(GNK Dinamo)
(GNK Dinamo)

Velika frka u komšiluku: Dinamo maznuo trenera zbog klauzule od šest plata, predsednik Rijeke saznao na Fejsbuku

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.08.23. | 04:40

Radomir Đalović jedini odbio da krene sa Jakirovićem u Zagreb, u nedelju derbi na Maksimiru

Kontinuitet rezultata ima, kontinuitet struke nema. Opet je Dinamo promenio trenera, dobio je sedmog za manje od tri i po godine, jer se jedino za Nenada Bjelicu može konstatovati da je trajao dugo. Svi posle njega ni godinu dana. Uključujući i Igora Bišćana koji je posle sloma u završnici susreta sa AEK-om smenjen, a na njegovo mesto je doveden Sergej Jakirović.

Na prvi pogled ništa čudno, ali u pitanju je posao koji je iz temelja uzdrmao hrvatsku sportsku javnost, jer je prema svim relevatnim izvorima zagrebački klub novog šefa stručnog štaba doveo bez znanja čelnika Rijeke na čijoj je klupi sedeo koliko do ponedeljka iza podneva. Kad se slučaj posmatra sa pravne strane, sve je u redu, jer su Modri iskoristili klauzulu iz ugovora Mostarca, ali kad se zna da je Jakirović ove sedmice trebalo da predvodi Rijeku u prvoj utakmici završnog kola kvalifikacija za Ligu konferencije, protiv Lila u Francuskoj, onda se postavlja i pitanje morala.

Izabrane vesti

Pomenta klauzula tiče se upalte novca u visini od šest plata koje bi Jakirović zaradio na Rujevici. Prema informacijama Gemranijaka, to je suma od 100.000 evra koja za prvaka države nije predstavljala problem, te je po relativno pristupačnoj ceni dobio trenera koji je preporodio Rijeku.

Iznenađen sam, nisam očekivao da dan pre leta za Francusku ostanemo bez trenera. Saznao sam to na Dinamovom Fejsbuku, mislio da je zafrkancija. On me posle nazvao i rekao da ide. Rekao sam mu da ne smatram da je to normalno. Može čovek da ide na bolji posao i u bolji klub, ali ne može da ostavi igrače na cedilu pred utakmicu. Ovo je bilo nesportski i nekorektno. Nije ništa protivzakonito, imamo ugovor, trener ima pravo na određen broj plata, isto tako kad on nama da otkaz. Sve ima vreme i mesto, a ovo nije bilo niti vreme, niti mesto. Da smo znali unapred, da nađemo novog trenera, bilo bi regularnije, ovo niko još nije doživeo u HNL-u. Velika sramota“, rezigniran je Damir Mišković, predsednik Rijeke.

Na Maksimiru su, pak, mirni. Smatraju da su ispoštovali uslove aktiviranja klauzule, ali im iz Rijeke poručuju kako sumnjaju da su išli prečicom i nisu obavestili klub o potezu koji će povući.

Potrebno je naglasiti neprofesionalnost Dinama. Bez prethodne uobičajne komunikacije, kontaktirao je trenera Jakirovića i na taj način prekršio uobičajne protokole u komunikaciji među klubovima, te ujedno, bez rešavanja pravnih pitanja i raskida ugovora, objavio na zvaničnim stranicama da je Sergej Jakirović novi trener“, glasi saopštenje Rijeke.

Tako se Jakirović obreo među Modrima, čime je ispunjena, veruje deo javnosti, želja Zdravka Mamića, koji bi na ovaj način mogao da poboljša pozicije na Maksimiru posle povlačenja u ilegalu. Mamić je hteo Sergeja Jakirovića i pre godinu i po dana, ceneći šta je ovaj uradio sa Zrinjskim (postao prvak Bosne i Hercegovine, sa 27 bodova prednosti u odnostu na Tuzla siti), ali su se tada čelnici tog kluba isprečili i posao je propao. Ovaj je realizovan, jer i sam Sergej Jakirovićiako su ga nedavno zvali iz Ferencvaroša i FS BiH – nikad nije krio da bi želeo da se posveti radu sa Modrima.

Čast mi je što sam postao trener Dinama. Iznenađen sam, pomalo i šokantno, zato što sam se u dva kupao u moru, a u tri je sve već bilo gotovo. Dogodilo se sve munjevito, ali takav je fudbal danas, pitanje ponude i potražnje. Ovo je prilika koja se ne događa često, radom i rezultatima u posljednje tri godine sam je zaslužio. Nadam se da ćemo igrati dobro, napadački, da uveseljavamo sve navijače koji vole Dinamo“, rekao je na promociji Sergej Jakirović.

Zanimljivo, sa njim su put Zagreba stigli skoro svi pomoćnici iz stručnog štaba Rijeke (s kojima je igrao efikasan, dopadljiv fudbal), osim jednog. U pitanju je Radomir Đalović, nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i Crne Gore, kasnije A selekcije Sokolova (a u našem fudbalu kratko član Crvene zvezde i Železnika). Đalović, inače nekad prvotimac Rijeke, će u četvrtak veče protiv Lila biti pomoćnik Darku Raić-Sudaru, zatečenom sporskom direktoru koji će se za evropski meč preseliti na klupu. Uprava kluba svakako razmišlja koga na nju da postavi, a pominju se Goran Tomić (već vodio Rijeku) i Gonsalo Garsija (Španac radio u Istri).

Najzanimljivije od svega je što će kad prođu evropski ispiti – Dinamo igra sa Spartom, a Rijeka sa Lilom – ova dva tima već u nedelju naleteti jedan na drugog u derbiju šestog kola prvenstva Hrvatske, na Maksimiru.

Može li luđe?


tagovi

Dinamo ZagrebRijekaSergej Jakirović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara