štaba Filipsovaca postao je Rud van Nistelroj, doskorašnji trener mladog tima PSV-a. Ovo će nekadašnjem golgeteru Mančester Junajteda i Real Madrida da bude prvi samostalni trenerski posao u seniorskom fudbalu.

Ako je verovati tradiciji, ove subote nas očekuje efikasna utakmica. Na šest od poslednjih sedam susreta Ajaksa i PSV-a je došla igra UG3+. Prošle sezone na sva tri meča, u Erediviziji je Ajaks trijumfovao u Amsterdamu sa 5:0, a u Ajndhovenu sa 2:1. Za te poraze su se Filipsovci osvetili u poslednjem duelu u sezoni, u finalu nacionalnog kupa su posle preokrete trijumfovali sa 2:1 i tako su sprečili Tadića da podigne još jedan trofej, sedmi timski od kako je došao u Amsterdam. Sada će srpski reprezentativac i njegovi saigrači učiniti sve da baš Superkup Holandije bude ta „sedmica“ na koju se čeka.

SUPERKUP HOLANDIJE – FINALE

Subota

20.00: (1,95) Ajaks (3,50) PSV Ajndhoven (3,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AjaksPSV AjndhovenSuperkup Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara