Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Večite, Vojvodinu i TSC čeka korona žreb: Zvezda u drugom kolu izbegla Kluž, Partizan pobegao od putovanja u Žilinu

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.08.20. | 13:32

Opcija sa neutralnim stadionima je vrlo realna

Znali smo još pre dva meseca da srpske predstavnike u Evropi čekaju nikada „luđe“ kvalifikacije, s obzirom na to da će se u prva tri kola, zbog pandemije virusa korona, igrati samo jedna utakmica. Međutim, klubovi koji će predstavljati našu zemlju na sceni Starog kontinenta u ovoj sezoni, tokom utorka su dobili još jedan dopis iz UEFA, koji im je, sasvim sigurno, pokvario raspoloženje uoči žrebanja u Nionu. Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC dobili su dokument koji će morati da popune i ekspresno ga pošalju nazad. Posebno što je žreb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona na programu 9. avgusta, dok će se dan kasnije izvačiti parovi za drugo kolo istog takmičenja, odnosno preliminarnu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Klubovi će morati da navedu u koje evropske zemlje državljani Srbije, zbog pandemije virusa COVID-19, mogu da uđu bez ograničenja. To će biti jedan od principa ljudima iz UEFA kada dan pre žreba budu pravili podgrupe, što znači da se krug potencijalnih rivala naših klubova znajačno smanjio. Naravno, ako evropska kuća fudbala bude istrajala na tom parametru jer pitanje je ima li uopšte uslova za to.

Izabrane vesti

Još nije poznato od kog kola će Crvena zvezda početi novi napad na Ligu šampiona. Ukoliko Juventus eliminiše Lion, a Barselona Napoli, tim Dejana Stankovića će evropsku sezonu početi od drugog kola, zakazanog za 25. avgust. Crveno-beli će u toj rundi imati status povlašćenog tima.

Realna opcija koja bi za protivnike, pored pobednika prvog kola kvalifikacija, Crvenoj zvezdi donela i potencijalne rivale poput Šerifa (Moldavija), Kluža (Rumunija), Ferencvaroša (Mađarska), Dandalka (Irska), Slovana (Slovačka), Suduve (Litvanija), Omonije (Kipar), Sarajeva (Bosna), Dinama (Gruzija) i Fola Eša (Luksemburg).

SPISAK SVIH MOGUĆIH 47 PARTIZANOVIH POTENCIJALNIH RIVALA

Ako zakonske regulative do tada ostanu na snazi, zbog loše epidemiloške situacije, crveno-beli neće moći da putuju u Rumuniju, Irsku, Litvaniju, Slovačku, dok je nepoznato šta bi bilo ako bi se tim Dejana Stankovića ukrstio s predstavnikom Moldavije. Krug Zvezdinih rivala bio bi sveden na Ferencvaroš (za Mađarsku su potrebna dva negativna testa), Dinamo, Fola Eš i Sarajevo. UEFA je prethodnih godina, tokom formiranja podgrupa, razdvajala timove iz bivše Jugoslavije kako bi se izbegle političke tenzije. Ali to tokom ovog leta neće biti slučaj, posebno što neće biti navijača na tribinama.

Naravno, sve gore napisano važi ako Crvena zvezda bude gost, ali bi i domaćinstvo moglo da dovede do problema srpskog šampiona. Posebno ako ga žreb spoji sa crnogorskim predstavnikom, ekipom Budućnosti. Trenutno srpski državljani imaju zabranu ulaska u Crnu Goru, osim ako ne žele da provedu 14 dana u karantinu. Slična je situacija i sa crnogorskim državljanima koji bi da doputuju u Srbiju. UEFA je predvidela takvu situaciju i o svemu obavestila klubove u pisanoj formi.
„Ako, bez obzira na ograničenja, dođe do meča koji ne može da se igra na terenu domaćina, klub domaćin mora da pronađe neutralan teren. Stadioni na neutralnim lokacijama omogućiće većini timova putovanja bez ograničenja. Ukoliko se meč igra u neutralnoj zemlji zbog ograničenja putovanja, domaćin mora da se obrati jednom od stadiona kako bi organizovao utakmicu. Domaćin plaća zakup stadiona i sve vezane troškove za meč. Međutim, ukoliko zahtev za odigravanjem meča na neutralnoj lokaciji bude zahtev državnih organa gostujućeg tima , tada će oba kluba snositi jednake troškove“, piše u saopštenju UEFA.

Partizan i TSC će evropsku odiseju početi 25 ili 26. avgusta kao učesnici prve runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Vojvodina, kao osvajač kupa, je u nešto boljoj situaciji. Lale će na teren tek od 17. septembra, a do tada pojedina međudržavna ograničenja možda budu prestala da važe.

Nedavno ste na našem portalu čitali vest o 47 potencijalnih rivala Partizana u prvom kolu. Kada UEFA bude napravila podgrupe, spisak će se svesti na šest ili sedam potencijalih suparnika. Međutim, pojedina kovid ograničenja mogla bi bar malo da olakšaju posao crno-belima ako budu bili gosti. Predstavnici Rumunije i Poljske ne bi bili među potencijalnim rivalima crno-belih, što znači da bi ekipa Sava Miloševića izbegla Botošani (Rumunija), Pjast Gljivice i Krakoviju (Poljska), baš kao i DAC, Ružemberok i Žilinu (Slovačka). Otpala bi i mogućnost gostovanja u Finsku, Irsku... Identična stvar odnosi se i na TSC koji će zbog nacionalong koeficijenta biti u grupi povlašćenih…

Takođe, poznato je da klubovi iz Srbije neće moći da igraju protiv predstavnika takozvane države Kosovo. Isti važi i u slučaju Azerbejdžana i Jermenije.

Mnogo dilema, mnogo novina, mnogo nepoznanica… Biće ovo nikad luđe kvalifikacije za Evropu, a videćemo kako će se u toj situaciji snaći sprski predstavnici. 


tagovi

UEFAFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara