Navijači Veleza (©Reuters)
Navijači Veleza (©Reuters)

Velez čeka Boku, a glavna atrakcija zastava "La Fortinental"

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 23:05

Argentina: Đenovljani u zapadni deo Ajresa dolaze posle pobede nad Platenseom od 3:1 na La Bombonjeri

U jednom od najatraktivnijih mečeva 5. kola argentinske Profesionalne lige, noćas od 01.30 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Hoze Amalfitani, pod budnim okom arbitra Haela Falkona Peresa sastaće se Velez Sarsfild i Boka Juniors, dva tima raskošne istorije, ali i sa velikom dozom animoziteta. Domaći sastav ima niz od tri meča bez pobede, dok je sa druge strane tim iz La Boke poražen samo jednom u uvodna četiri kola. Kao jedna od glavnih atrakcija na meču očekuje se da će biti objavljen redizajn istorijske zastave koja je korišćena tokom devedesetih godina prošlog veka, inače najuspešnije decenije kluba iz Linijersa.

To je zastava pod nazivom "La Fortinental", nastala 1992. i korišćena tokom slavne decenije u kojoj je Velez osvojio Kopa Libertadores i Interkontinentalni kup savladavši Milan, tadašnjeg evropskog prvaka. Inicijativa je sprovedena iz kluba i obveznice su prodate članovima za plaćanje projekta. Uz svaki kupljeni vaučer, institucija je fanovima poklonila komad tkanine koji je pripadao originalnom platnu.

Izabrane vesti

Isprva je ideja bila da se zastava predstavi 2022. godine, kako bi se proslavilo 30 godina njenog prvog pojavljivanja. Međutim, zbog mera bezbednosti usled pandemije korona virusa, premijera je morala da bude odložena i konačno će biti prikazana ove subote protiv Boke Juniors, istog rivala sa kojim je pušten 1992. godine. Ovom prilikom, platno će se nalaziti u donjim južnim sektorima tribina, a ne na "Popular" kao 90-ih. Dizajn će biti praktično isti kao i kod originalne zastave, belog platna sa natpisom "VELEZ" ispisano plavom bojom i na kojoj je istaknuto reprezentativno slovo V.

Đenovljani u zapadni deo Ajresa dolaze posle pobede nad Platenseom od 3:1 na La Bombonjeri. Ipak, i pored slavlja u poslednjem okršaju, Ugo Ibara još ne može da pronađe konzistentnost tima. Od početka nove takmičarske godine, Boka je kao dvostruki branilac titule iz prethodne sezone zabeležila dve pobede, remi i poraz.

01.30: (2,35) Velez (3,00) Boka Juniors (3,40)

Uoči noćašnje posete Linijersu, Boka je odradila poslednje pripreme na imanju u Ezeizi, a Ugo Ibara je ratifikovao isti tim koji je testirao na jučerašnjem treningu. El Negro razmišlja da napravi dve izmene u odnosu na jedanaestoricu koji su istrčali na megdan Platenseu prošle nedelje na La Bombonjeri, iako nijedna ne podrazumeva prisustvo Darija Benedeta i Sebastijana Vilje, koji će biti na klupi za zamene.

El Negro ima na umu da izmeni ​​centralnu odbranu i uključi Fakunda Ronkalju kao pratioca Nikolasa Figala, pošto Paragvajac Bruno Valdez ima mišićnih tegoba i poslednjih dana je drugačije trenirao od ostatka tima. Serhio Čikito Romero će ostati na golu, dok će Luis Advinkula i Agustin Sandez držati bokove. U sredini će biti veliko iznenađenje: Alan Varela neće igrati i sve ukazuje da će ga zameniti Martin Pajero. Sa izostankom plavo-zlatnog dresa sa brojem pet, Ezekjel Eki Fernandez bi preuzeo centralni krug i bio bi okružen Giljermom Pol Fernandezom i Oskarom Romerom.

I pored činjenice da su Dario Benedeto i Sebastijan Vilja ispunili rokove suspenzije, Ibara planira da nastavi da se uzda u napadački dvojac koji čine Mihel Merentijel i Luka Langoni koji je imao dobar učinak u proteklom kolu protiv Kalamara.

Velez, u međuvremenu, u ovaj duel dolazi iz mučnog remija 1:1 sa Atletiko Tukumanom na severu Argentine i nije pobedio skoro mesec dana. Poslednja pobeda i jedina na ovom šampionatu bila je rezultatom 3:1 protiv Himnasije na debiju 30. januara. Trener Aleksandar Medina zna da ima mnogo stvari koje treba ispraviti i analizira mogućnost da se u drugi plan postavi petorka za povratak Lautara Đaneta. Pored toga, sa povređenim Nikolasom Garajaldeom, zameniće ga Huan Ignasio Mendes, a u napadu se očekuju Hose Florentin ili Santjago Kastro. Stub odbrane biće iskusni Dijego Godin, dok će na golu kao poslednja prepreka stajati njegov zemljak, urugvajski čuvar mreže Leandro Burijan.

Velez Sarsfild je samo na debiju u argentinskom šampionatu pokazao dobar učinak na terenu, posle čega je pao u realizaciji i više nije pobedio. S druge strane, Boka Juniors je takođe bila u sličnoj situaciji, ali je pobedila u prošlom kolu i stigla i na ovaj meč dolazi samouvereno. Ipak, i pored uloge favorita Đenovljana, ne treba zaboraviti nešto što navijači El Fortina neće moći još dugo da smetnu sa uma, a to je poraz na svom terenu od istog ovog rivala od čak 7:1 u martu 2021. godine. Iako je Velez samo par meseci kasnije slavio sa 2:0 na Amalfitaniju, trenutak za žarku osvetu, uvek će biti prisutan.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

ARGENTINA 1 - 5. KOLO

Subota

Belgrano - Tigre 0:2 (0:0)

/Retegi 70, 87/

Rosario Sentral - Godoj Kruz 1:0 (1:0)

/Malkora 24pen/

San Lorenco - Union Santa Fe U TOKU

23.15: (1,80) Estudijantes (3,45) Sarmijento (4,80)

23.15: (3,35) Platense (3,05) Taljeres Kordoba (2,35)

Nedelja

01.30: (2,35) Velez (3,00) Boka Juniors (3,40)

21.00: (2,60) Kolon (3,10) Urakan (2,90)

21.00: (2,20) Defensa i Hustisija (3,15) Atletiko Tukuman (3,60)

23.15: (1,25) River Plejt (6,25) Arsenal Sarandi (11,0)

Ponedeljak

01.30: (2,60) Banfild (2,90) Independijente (3,10)

01.30: (2,40) Instituto (3,05) Njuels Old Bojs (3,25)

21.00: (2,70) Barakas Sentral (2,95) Himnasija (2,90)

23.15: (1,80) Rasing Klub (3,45) Lanus (4,80)

Utorak

01.30: (4,10) Sentral Kordoba (3,30) Argentinos Juniors (1,97)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Boka juniorsVelezVelez Sarsfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara