Filip Kostić, Sadio Mane i Džu Belingem
Filip Kostić, Sadio Mane i Džu Belingem

Večita Bundes priča – kao remorker i šlep

Vreme čitanja: 21min | pet. 05.08.22. | 10:15

Težnju da sruše Bajernovu desetogodišnju vladavinu konkurenti ni ovog leta nisu potkrepili konkretnim potezima na pijaci. Nije ni bilo za očekivati, Nemci uglavnom troše samo koliko zarade, pa bi se prevrat u Bundesligi podveo pod svojevrsnu senzaciju

S nadom da bi konačno moglo makar da zavarniči u borbi za „salataru“ (istina, realnost je jedno a puste želje i nadanja nešto sasvim drugo), te s uverenjem da ćemo tradicionalno uživati u fudbalu lišenom bilo koje vrste kalkulantstva, ovog vikenda dižemo zavesu Bundesligi - jubilarnom 60. izdanju nemačke elite, zvanično najefikasnijem top šampionatu Evrope godinama unazad.

Težnju da sruše Bajernovu desetogodišnju vladavinu konkurenti ni ovog leta nisu potkrepili konkretnim potezima na pijaci. Nije ni bilo za očekivati, Nemci uglavnom troše samo koliko zarade, pa bi se prevrat u Bundesu, bez obzira što je bavarska tvrđava ostala bez glavnog topnika (Robert Levandovski izborio za transfer u Barselonu), svakako podveo pod svojevrsnu senzaciju.

Izabrane vesti

Borusija je bila aktivna na tržištu, renovirala štopersku liniju, osvežila vezni red, ali i ostala bez Erlinga Halanda. Saberi - oduzmi, nije uspela da se reši vinjete sada već ugravirane u zidine Vestfalena: razvojni tim, mašina za štancanje novca. Trofeji? U drugom planu.

20.30: (6,00) Ajntraht Frankfurt (4,30) Bajern (1,53)

Bajer Leverkuzen i RB Lajpcig uspeli su da zadrže najvažnije igrače, čak i da se pojačaju po jednim renomiranim imenom, međutim nemoguće je pobeći od utiska da je to dovoljno tek za status treće i četvrte pratilje. Šlep u komparaciji s Bajernom kao nedostižnim remorkerom. Pogotovo što ih čeka i takmičenje u Ligi šampiona, gde žele da naprave iskorak...

Za mesta u Evropi trebalo bi da se bore još Ajntraht, Volfzburg, Frajburg, Menhengladbah, Hofenhajm... Biće zanimljivo videti koliko mogu velikani (povratnici) - Šalke i Verder, višestruki šampioni s ozbiljnim finansijskim nedaćama? Može li Keln sa Štefanom Baumgartom da ponovi sjajnu sezonu? Hoćeli li Herta - koja ima novca, ali ne i jasnu viziju - konačno krenuti napred i izbeći borbu za opstanak?

Da, najveća zvezda napustila je Bundesligu, međutim kao zamena stigao je Sadio Mane. A tu su i neki novi mladi asovi u nastajanju na koje treba obratiti pažnju.

AUGZBURG

Došli: Arne Majer (Herta - 5.000.000), Elvis Redžbečaj (Volfzburg - 1.700.000), Ermedin Demirović (Frajburg - bez obeštećenja), Maksimilijan Bauer (Grojter Firt - bez obeštećenja).

Otišli: Mihael Gregorič (Frajburg - bez obeštećenja), Alfred Finbogason (bez kluba), Jan Moravek (bez kluba).

Bavarski tim dosta rizikuje sa mladim trenerom Enrikom Masenom koji je do sada najveće iskustvo imao u trećoj ligi, vodeći rezerviste Borusije iz Dortmunda. Tim već nekoliko godina unazad igra po tankoj žici, koketira sa selidbom u niži rang i onda po pravilu u finišu sezone uspeva da se spase. Tokom leta ostao je bez Mičija Gregoriča, Austrijanca čiji su golovi mnogo značili proletos. Na njegovo mesto došao je Ermedin Demirović iz Frajburga.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Ovo je sezona u kojoj bi Augzburg trebalo da maksimalno promoviše skupoceno pojačanje iz Amerike - Rikarda Pepija, ali on će sezonu ipak početi kao rezervista. Masen ima puno problema s povredama i u debitantsku sezonu u eliti ulazi bez nekolicine važnih igrača kao što su Ris Oksford, Niklas Dorš i Ruben Vargas.

Ukoliko novi trener nešto drastično ne promeni i iz postojećeg kadra ne izvuče maksimum maksimuma, borba za opstanak biće neizbežna.

BAJER LEVERKUZEN

Došli: Adam Hložek (Sparta Prag - 13.000.000).

Otišli: Lukas Alario (Ajntraht Frankfurt - 6.000.000), Mičel Vajzer (Verder - bez obeštećenja), Julijan Baumgartlinger (bez kluba).

Leverkuzen u poslednjih nekoliko godina nije izgledao bolje na papiru. Herardo Seoane ima gotovo savršeno izbalansiran tim koji puca na visoko. Za razliku od, recimo Dortmunda, Verkself je zadržao sve važne igrače. Odbio niz unosnih ponuda za Musu Dijabija, produžio ugovore sa Patrikom Šikom i najvećom nadom Florijan Vircom.

Patrik Šik (©Reuters)Patrik Šik (©Reuters)

Pritom, konkurenciju u navali pojačao je Čeh Adam Hložek za koga je bilo zainteresovano čak i nekoliko većih klubova. Ispadanje od Elversberga u DFB kupu svakako nije prijalo, međutim dugoročno bi moglo da ima pozitivan efekat, pošto će Bajer ove jeseni imati i obaveze u Ligi šampiona. Od Seoanea i njegovih momaka i ove sezone treba očekivati totalnu ofanzivu, puno golova, atraktivan fudbal. Sve ispod TOP 4 bilo bi neprihvatljiv neuspeh za tim ovakvog kalibra.

Virc se i dalje oporavlja od teške povrede i na terenu ga treba očekivati tek krajem septembra...

BAJERN MINHEN

Došli: Matijs de Liht (Juventus - 67.000.000), Sadio Mane (Liverpul - 32.000.000), Matis Tel (Ren - 20.000.000), Rajan Gravenberh (Ajaks - 18.500.000), Nusair Mazraui (Ajaks - bez obeštećenja).

Otišli: Robert Levandovski (Barselona - 45.000.000), Kris Ričards (Kristal Palas - 12.000.000), Mark Roka (Lids - 12.000.000), Omar Ričards (Notingem Forest - 8.500.000), Lars Lukas Mai (Lugano - 1.600.000).

Sezona po mnogo čemu zanimljiva za navijače Bajerna. Ne samo što počinje era bez Roberta Levandovskog, nego treba očekivati i prve eksperimente od strane Julijana Nagelsmana u formacijsko-taktičkom smislu. Mladi stručnjak u prvoj sezoni nije mnogo menjao ono što je Hansi Flik postavio, ali s Levinim odlaskom će svakako morati. A i to što je ono što on suštinski želi - fleksibilniji tim, bez klasične ’devetke’, s većom mogućnošću transformacije. Dovođenje De Lihta i činjenica da Bajern sada ima četvoricu vrhunskih štopera, te Dejvisov ogroman ofanzivni potencijal i angažovanje Nusaira Mazrauija, govore da bi Nagelsman mogao da testira i neke varijante sa trojicom igrača u poslednjoj liniji, te visoko postavljenim ving bekovima.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE BAJERN DA BUDE ŠAMPION JE 1,15.

Mane je došao kao novi superstar da odmeni Levu, Rajan Gravenberh da pojača konkurenciju u sredini terena, a i 17-godišnji Matis Tel je toliko plaćen da bi bilo veliko iznenađenje ukoliko ne dobije ozbiljnu minutažu makar u Bundesligi.

Matijs de Liht (©Reuters)Matijs de Liht (©Reuters)

Rane od eliminacije u ranoj fazi Lige šampiona još nisu u potpunosti zacelile. Bajern s tim osećajem ulazi u novu sezonu koja bi mogla da bude krucijalna za dalju karijeru Julijana Nagelsmana. Kiks poput onog protiv Viljareala teško će preživeti.

Tron u Bundesligi nešto je što se podrazumeva i neće mu doneti posebne benefite.

Meseci pred nama biće kvalifikacioni i za jednu od najve

ih zvezda ekipe - Leroja Sanea. Žestoko je podbacio u drugom delu prošle sezone i dosta često sedeo na klupi. Dobio je i packe od Hasana Salihamidžića što je rezultiralo odličnim izdanjem u Superkupu protiv Lajpciga. U padu je i Serž Gnabri, ali njega bi trebalo da ’digne’ novi ugovor (s velikim povećanjem plate) što je nedavno parafirao. Sve u svemu, teško je očekivati da će i ovogodišnji ’eksperimentalni’ Bajern neko moći da svrgne sa pijedestala.

BOHUM

Došli: Filip Ferster (Štutgart - 500.000), Konstantinos Stafilidis (Hofenhajm - 250.000), Janes Horn (Keln - bez obeštećenja), Džordi Osei Tutu (Arsenal - bez obeštećenja), Kevin Šteger (Majnc - bez obeštećenja).

Otišli: Armel Bela Kočap (Sautempton - 10.000.000), Maksim Lajč (Majnc - 3.500.000), Sebastijan Polter (Šalke - 1.500.000), Dani Blum (APOEL - bez obeštećenja), Miloš Pantović (Union Berlin - bez obeštećenja), Jirgen Lokadija (bez kluba).

U povratničkoj sezoni u Bundesligi Bohum je važio za jedno od najvećih iznenađenja. Opstanak nijednog momenta nije bio doveden u pitanje, odbrana je primila golova koliko i Dortmund, napadači se nisu proslavili (tek nešto više od gola po utakmici), međutim to je bilo dovoljno za 12 pobeda i bezbrižno proleće.

Ove sezone zadatak će biti dosta teži. Stubove odbrane Belu Kopčapa i Lajča odveli su Sautempton i Majnc, a otišli su i naš Miloš Pantović, te brzonogi Sebastijan Polter.

Bohumov adut je kontinuitet trenera Tomasa Rajsa. U pitanju je klupska igračka legenda, zatim šef struke u ženskom klubu, pa u mlađim kategorijama i drugom, timu. Čovek koji zna kako klub diše. Najvažnija pojačanja biće Kevin Šteger iz Majnca i Filip Ferster iz Štutgarta. Sve osim poslednja dva mesta biće dobar rezultat za ovaj tim.

Za kladioce: računajte na mali broj golova kad igra Bohum.

BORUSIJA DORTMUND

Došli: Sebastijan Ale (Ajaks - 31.000.000), Karim Adejemi (Salcburg - 30.000.000), Niko Šloterbek (Frajburg - 20.000.000), Salih Ozčan (Keln - 5,000.000), Niklas Zile (Bajern - bez obeštećenja).

Otišli: Erling Haland (Mančester Siti - 60.000.000), Štefan Tiges (Keln - 1.500.000), Aksel Vicel (Atletiko Madrid - bez obeštećenja), Roman Birki (Sent Luis - bez obeštećenja), Marvin Hic (Bazel - bez obeštećenja), Dan Aksel Zagadu (bez kluba), Marcel Šmelcer (penzija).

Novi sportski direktor Sebastijan Kel napravio je dosta dobar letnji pazar, rekonstruisao odbranu, Ahilovu petu ovog sastava, te se navijači nadaju da će Milioneri kočano prestati da gube bodove od ekipa značajno slabijih od sebe. Niko Šloterbek, novopečeni reprezentativac Nemačke, stigao je iz Frajburga za 20.000.000 evra i on bi sa Niklasom Zileom iz Bajerna trebalo da čini novi štoperski par. Ovo znači da se učestalo kritikovani veteran Mats Humels seli na klupu.

Karim Adejemi (©Reuters)Karim Adejemi (©Reuters)

Umesto Aksela Vicela došao je mlađi i defazivno bolji Salih Ozčan, no prednost u srcu terena, sudeći prema sastavu iz kup utakmice protiv Minhena, imaće Belingem i Daud. Borusija je imala tu nesreću sa Sebastijanom Aleom, zamenom Erlinga Halanda, kog čeka dug oporavak nakon oparacije testisa, tako da za nju prelazni rok nije završen. Kel i dalje traga za jeftinom klasičnom ’devetkom’ koja bi predstavljala prelazno rešenje do Nove godine.

BORUSIJA DORTMUND ĆE BITI MEĐU PRVA ČETIRI TIMA U NEMAČKOJ - KVOTA 1,25.

Halandove golove neće biti lako nadomestiti, međutim niko ne može da kaže da Dortmund nema opasan golgeterski potencijal sa Karimom Adejemijem i Donjelom Malenom kao ’lakim’ napadačima, te ofanzivnim vezistima kao što su Đio Rejna, Marko Rojs, Julijan Brant.

Marko Roze kao skupocena trenerska akvizicija potpuno je razočarao i Borusija se ponovo okrenula sopstvenom kandru. Edin Terzić dobio je ovoga puta trajni ugovor i priliku da se afirmiše.

Njegov osnovni zadatak biće da Dortmundu vrati šmek iz Klopovog vremena. Potencijal je tu, pritiska nema. Reklo bi se da uslovi postoje...

BORUSIJA MENHENGLADBAH

Došli: Ko Itakura (Mančester Siti - 5.000.000), Oskar Fraulo (Mitjiland - 2.000.000).

Otišli: Bril Embolo (Monako - 12.500.000), Laslo Beneš (Hamburger - 1.500.000), Matijas Ginter (Frajburg - bez obeštećenja), Andreas Poulsen (Olborg - bez obeštećenja).

Poput imenjaka iz Dortmunda, Gladbah je žestoko opekao sa skupim trenerom. Adi Hiter otišao je nakon samo godinu dana, nešto pre njega kofere je spakovao i dugogodišnji sportski direktor Maks Eberl, tako se u taboru petostrukog šampiona Nemačke dešavaju značajne promene. Danijel Farke je trener drukčije filozofije, insistira na posedu i dugim napadima, što će reći da se Borusija u tom smislu vraća na Favrove ideje s kojim je bila veoma uspešna.

MENHENGLADBAH ĆE BITI MEĐU PRVA ČETIRI U BUNDESLIGI - KVOTA U MOZZARTU JE 4,50.

Od važnih igrača otišli su Matijas Ginter i Bril Embolo. Doveden je Ko Itakura kao osveženje za poslednju liniju, baš zbog organizacije igre iz dubine. Imali su na Borusija parku u planu da prodaju još neke igrače, pre svega zbog zasićenosti, ali kako adekvatnih ponuda nije bilo, odlučeno je da ne bude ni ozbiljnih ulaganja.

U pitanju je tim koji ima sasvim zadovoljavajući kvalitet, svakako dovoljan za sredinu tabele, odnosno borbu za Evropu. Ostaje nam da vidimo kako će ’kliknuti’ sa Farkeom i njegovim idejama.

KELN

Došli: Luka Kilijan (Majnc - 2.000.000), Sargis Adamjan (Hofenhajm - 1.500.000), Štefan Tiges (Dortmund - 1.500.000), Erik Martel (RB Lajpcig - 1.200.000), Linton Maina (Hanover - bez obeštećenja).

Otišli: Salih Ozčan (Dortmund - 5.000.000), Jan Aurel Bisek (Orhus, 670.000), Janes Horn (Bohum - bez obeštećenja), Luis Šaub (Hanover - bez obeštećenja).

Keln je poznat kao grad s mnogo emocija u svakom smislu i bilo je za očekivati da s čovekom takvog profila, koji čitavu karijeru bazira na emocionalnom pristupu i ludačkoj motivaciji svojih učenika, uspe da napravi pravu priču. Isti tim koji je Štefan Baumgart odveo u Evropu protekle sezone, pre njega borio se za opstanak?!

Bez obzira na odličan rezultat uprava je odlučila da ne rizikuje s velikim ulaganjima. Od zvučnijih imena stigli su napadači Štefan Tiges iz Dortmunda i Sargis Adamjan iz Hofenhajma. Odlazak Ozčana u Dortmund mogao bi da se oseti... Ukoliko izbegnu borbu za opstanak i proleće dočekaju bezbrižni Jarčevi bi mogli da budu zadovoljni. Jer držati taj intenzitet emocija na čemu plivaju Baumgartove ekipe nije lako. Keln igrački ipak ne pripada gornjem delu tabele.

RB LAJPCIG

Došli: David Raum (Hofenhajm - 26.000.000), Ksaver Šlager (Volfzburg – 12.000.000).

Otišli: Tajler Adams (Lids - 20.000.000), Hičan Hvang (Vulverhempton - 16.750.000), Brajan Brobi (Ajaks - 16.350.000), Nordi Mukijele (PSŽ - 12.000.000), Erik Martel (Keln - 1.200.000), Noa Ohio (Standard Lijež - 1.200.000).

U poslednjoj utakmici prošle sezone Saksonci su uspeli da dođu do prvog trofeja u istoriji i sada ovenčani tim DFB kupom čekaju nove izazove. U pitanju je tim treći po vrednosti u Bundesligi, što jasno opredeljuje njihov pravac i filozofiju – Liga šampiona kao obaveza, što duže ostati u borbi za sam vrh po mogućstvu.

Domeniko Tedesko ovog leta je odradio prve kompletne pripreme sa svojim momcima. Dosad smo videli samo obrise njegovih ideja u polju, od nedelje i utakmice u Štutgartu trebalo bi da se oseti njegov trenerski rukopis. Lajpcig je napravio veliki posao kupovinom Davida Rauma (Hofenhajm), možda i najboljeg nemačkog beka u ovom trenutku, dok bi Ksaver Šlager trebalo da podigne nivo kreativnosti u srcu terena.

RB LAJPCIG - ŠAMPION NEMAČKE, KVOTA U MOZZARTU JE 15,0.

Biće zanimljivo videti da li Kristofer Enkunku može da ponovi čudesnu sezonu u kojoj je zabeležio 32 gola i 20 asistencija. Ako je suditi po prvoj utakmici sezone u Superkupu protiv Bajerna (gol i asistencija), ne prepušta mu se status prvog igrača Bikova.

Andre Silva (©Reuters)Andre Silva (©Reuters)

Andre Silva se još traži i nedelje pred nama trebalo bi da pokažu da li je Lajpcig pogrešio kada ga je doveo da popuni prazninu nastalu Vernerovim odlaskom. S druge strane, Jusuf Poulsen je teže povređen što otvara novu šansu za Aleksandera Serlota.

S pomenutim ofanzivcima, te Danijem Olmom i Dominikom Soboslajem, ovaj sastav ima potencijal za velike stvari. Pa opet, mediji spekulišu da bi i Timo Verner mogao da se vrati, da donese sigurne golove. Nema sumnje, u tom slučaju bio bi Lajpcig jači za makar 20 odsto. Da li bi to bilo dovoljno i da do proleća ostane konkurent za salataru? Zvuči sasvim realno...

UNION BERLIN

Došli: Žordan Sibačo (Jang Bojs - 6.000.000), Džejmi Leveling (Grojter Firt - 4.000.000), Morten Torsbi (Sampdorija - 3.000.000), Diogo Leite (Porto - pozajmica), Pol Seguin (Grojter Firt - bez obeštećenja), Janik Haberer (bez obeštećenja), Miloš Pantović (Bohum - bez obeštećenja), Lenart Gril (Leverkuzen – pozajmica).

Otišli: Taivo Avonji (Notingem Forest - 20.500.000), Markus Ingvartsen (Majnc - 2.300.000), Leon Dajaku (Sanderlend - 870.000), Sulejman Abdulahi (Geteborg - bez obeštećenja), Bastijan Očipka (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Griša Premel (Hofenhajm - bez obeštećenja), Andreas Lute (Kajzerslautern - bez obeštećenja), Entoni Udža (bez kluba).

Ono što Union Berlin poslednjih godina radi zbunjuje i najbolje poznavaoce nemačkog fudbala. U prvoj bundesligaškoj sezoni rutinski su obezbedili opstanak, u drugoj se dokopali Lige konferencije, u trećoj im je za bod izmakla Liga šampiona?! I sve to tako što su prodavali najbolje igrače poput Roberta Andriha, Marvina Fridriha, Kristofera Lenca. Pred dve godine otišao im je najbolji strelac Sebastijan Anderson. Onda je na njegovo mesto došao Maks Kruze, pa je i njega odveo Volfzburg. Ovog leta kofere su spakovali ponajbolji igrači iz prošle sezone – Taivo Avonji i Griša Premel.

Kako Union uspeva da odražava tako visok nivo igara? Ključ, kažu, leži u sportskom direktoru Oliveru Runhertu koji već četiri godine vodi kompletan sportski sektor i savršeno je kompatibilan za švajcarskim šefom struke Ursom Fišerom. Taj tandem sada se odlučio da izdvoji ozbiljan novac za dovođenje Žordana Sibačoa iz Jang Bojsa (6.000.000 evra), momka koji bi trebalo da popuni Avonjijeve cipele. Mladi vezista Džejmi Leveling je ulaganje u budućnost, a Morten Torsbi iz Sampdorije najzvučnije pojačanje.

Igranje u Evropi prošle godine nije ih poremetilo. Doduše, nisu se ni proslavili, bili su treći u grupi LK i završili takmičenje. Sada se čini da žele da ostave jači utisak. To bi moglo da se odrazi na rezultate u Bundesligi, jer ipak nemaju bogzna kako širok roster.

FRAJBURG

Došli: Ritsu Doan (PSV - 8.500.000), Danijel Kofi Kjere (Sankt Pauli - 4.500.000), Matijas Ginter (Menhengladbah - bez obeštećenja), Mihael Gregorič (Augzburg - bez obeštećenja).

Otišli: Niko Šloterbek (Dortmund - 20.000.000), Luka Iter (Grojter Firt - 300.000), Janik Haberer (Union Berlin - bez obeštećenja), Ermedin Demirović (Augzburg - bez obeštećenja).

Frajburg više nije nikakvo iznenađenje. Frajburg je stasao u jedan od najboljih i najorganizovanijih nemačkih klubova koji je zahvaljujući stabilnosti poslednjih godina i dobrom poslovanju uspeo čak i novi stadion da izgradi.

Tri su čoveka za to najzaslužnija – čuveni trener Kristijan Štrajh za koga je većina vas sigurno čula, te njegovi saradnici iz direktorskih fotelja što su u drugom planu, ali takođe rade veliki posao: Johen Zajer i Klemens Hartenbah.

Frajburg je za svoje standarde poprilično uložio u pojačanja. Ritsu Doan iz PSV-a plaćen je čak 8.500.000 evra, dok je za jednog od najboljih igrača Cvajte prošle sezone (Danijel Kofi Kjere iz Sankt Paulija) izdvojeno 4.000.000.

Prva zvezda prelaznog roka podno Švarcvalda ipak je reprezentativni štopet Matijas Ginter koji je rešio da se vrati kući bez obzira što su ga zvali Bajern i Inter. On bi trebalo da zakrpi rupu nastalu odlaskom Nikla Šloterbeka u Dortmund, dok je dolazak Mičija Gregoriča iz Augzburga ozbiljan 'apedjt' za napadačku liniju.

A tu je i stara garda, ona se već godinama ne menja: kapiten Kristijan Ginter, opasni Italijan Grifo, Hefler i Heler, veteran Nils Petersen. Za Frajburg bi sada problem moglao da predstavlja novi status. Više nije autsajder, već jedan od favorita u borbi za Evropu. Pa da vidimo kako će se Brazilci iz Brajsgaua nositi sa tim pritiskom...

MAJNC

Navijači Majnca (©Reuters)Navijači Majnca (©Reuters)

Došli: Angelo Fulžini (Anže - 5.000.000), Maksim Lajč (Bohum - 3.500.000), Markus Ingvartsen (Union Berlin - 2.300.000), Delano Burgzorg (Herakles - 2.000.000), Dominik Kor (Ajntraht Frankfurt - 1.500.000), Ajmen Barkok (Ajntraht Frankfurt - bez obeštećenja), Dani da Kosta (Ajntraht Frankfurt - bez obeštećenja), Antoni Kasi (Strazbur - bez obeštećenja).

Otišli: Musa Nijakate (Notingem Forest - 10.000.000), Žeremaja Sent Žust (Sporting Lisabon - 9.500.000), Luka Kilijan (Keln - 2.000.000), David Nemet (Sankt Pauli - 1.300.000), Dimitri Lavale (Mehelen - 750.000), Jonatan Majer (Dinamo Drezden - 200.000), Kevin Šteger (Bohum - bez obeštećenja), Paul Nebel (Karlsrue - pozajmica), Ronel Pjer Gabrijel (Strazbur - pozajmica), Danijel Brosinski (bez kluba), Žan Pol Boetijus (bez kluba).

Disparitet između učinka pred svojim navijačima i onom na strani (35 naspram 11 bodova) učinio je da četa Boa Svensona ostane bez Evrope prošle sezone. A samo su tri ekipe imale više pobeda kod kuće od Majnca (10). Gubitak dvojice standardnih štopera tokom leta (Nijakate i Sent Žust) neće biti lako premostiti. Stigao je talentovani Lajč, međutim trebaće vremena da se poslednja linija adekvatno uigra. Kup utakmica sa Aueom (3:0) pokazuje da Svenson neće odustati od sistema 3-2-3-2, u kom će udarna pesnica kao i do sada biti Jonatan Burkart i Karim Onisivo.

Angelo Fulžini iz Anžea najveće je i najskuplje pojačanje (5.000.000). Izazov za danskog stručnjaka biće da ga uklopi sa pomenutom dvojicom napadača. Majnc ima dobar raspored u prva tri kola (Bohum, Union, Augzburg) i ti bi rezultati mogli da ga 'usmere'.

Opstanak svakako ne bi smeo da dođe u pitanje.

ŠTUTGART

Došli: Džoša Vagnoman (Hamburger - 3.700.000), Konstantinos Mavropanos (Arsernal - 3.200.000), Huan Hoze Perea (PAS Janjina - 2.400.000), Hiroki Ito (Džubilo Ivata – 600.000).

Otišli: Orel Mangala (Notingem Forest - 13.000.000), Pablo Mafeo (Majorka - 3.000.000), Filip Ferster (Bohum - 500.000), Erik Tomi (Kanzas - bez obeštećenja), Roberto Masimo (Akademiko - pozajmica), Danijel Didavi (bez kluba).

Švabe su prošle godine imale velikih problema s povredama i pronalaženjem optimalne forme, što je na kraju moglo skupo da ih košta. Za malo su se spasle ispadanja.

Pelegrino Mataraco je ostao bez važnog igrača Orela Mangale (Notingem Forest), ali ni izbliza važnog kao što su Borna Sosa i Saša Kalajdžić. Zato slobodno možemo da konstatujemo da predstojeća Štutgartova sezona u najvećoj meri zavisi od tandema koji čine hrvatski bek i napadač srpskih korena.

Ako odu biće puna kasa i – grčevita borba za opstanak. Ako ostanu – nastavak bundesligaškog života bi morao da se podrazumeva, bez obzira što se radi o najmlađoj ekipi u ligi s prosekom tek nešto iznad 22 godine. Štutgart je beležio iznenađujuće dobre rezultate tokom pripremnog perioda. Tukao je šampiona Švajcarske - Cirih, Brentford, Valensiju. Ali već u Drezdenu, u DFB kupu, bilo je povuci-potegni (1:0). Kalajdžić je najavljen za premijeru protiv Lajpciga, dok će Sosa najverovatnije izostati.

HOFENHAJM

Došli: Stenli Ensoki (Briž – 12.000.000), Ozan Kabak (Šalke - 7.000.000), Fin Ole Beker (Sankt Pauli - bez obeštećenja), Griša Premel (Union Berlin - bez obeštećenja).

Otišli: David Raum (RB Lajpcig - 26.000.000), Žoao Klaus (Sent Luis - 3.200.000), Sargis Adamjan (Keln - 1.500.000), Mijat Gaćinović (AEK Atina - 1.000.000), Davud Oto (Sankt Pauli - 250.000), Konstantinos Stafilidis (Bohum - 250.000), Kasim Adams (Bazel - pozajmica), Florijan Grilič (bez kluba), Havard Nortvajt (bez kluba).

Hof je po snazi tima i startu prošle sezone morao da se nađe na nekoj od pozicija što vode u Evropu, ali katastrofalan finiš sezone i devet utakmica bez pobede (samo tri osvoijena boda) učinili su svoje. Glavom je platio mladi trener Sebastijan Henes, na čije mesto je došao Andre Brajtenrajter, čovek koji je u Švajcarskoj napravio podvig i uzeo titulu sa Cirihom.

Ekipa iz Zinshajma zadržala je kostur tima. Otišao je, doduše, važan šraf – David Raum, međutim to bi trebalo u prvi plan ponovo da gurne Roberta Skova, odličnog, svestranog igrača koji se još nije dokazao u Nemačkoj.

Stenli Ensoki iz Briža i Ozan Kabak pojačali su poslednju liniju, Griša Premel stigao je kao zamena za Florijana Griliča... Prva zvezda i pokretačka snaga Hofenhajma ostaje Andrej Kramarić, sada već, slobodno možemo da kažemo, klupska legenda; i pored velikog interesovanja većih klubova još jednu sezonu ostaje Austrijanac Kristof Baumgartner, pa je za očekivati da uz njih dvojicu narednih meseci potpunu afirmaciju stekne supertalentovani Žoržinjo Ruter.

U pitanju je vrlo iskusan sastav, s mnogo bundesligaških utakmica u nogama. Svaki plasman lošiji od prošlosezonskog smatraće se velikim neuspehom.

AJNTRAHT FRANKFURT

Došli: Jens Peter Hauge (Milan - 10.000.000), Lukas Alario (Leverkuzen - 6.000.000), Mario Gece (PSV - 4.000.000), Kristijan Jakić (Dinamo Zagreb - 3.500.000), Hrvoje Smolčić (Rijeka - 2.500.000), Žerom Onguene (Salcburg - bez obeštećenja), Randal Kolo Muani (Nant - bez obeštećenja), Farid Alidu (Hamburger - bez obeštećenja).

Otišli: Stiven Cuber (AEK Atina - 1.600.000), Rodrigo Salasar (Šalke - 1.500.000), Dominik Kor (Majnc - 1.500.000), Ajmen Barkok (Majnc - bez obeštećenja), Dani da Kosta (Majnc - bez obeštećenja), Štefan Ilzanker (Đenova - bez obeštećenja), Erik Durm (Kajzerslautern - ?), Ragnar Ahe (Grojter Firt - pozajmica), Martin Hintereger (Sirnic, bez obeštećenja).

Ajntraht iz Frankfurta jedan je od retkih nemačkih klubova koji je pogodio s trenerom prošle godine. Oliver Glazner možda nije sjajno počeo, ali je zato sezonu završio na veličanstven način – osvojivši Ligu Evrope, eliminisavši na tom putu Barselonu, Betis, Vest Hem...

Po prvi put u istoriji Frankfurt ćemo gledati u Ligi šampiona. Za njegove navijače, dakle, ovo bi trebalo da bude sezona za uživanje.

Mario Gece (©AFP)Mario Gece (©AFP)

Predsezonsku nirvanu, doduše, pomalo kvari neizvesnost oko sudbine Filipa Kostića, za kog postoji veliko interesovanje Vest Hema i Juventusa. Pa dok se to pitanje definitivno ne reši teško je oceniti domete ovog sastava. Jer srpski as je već godinama unazad najbitniji igrač ekipe, motorna snaga, prvi asistent, trkač...

Od Milana je otkupljen Jens Peter Hauge, napad su pojačali Lukas Alario iz Leverkuzena i Kolo Muani iz Nanta, dok će prva zvezda tima biti još jedna pridošlica - Mario Gece.

Ajntraht je u proteklom periodu imao puno problema sa ekipama što stoje u niskom bloku, nije umeo da ih načne. Ukoliko Glazner uspe da reši taj problem i počne da osvaja bodove u nizu protiv slabijih od sebe, mogao bi da se umeša u borbu za gornji deo tabele.

Takođe, očekujte da ponovo budu kost u grlu favoritima. Brine što ni na vidiku nema adekvatne zamene za Kostića ukoliko se dogovori sa nekim od interesenata...

VOLFZBURG

Došli: Jakub Kaminski (Leh - 10.000.000), Matijas Svanberg (Bolonja - 9.000.000), Bartol Franjić (Dinamo Zagreb - 7.500.000), Patrik Vimer (Arminija Bilefeld - 5.00.000), Kilijan Fišer (Nirnberg - 2.500.000), Dženan Pejčinović (Augzburg – 1.250.000).

Otišli: Ksaver Šlager (RB Lajpcig - 12.000.000), Kevin Mbabu (Fulam - 5.500.000), Elvis Redžbečaj (Augzburg - 1.700.000), Vilijam (bez kluba), Džon Entoni Bruks (bez kluba).

Mnogo promena napravljeno je na svim nivoima u klubu. Počevši od stručnog štaba (došao Niko Kovač), preko nešto drukčije filozofije na tržištu (nisu dovođena skupa pojačanja kao u nekim prethodnim godinama, kada je trošeno i po 70-80 miliona evra), pa do samog tima, koji je pretrpeo značajne izmene u odnosu na prošlu sezonu.

Za prvo kolo u startnih 11 najavljena su čak četvorica novajlija (Patrik Vimer, Omar Marmuš – vratio se s pozajmice, Bartol Franjić i Matijas Svanberg), tako da je pitanje kako će sve to funkcionisati od samog starta.

Luka Valdšmit (©Reuters)Luka Valdšmit (©Reuters)

Vukovi imaju zanimljivu navalu sa Nmečom, Kruzeom, Vindom, Valdšmitom, ali vezni red i poslednja linija baš i ne ulivaju poverenje. Utisak je, slabiji su nego ranijih sezona i teško će moći da se umešaju u borbu za Ligu šampiona. Takođe, čini se da nisu doveli adekvatnu zamenu za Ksavera Šlagera. Obratite pažnju na pomenutog Vimera, u pitanju je novopečeni reprezentativac Austrije, mlad momak (21) koji je eksplodirao prošle sezone u dresu Arminije, postigao tri i namestio čak deset golova.

HERTA

Došli: Vilfred Kanga (Jang Bojs - 4.000.000), Filip Uremović (Rubin - bez obeštećenja), Džondžo Keni (Everton - bez obeštećenja), Ivan Šunjić (Birmingem - pozajmica), Čidera Edžuke (CSKA Moskva – pozajmica).

Otišli: Arne Majer (Augzburg - 5.000.000), Havairo Dilrosun (Fajenord - 4.000.000), Džordan Torunariga (Gent - 3.500.000), Eduard Leven (Sent Luis - 1.000.000), Anton Kade (Bazel - 1.000.000), Aleksander Švolov (Šalke - pozajmica), Niklas Štark (Verder - bez obeštećenja), Marcel Lotka (Dortmund - bez obeštećenja), Santijago Askasibar (Kremoneze - pozajmica), Išak Belfodil (bez kluba), Lukas Klinter (bez kluba).

Stara dama nemačkog fudbala jedva se spasla ispadanja prošle sezone i to kroz plej-aut. Još jedan pokazatelj da nešto debelo ne ne štima na Olimpijskom stadionu. Lars Vindhorst proteklih godina nije žalio novca, uložio je blizu 200.000.000 evra u zvučna pojačanja, najavljivao napad na Ligu šampiona, a klub mu umalo nije ispao iz lige.

Menjao je trenere, doveo novog sportskog direktora (Fredi Bobić), povukao se iz javnosti i prepustio sportskim radnicima da vode celu priču, pao opet – ništa. Bobić i dalje imao njegovo poverenje. Da li će tako ostati u mnogome zavisi od nastupajuće sezone. Nakon onakve pređašnje deluje suludo razmišljati o Evropi, no možda bi Herta lišena svih pritisaka, kao autsjeder, mogla konačno da napravi iskorak?

A iskorak bi u ovakvoj situaciji bilo bezbrižno proleće i plasman u sredini tabele. Od zvučnijih pojačanja stigao je desni bek iz Evertona Džondžo Keni, momak koji se solidno pokazao na pozajmici u Šalkeu pre dve godine, odnosno napadač Jang Bojsa Vilfred Kanga, plaćen 4.000.000 evra.

Herta još nije završila s pijacom, treba očekivati još neke dolaske do kraja avgusta.

ŠALKE

Došli: Tomas Auvejan (AZ Alkmar - 2.000.000), Rodrigo Salasar (Ajntraht Frankfurt - 1.500.000), Sebastijan Polter (Bohum - 1.500.000), Tobijas Mor (Hajdenhajm - 1.000.000), Floren Mole (Monpelje - 500.000), Aleksander Švolov (Herta - pozajmica), Tom Kraus (RB Lajpcig - pozajmica), Maja Jošida (Sampdorija - bez obeštećenja), Sedrik Bruner (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Leo Grajml (Rapid Beč - bez obeštećenja), Aleks Kral (Spartak Moskva - pozajmica), Ibrahima Sise (Gent - bez obeštećenja).

Otišli: Ozan Kabak (Hofenhajm - 7.000.000), Robi Matondo (Rendžers - 3.000.000), Viktor Palson (DC Junajted - 500.000), Džan Bozdogan (Utreht - pozamica), Hamza Mendil (Leven - bez obeštećenja), Timo Beker (Holštajn Kil - ?), Salif Sane (bez kluba), Nasim Budželab (Helsinki - pozajmica).

Uspeli su da se vrate iz prvog pokušaja i to je sjajna stvar za njih, međutim sa trenutnim igračkim kadrom teško je verovati da će moći nešto više od grčevite borbe za opstanak. Mnogo novih igrača, mnogo odlazak, novi trener – Frank Kramer. Njegovo postavljanje može se smatrati dosta čudnom odlukom, jer u pitanju je stručnjak koji je napustio Arminiju u finišu prošle sazone, kada je postalo jasno da joj nema spasa.

Šalke nakon što se odrekao Gasproma kao glavnog sponzora mora da pronađe nove izvore finansiranja i da krene u stabilizaciju. Dug od 200.000.000 evra visini mu kao mač nad glavom. Otuda nije bilo velikih ulaganja, tim je skroman i skockan prema mogućnostima. Ako ćemo po imenima i renomeu igrača – svakako jedan od najslabijih u ligi. Ali da ih vidimo prvo na delu... Najveća zvezda i najvredniji igrač – Amin Arit. Najzvučnija pojačanja Aleks Kral iz moskovskog Spartaka i Floran Mole iz Monpeljea.

VERDER BREMEN

Došli: Jens Stage (Kopenhagen - 4.000.000), Amos Piper (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Mičel Vajzer (Leverkuzen - bez obeštećenja), Oliver Burk (Šefild Junajted - bez obeštećenja), Niklas Štark (Herta - bez obeštećenja), Li Bjukenon (Derbi kaunti - bez obeštećenja).

Otišli: Malik Navrocki (Legija - 1.500.000), Jan Niklas Beste (Hajdenhajm - 350.000), Omer Toprak (Antalija - bez obeštećenja).

Miloš Veljković (©Reuters)Miloš Veljković (©Reuters)

Poput Šalkea, Verder kao velikan i povratnik u elitu imaće za prevashodni cilj da opstane. Ole Verner je dobar trener, s jasnom filozofijom i idejom, svestan onoga sa čim raspolaže.

Od ekipe iz Bremena treba očekivati bespoštednu borbu kojom će pokušati da nadomesti manjak klase u nogama. U odbrani trojica štopera, dva ofanzivna beka, jedan kreativac u sredini (Leo Bitenkur) i dva teškaša u špicu kao što su Niklas Filkrug i Marvin Dukš.

Neće ih biti lako zaustaviti, pogotovo u vazduhu...

U kupu protiv Energija Kotbusa igrali su u zanimljivoj formaciji: 3-1-4-2. Novajlija Mičel Vajzer pokazao se veoma dobrom na desnom boku. Od pojačanja tu su još dva vrlo pouzdana štopera Niklas Štark i Amos Piper, te skupo plaćeni vezista Jens Stage iz Kopenhagena (4.000.000). Za razliku od Šalkea deluje da već imaju startnih 11, jasnu sliku šta i koliko mogu. Pratićemo ih i zbog našeg Miloša Veljkovića.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

20.30: (6,00) Ajntraht Frankfurt (4,30) Bajern (1,53)

Subota

15.30: (3,40) Augzburg (3,35) Frajburg (2,30)

15.30: (3,20) Bohum (3,35) Majnc (2,40)

15.30: (2,25) Menhengladbah (3,60) Hofenhajm (3,30)

15.30: (1,87) Union Berlin (3,50) Herta (4,80)

15.30: (1,90) Volfzburg (3,60) Verder (4,40)

18.30: (2,15) Dortmund (3,60) Leverkuzen (3,50)

Nedelja

15.30: (4,80) Štutgart (3,70) RB Lajpcig (1,82)

17.30: (1,85) Keln (3,70) Šalke (4,60)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

BundesligaBajern MinhenBorusija DortmundSadio ManeBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara