Andrija Živković (Reuters)
Andrija Živković (Reuters)

Veleobrt u Grčkoj! Solunski princ Živković ušao, zapalio Tumbu i odveo PAOK na korak do titule

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 20:38

Crno-beli iz Soluna srušili Panatinaikos (4:1), a Olimpijakos ih počastio skalpom, uoči pretposlednje runde lidera AEK-a i otvorio im put ka šampionskoj kruni

Sve je uoči pretposlednje runde plej-ofa grčkog šampionata bilo u rukama fudbalera AEK-a. Držali su prvu poziciju na tabeli, imali bod više od PAOK-a, četiri u odnosu na Panatinaikos, pet više od Olimpijakosa. Ali raspored je hteo da se baš u 35. kolu sudare timovi koji su konkurisali za pehar.

AEK je morao na vreli Jorgos Karaiskakis, PAOK je na Tumbi čekao Panatinaikos. I, dogodio se veleobrt! Umesto da aktuelni šampion na prošlogodišnju nakalemi još jednu titulu, AEK je posrnuo, propao u grotlu Karaiskakisa, a zbog poklona iz Pireja večeras grmi i slavi čitav Solun. Jer PAOK je svoj zadatak ispunio i pred crno-belom armijom od skoro 30.000 ljudi izvojevao pobedu (4:1) zbog koje će se u poslednjem kolu za pitanje novog šampiona Grčke pitati isključivo on!

Izabrane vesti

Šta radi Andrija Živković ove sezone u crno-belom dresu! Dabl-dabl učinak odavno je dosegao, a večeras je u 66. minutu ušao u igru i ubrzo realizovao jedanaesterac za vođstvo PAOK-a od 2:0. Ogromnu težinu imao je penal iz 72. minuta, jer je samo šest minuta kasnije Panatinaikos odgovorio i prepolovio zaostatak. Strepela je Tumba do 89. minuta od nekog nenadanog gola, ali onda je solunski princ Živković, kao i u prošloj rundi protiv Olija, stavio ekipu na leđa i overio najvažniju pobedu u sezoni. Prvo je namestio gol Vijerinji, a onda u sudijskoj nadoknadi još jednom pogodio za ovosezonski učinak od 19 golova i 13 asistencija u svim takmičenjima


Sada je PAOK u idealnoj poziciji da osvoji prvu od sezone 2018/19 kada mu je trener takođe bio Razvan Lučesku! Crno-beli su došli do 77 bodova, AEK ima dva manje, a Olimpijakos i Panatinaikos su izgubili teoretske šanse da u finalnoj rundi eventualno ukradu titulu. Posao za solunski klub, istina, još nije gotov, a meč loptu će predstavljati gostovanje gradskom rivalu Arisu. Računica je jasna - ako pobede u derbiju Soluna biće šampioni. Nerešen ishod ne odgovara PAOK-u jer u slučaju istog broja bodova na kraju u Grčkoj odlučuje međusobni skor. Oba tima imaju po jednu pobedu i dva remija, ali je gol-razlika u međusobnim okršajima na strani AEK-a, koji u poslednjoj rundi dočekuje slabašnu Lamiju.

Interesantna je bila odluka Lučeskua da Živkovića ostavi na klupi iako je pre samo tri dana rešio derbi sa Olimpijakosom (gol i asistencija). Priliku je dobio Kiril Despodov, a domaćin je imao prednost na poluvremenu zahvaljujući akciji Konstanteliosa i Tajsona nakon velike greške štopera Paa, Vilijana Araa.

Preskočilo je srce svima na Tumbi na sekund u 61. minutu. Tada je Andraž Šporar izašao sam na Dominika Kotarskog, ali je hrvatski golman u maniru jučerašnje intervencije Sitijevog golmana Štefana Ortege, odnosno Emilijana Martinesa iz finala Svetskog prvenstva 2022. godine, sprečio izjednačenje. Jeste Kotarski u nastavku nespretnim izletanjem na centaršut Filipa Mladenovića kumovao golu Panatinaikosa, ali mu posle velikog trijumfa niko neće zameriti na tome.

Kada je reč o prilično izjednačenom duelu na Karaiskakisu, rešio ga je Andre Orta. Portugalac je načeo AEK u 65, a dokusurio ga u drugom minutu sudijske nadoknade. Iz vizure pirejskog velikana, vrlo važan trijumf jer je iskočio ispred Panatinaikosa sa kojim će se u velikom atinskom derbiju boriti za mestu u kvalifikacijama za Ligu Konferencije.

GRČKA, PLEJ-OF – 35. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Sreda

Lamija - Aris 2:4 (2:0)

/Canentopulos 35, Malci 43 - Moron 46, 76, Fatore 78, Feftacidis 89/

Olimpijakos - AEK 2:0 (0:0)

/Orta 65, 90+2/

PAOK - Panatinaikos 4:1 (1:0)

/Tajson 37, Živković 72, 90+2, Vijerinja 89 - Jeremejef 78/

***kvote su podložne promenama



tagovi

PAOKAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara