Andrija Živković, Ivan Jovanović i Mijat Gaćinović (©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)
Andrija Živković, Ivan Jovanović i Mijat Gaćinović (©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)

Velika grčka superligaška zbrka: Oli zreo za "skidanje", pravi se solunska Benfika, PAO se vraća u trku

Vreme čitanja: 9min | pet. 19.08.22. | 12:23

AEK dobio novi stadion, a Aris odradio odličan prelazni rok pred start nove sezone u zemlji Helena

Neki bi rekli kao šlag na tortu. Među poslednjim evropskim šampionatima ovog leta startuje Superliga Grčke. Posle turbulentne predsezone sve je spremno za fudbal na malo golova i mnogo drame, pošto kolaps predstavnika u kvalifikacijama za kontinentalna takmičenja potencijalno nagoveštava nepredvidivu trku za titulu. Velika petorka je termin za debatu, mada je izvesno da je Olimpijakos dobio ozbiljne protivkandidate u vidu PAOK-a, Arisa, Panatinaikosa i AEK-a.

Prošle sezone Oli je, iskoristivši nedostatak konkurencije, osvojio treće uzastopno i 47. prvenstvo u istoriji, završivši na velikoj udaljenosti od prvog pratioca. PAOK je bio drugoplasirani, a njegov plasman u četvrtfinale Lige konferencije "pokvaren" je porazom u finalu Kupa. Aris je okončao kampanju na trećoj poziciji, dok je Panatinaikos četvrto mesto oplemenio osvajanjem Kupa. AEK je bio razočaranje, a Janjina je iznenadila učestvujući u plej-ofu.

Izabrane vesti

U međuvremenu, Jonikos je bio prijatno iznenađenje i sjajnim izdanjem u plej-autu zauzeo je počasno prvo mesto u nižoj grupi. OFI, Asteras Tripolis, Volos i Panetolikos imali su uspone i padove i objektivno zauzeli zaslužene pozicije, dok se Atromitos igrao vatrom, ali nije izgoreo. Slično je prošla Lamija, kojoj je bio potreban baraž da bi se sačuvala, dok je novajlija u najboljem društvu Levadijakos, koji se vraća u Superligu posle trogodišnjeg odsustva.

20.30: (2,60) Volos (3,05) Asteras Tripolis (2,90)

Kada je reč o formatu takmičenja, došlo je do korekcija. Baraž za opstanak je ukinut, te dva tima direktno ispadaju u niži rang. Sve ostalo je manje-više isto. Učestvuje 14 ekipa, a ligaški deo se završava posle 26 rundi. Timovi koji završe među šest najboljih učestvovaće u plej-ofu i tamo će da odigraju 10 mečeva, gde će na kraju šampion i drugoplasirani da izbore ulaznicu za 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ekipe koje zauzmu 3. i 4. mesto dobiće kartu za kvalifikacije za Ligu konferencije, a ako pobednik Kupa završi u prva četiri, onda u Evropu vodi i 5. mesto. Ostatak lige učestvovaće u plej-autu. Ovde će se osam timova odigrati sedam susreta, a oni koji budu na 13. i 14. mestu sele se u Superligu 2.

SRBA VIŠE NEGO BRAZILACA, A ŠPANACA "KO GRKA"

Najbrojnija kolonija u Superligi dolazi iz Španije, ukupno 33 igrača. Sledeći su Argentinci sa 19 fudbalera, Portugalaca i Francuza ima po 14, a potom slede Srbija sa 10 predstavnika, Brazil sa devet, Slovenija šest...

Lazar Ranđelović i Nikola Čumić nose dres Olimpijakosa, Andrija Živković i Živko Živković brane boje PAOK-a, a Lazar Romanić i Bojan Šaranov su saigrači u Lamiji. U Volosu su Miloš Deletić i Bogdan Stamenković, Mijat Gaćinović je od letos igrač AEK-a, a Stefan Stojanović je član Levadijakosa.

VELIKA PETORKA, TERMIN ZA DEBATU

Bilo je ovo katastrofalno leto za pirejski tim, koje se možda i očekivalo, mada ne u ovolikoj meri. Pogrešne odluke Pedra Martinsa, prosečna ekipa i vezni red kreativan otprilike kao računovođa, nisu obećavali. Portugalac je platio ceh za istorijsku blamažu i najgori evropski poraz Olimpijakosa kod kuće od Makabija iz Haife (0:4), a kormilo je preuzeo bivši strateg Hadersfilda Karlos Korberan, koji je bez mnogo iskustva kao prvi trener.

Nedelja, 21.00: (1,27) Olimpijakos (5,50) Janjina (12,0)

Korejac Hvang iz Rubina je dodatak sredini terena koji bi trebalo da unese malo života, Filip Zinkernagel je novo krilo, a Šime Vrsaljko i Pipa su dovedeni da cementiraju poziciju desnog beka. Izbor za napadača od kojeg se očekuje da isporuči mnogo golova je, u najmanju ruku, čudan, jer se radi o Abubakaru Kamari. Za špica Arisa, strelca osam pogodaka u minuloj kampanji, crveno-beli su platili 5.000.000 evra, i reprezentativac Mauritanije je najskuplja akvizicija nekog grčkog tima ove sezone.

Lazar Ranđelović u duelu sa Bukajom Sakom (©Reuters)Lazar Ranđelović u duelu sa Bukajom Sakom (©Reuters)

Sve ovo ukazuje na očiglednu nepredvidivost, a i pored mnogih sumnji u šanse Olimpijakosa da odbrani titulu to je i dalje tim kojeg treba pobediti. Takođe, treba imati na umu da je ekipa sa Karaiskakisa jedina koja će da igra u Evropi ove sezone sa svim umorom što međunarodne obaveze donose.

Ako je Olimpijakos doživeo fijasko, onda je PAOK tragediju. Solunski tim ispao je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije od Levskog iz Sofije (1:1, 0:2), a činjenica da su sva tri primljena gola posledica defanzivnih grešaka i povreda startera, veoma su zgodan izgovor za tim koji je trebalo da bude spreman. Nije, jer je vrhuška rešila da značajno promeni igrački kadar tokom leta.

Subota, 20.45: (1,33) PAOK (5,00) Panetolikos (10,0)

Trener Razvan Lučesku se u saradnji sa tehničkim direktorom Žozeom Botom, nekadašnjim operativcem Benfike i Šahtjora, rešio ključnih igrača iz prethodnih godina, Pahalakisa, Varele, Krespa. Pored njih otišli su i oni bez tako aktivne uloge poput Mihaja, Sidklija, Tejlora i Čolaka, dok je budućnost Žabe, Murga, važnog veziste Daglasa Augusta i prošlogodišnjeg prvog strelca tima sa 15 golova Jasmina Kurtića, neizvesna.

Pošto je posle eliminacije od Levskog status Razvana Lučeskua klimav, Rumun će morati da napravi nešto zaista dobro od nove ekipe sa desetoricom novajlija, a dugoročni plan koji je zamislio Boto, da PAOK pretvori u imitaciju Benfike i regrutuje talentovane igrače sa svih meridijana, za početak će biti prinuđen da pokaže neke kratkoročne rezultate. Inače, Boto je u redovima lisabonskih Orlova bio glavni skaut u periodu od 2010. do 2018. i, između ostalog, radio je na dolasku Andrije Živkovića, sada asa PAOK-a, na Luž 2016.

Uprkos nedostatku hemije, odsustvu pouzdanog centarfora, pitanjima o defanzivcima i tome kako većina igrača tek treba da dokaže svoju vrednost, PAOK ima stratega sa dokazanim sposobnostima i najveću dubinu od pet glavnih grčkih timova, o čemu treba voditi računa u čudnoj sezoni kao što je ova.

Aris je pobednik na transfer pijaci i favorit iz senke, mada je brojne slabosti razotkrio u eliminaciji od Makabija iz Tel Aviva u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencije (2:1, 0:2). Na Kleantis Vikelidis je za 3.200.000 evra stigao Manu Garsija, doskorašnji plejmejker Hihona i Alavesa i nekadašnja nada Mančester Sitija, a vremešni Žervinjo i Andre Grej, između ostalih, su impresivan izbor. Zajedno sa Palmom, Iturbeom, Mansinijem i Mateom Garsijom oni čine ogroman napadački arsenal. Međutim, napadačkoj ekipi je pre svega potreban dobar vezni red. Sa odlaskom Lukasa Saše i svim novim akvizicijama u navali, Aris je u pokazao probleme u defanzivi, a ofanzivcima će biti neophodno vreme da se uklope.

To je ogroman izazov za Hermana Burgosa, nekada proslavljenog golmana Atletiko Madrida i reprezentacije Argentine, koji je odlično započeo svoj mandat prošle sezone. Međutim, pored ovog osnovnog sportskog problema, potrebno je pozabaviti se finansijskom održivošću, jer Aris nije igrao evropsku grupnu fazu više od decenije. Sa svim novim akvizicijama, činjenicom da su u igri dve karte za Ligu šampiona ove sezone, stanjem takmičenja i kvalitetnim napadom, žuto-crni se nadaju da moći do vrha.

Nedelja, 19.30: (1,37) Panatinaikos (4,70) Jonikos (9,00)

Panatinaikos se lagano vraća u normalu. Osvajanje Kupa, što je prvi trofej posle osam sušnih godina, i povratak u Evropu posle pet, donelo je osmehe, iako je u ligi bio ograničen na 4. mesto. Veliki udeo ide na adresu Ivana Jovanovića, srpskog stratega koji je obnovio saradnju pod boljim uslovima. U suštini, Jovanović je apsolutni šef fudbalske službe i svaka njegova želja se shvata kao naređenje.

PAO je imao nesreću da je za rivala u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije dobio prašku Slaviju (1:1, 0:2). Uprkos eliminaciji, od četiri grčka tima koja su igrala u Evropi Zeleni su imali najrespektabilniji rezultat.

Prelazni rok je dobro odrađen. Lodigin će doneti konkurenciju golmanu Brinjoliju, Magnuson će zameniti Veleza u centru odbrane, vezista Adam Gnezda Čerin će pokušati da uđe u "cipele" srpskog internacionalca Mijata Gaćinovića, drugi Slovenac Benjamin Verbič će doneti kvalitet na krilu, a treći Andraž Šporar golove koje je garantovao Federiko Makeda.

Jovanović je nagrađen podrškom navijača i administracije u vidu impresivnih akvizicija, i čini se da je tim ojačao na svim frontovima. Na pragu je i dolazak Brazilca Bernarda, koji se proslavio igrajući za Šahtjor i Everton. Krilni fudbaler i Šardža dogovaraju raskid saradnje, a u Atini je sve spremno za promociju. Jedini problem Panatinaikosa je to da klupi Zelenih nedostaje kvalitet u poređenju sa startnom postavom.

Matijas Almeida (©AFP)Matijas Almeida (©AFP)

AEK je imao još jednu razočaravajuću sezonu, svakako najgoru od šampionata koji je osvojio 2018. Najvažnija stvar pred start nove kampanje je to da je AEK, najzad, posle 19 godina dobio dom. Novi stadion Aja Sofija, napravljen na mestu nekadašnjeg Nikos Gumas u Novoj Filadelfiji, naveo je veliki broj navijača na kupovinu sezonskih ulaznica. Prodato je preko 21.000 godišnjih karata, što je impresivna brojka, posebno u sezoni kada nema evropskih obaveza.

Reč titula deluje preterano kada su Dvoglavi orlovi u pitanju, ali klupski čelnici su raspirili nadu da će AEK da se bori za vrh. Angažovan je novi trener Matijas Almeida, a Argentinac nema, kao trener, iskustva u evropskom fudbalu pošto je predvodio River Plejt, Banfild, Gvadalaharu i San Hoze. Ipak, kao igrač, Almeida je bio velika faca u Italiji, gde je branio boje Lacija, Parme i Intera.

Pronicljivi potpisi u Domagoju Vidi, Orbelinu Pinedi i Mijatu Gaćinoviću, i ohrabrujući znaci u predsezoni, razlog su za optimizam. Novi stadion će dati podsticaj, ali treba biti oprezan zbog nedostatka dubine.

KO ĆE BITI ULJEZ U PLEJ-OFU?

Prošle sezone Janjina je sa najmanjim budžetom u diviziji napravila bum, ali sa odlaskom trenera Iraklisa Metaksasa i nekoliko ključnih igrača, u suštini cele odbrane, "ponavljanje" izgleda malo verovatno. Ajaks iz Epira je ostvario najveći izlazni transfer prodajom kolumbijskog napadača Huana Hosea Peree Štugartu za 2,4 miliona evra, a pošto je na mesto šefa struke postavljen prošlosezonski pomoćnik Tanasis Staikos, model rada je za pohvalu.

Još jedna sezona sa Nikosom Nioplijasom na čelu, vlasnikom voljnim da investira i pristojnim stranim igračima u kombinaciji sa proverenim jezgrom Grka. Prateći dinamiku koju je tim iz Irakliona izgradio u proteklih nekoliko godina, OFI ima potencijal da se učvrsti u gornjem ešalonu Superlige u godinama koje dolaze.

Asteras Tripolis je prava špansko-argentinska kolonija. Od ove sezone njome će umesto Milana Rastavca koji je rešio da se vrati u Vojvodinu da rukovodi Iraklis Metaksas, za kojeg je čak Janjini plaćeno obeštećenje. Zanimljivo, u prvom timu je čak 11 Španaca, šest Argentinaca i devet Grka. Tim ima široku skauting mrežu i kvalitetnu akademiju, koja je dala mnoge grčke internacionalce i Asteras je jedan od favorita za šesto mesto.

Niko zapravo ne zna šta Volos radi u predsezoni, ali niko ne sumnja da će da predstavi talentovane igrače kao što je to bio slučaj sa prošlosezonskim strelcem Tomijem Van Vertom. Sredina tabele deluje kao najrealnija opcija.

BOAĆI ČUVA LAMIJU, A KANJAS JONIKOS, KOLMEN PREUZEO ATROMITOS

Panetolikos je pod palicom nekadašnjeg napadača Anderlehta, Ajaksa i reprezentacije Grčke Janisa Anastasijua ponekad igrao dobar fudbal i postizao impresivne rezultate. Većih transfera nije bilo, a boje Kanarinaca brane dvojica igrača koja su igrala u Srbiji. U pitanju su levi bek Dijamantis Huhumis, koji je nosio dres Vojvodine pre četiri godine, kao i kanadski štoper Derek Kornelijus, nekadašnji adut Javora.

Ako ostavimo na stranu pedigre Krisa Kolmena, koji je ovog leta stigao u klub iz Peristerija, sastav nekadašnjeg trenera Fulama, Sosijedada i selekcije Velsa definitivno ima kvalitet da opstane. Međutim, Atromitos se na pijaci nije preterano istakao.

Ričmond Boaći (©Reuters)Ričmond Boaći (©Reuters)

Misija Jonikosa je obavljena prilično udobno za novajliju iz prošle sezone. Dimitris Spanos je ostao na čelu, međutim sindrom druge sezone možda dođe po svoje. U taboru ekipe iz okoline Pireja uzdaju se iskustvo, a prvotimci su Dmitro Čigrinski, bivši defanzivac Šahtjora i Barselone, a vezista je Hose Kanjas, nekadašnji igrač Crvene zvezde.

Kao i obično, novajliji se obično predviđa da će da ispadne, te Levadijakos čeka paklen zadatak. Mora da bude bolji ne samo od jednog, već od dva tima da bi ostao u najjačem rangu. I moraće da izvuče nekog zeca iz šešira da bi se to desilo.

I za kraj, Lamija. Tesno je preživela protekle sezone, a trener Đanluka Festa, nekadašnji bek Intera, Rome i Midlzbra, nastavlja sa poslom. U borbu za osptanak krenuće sa jednim od najboljih stranaca u istoriji Crvene zvezde, Ričmondom Boaćijem, koji je tokom nedelje pojačao ekipu iz Središnje Grčke.

GRČKA 1 - 1. KOLO

Petak

20.30: (2,60) Volos (3,05) Asteras Tripolis (2,90)

Subota

19.00: (2,30) Atromitos (3,20) OFI (3,25)

20.30: (7,00) Lamija (3,90) AEK (1,53)

20.45: (1,33) PAOK (5,00) Panetolikos (10,0)

Nedelja

19.30: (1,37) Panatinaikos (4,70) Jonikos (9,00)

19.30: (1,45) Aris (4,20) Levadijakos (8,00)

21.00: (1,27) Olimpijakos (5,50) Janjina (12,0)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE



tagovi

Grčka 1OlimpijakosPanatinaikosPAOKAEKArisAsterasasteras tripolisVolosAtromitosOFILamijaPanetolikosLevadijakosJanjina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara