Foto: Starsport
Foto: Starsport

Večiti doneli Srbiji 86% bodova, Zvezda sedma u Evropi po udelu u nacionalnom koeficijentu

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.12.21. | 08:12

Superligaši, bez dva najveća kluba, osvojili samo 4,14 bodova

U prethodnom periodu uspesima Crvene zvezde i Partizana srpski fudbal je ostvario značajan napredak po pitanju nacionalnog koeficijenta, te bi, zavisno od narednih rezultata večitih rivala naša zemlja mogla u budućnosti da ima pet predstavnika u Evropi, od kojih dva u Ligi šampiona. Kalkulacije po pitanju plasmana Srbije zahvaljujući rezultatima crveno i crno-belih traju od početka grupne faze evropskih takmičenja i aktuelna su tema nakon svakog kola grupne faze Lige Evrope i Lige konferencija, a Svis fudbal data, poznata svetska kuća koja se bavi fudbalskom statistikom, napravila je presek učinka klubova po zemljama.

Izabrane vesti

Analiza se prevashodno odnosi na udeo klubova u UEFA nacionalnom koeficijentu u prethodnih pet godina, a očekivano, kada je u pitanju naša zemlja jedini značajan udeo imaju večiti rivali. Crvena zvezda je aktuelnoj poziciji Srbije doprinela donevši 15,88 bodova, odnosno 53,14%, dok je Partizanov udeo, sa 9,88 poena, 33,05 procenata. Među ostalim superligašima, izdvaja se Čukarički koji je doneo 4,18 posto osvojenih poena, a slede Vojvodina (2,93%), Radnički Niš (2,51%), TSC i Spartak (2,09%), dok je Mladost iz Lučana jedini naš predstavnik u Evropi koji nije imao nikakav doprinos.

Učinak superligaša, ©swissfootdataUčinak superligaša, ©swissfootdata

Pet evropskih jeseni Crvene zvezde, tokom kojih je izborila i tri izlaska na prolećnu scenu, uticalo je na nacionalni koeficijent, ali i činjenicu da su se crveno-beli našli u vrhu liste najdominantnijih klubova po procentu osvojenih poena u konkurenciji sunarodnika. Šampion Srbije sa oko 53% našao se na deobi sedmog mesta sa Ludogorecom i Kopenhagenom, međutim prilično daleko iza prvog kluba na listi - Vaduza. Predstavnik Lihtenštajna jedini je klub iz te države koji je u prethodnih pet godina doprinosio državnom klupskom koeficijentu, a u pomenutom periodu osvojio je 6,5 bodova. Iza Vaduza nalazi se moldavski Šerif sa 81% udela u koeficijentu svoje države, dok je Karabag treći sa 68% doprinosa kada je u pitanju pozicija Azerbejdžana. Za samo dva procenta manji je udeo Dinama iz Zagreba na koeficijent Hrvatske, dok je velški Nju Sejnts osvojio 55% bodova kada je u pitanju koeficijent te države.

Visoko plasirani, ali iza Crvene zvezde, po udelu u nacionalnom koeficijentu našli su se i Astana, BATE, Linkoln Red Imps, Olimpijakos, Malme, Šahtjor Donjeck...

Klubovi sa najvećim procentom osvojenih bodova u državama, ©swissfootdataKlubovi sa najvećim procentom osvojenih bodova u državama, ©swissfootdata



tagovi

uefa koeficijentFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara