Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika imena nisu garancija uspeha: Godin i Kaseres ne zaslužuju dres Kaljarija

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.12.21. | 18:04

Klub sa Sardinije nije imao mnogo dobiti od dovođenja zvučnih pojačanja proteklih godina

Radža Najngolan je bio inicijalna kapisla. Čovek čiji su primer kasnije pratili ostali. Dolaskom Antonija Kontea, Belgijanac je precrtan u Interu, a kako mu se u tim trenucima supruga borila sa kancerom, neumorni vezista nije mnogo razmišljao kada se pojavila opcija povratka na mesto uspeha. Kaljari je zvao i Nindža je prihvatio "na keca". Ambicioznom vlasniku Rosoblua Tomazu Đuliniju se osladilo da na Sardenja Areni gleda velika fudbalska imena, te je nastavio da kupuje nadaleko poznate proizvode. Problem je što je velika većina tih proizvoda čini se stigla pred istek roka.

Istog leta na Sardiniju su se od poznatijih iskrcali Đovani Simeone, Marko Rog, Gaston Pereiro, rekordan novac (17.000.000 evra) uložen je na Najtana Nandeza, od Rome i Juventusa pozajmljeni su Robin Olsen odnosno Luka Pelegrini… Tadašnji trener Rolando Maran je savršeno posložio kockice i Kaljari je u prvoj polovini sezone 2019/20 igra jedan od dopadljivijih fudbala u Seriji A koji ga je do sredine decembra činio kandidatom za izlazak u Evropu. Međutim, usledio je nagli pad, ekipa nije dobila nijednu od narednih 11 utakmica, pa je Valter Zenga dobio zadatak da na nizbrdici zaustavlja kola koja su svom silom krenula ka dnu.

Izabrane vesti

I mada je u tome uspeo, Đulini je na startu nove takmičarske godine svlačionici nakcranoj igračima bogatih CV-jeva i gomilom iskustva poverio Euzebiju di Frančesku. Opet je vlasnik Kaljarija odigrao na kartu empatije, iskoristio je posebnu povezanost Dijega Godina sa Sardinijom – supruga mu rođena tamo, njeg otac igrao za Kaljari – kako bi odbrani obezbedio komandanta. Pride je odbrambenu liniju ojačao Kvadvom Asamoom i Danijeleom Ruganijem, vezni red Alfredom Dankanom, napad Adamom Unasom i Rikardom Sotilom.

Start sezone nije bio kao prošlogodišnji, ali je Kaljari do decembra bio bezbedan u sredini tabele. A onda još jednom stmoglavi pad, ekipa je ušla u seriju od 15 mečeva bez pobede i posle dva i po meseca se našla u zoni ispadanja. Zenginu ulogu je ovog puta dobio Leonardo Sempliči i poput bivšeg trenera Crvene zvezde pred kraj sezone sačuvao Kaljari u Seriji A.

Potom i podelio Zenginu sudbinu. Posle tri kola u aktuelnoj sezoni Sempličija je zamenilo još jedno istrošeno trenersko ime – Valter Macari. I za njim još istrošenih fudbalera – Martin Kaseres, Kevin Strotman, Dalbert… Rezultat? Kaljari je ponovo u zoni ispadanja. S tim da ove sezone iz nje nije ni izlazio, ima samo jednu pobedu i epitet treće najgore odbrane lige. Sportski sektor je prst krivice posle poraza od Udinezea, najubedljivijeg ove sezone (sa tolikom razlikom ga dobio još samo Inter) uperio u one najstarije – Dijega Godina i Martina Kaseresa.

"Neki ljudi ne zaslužuju da nose dres Kaljarija i odigrali su svoju poslednju utakmicu", grmeo je sportski direktor kluba Stefano Kapozuka posle meča sa Udinezeom. Pa iako nije jasno istakao njihova imena, Macarijeva odluka da ih ne uvrsti među putnike za gostovanje Juventusu pokazuje da su obojica precrtani na Sardenja Areni.

Štaviše, Godin je i sam priznao pre nekoliko dana da zbog nagomilanih problema sa klubom radi na rastanku i da će za desetak dana moći da pregovara sa zainteresovanim stranama. Madridska Marka piše da je trener Valensije Pepe Bordalas ozbiljno zagrejan za Urugvajca, ali i da je Godin otvoren za povratak u Primeru. Gde će Kaseres za sada nije poznato. Jedno je sigurno, na Sardiniji neće ostati.

Kako bilo, Godinov odlazak mogao bi da otvori mesto za nova pojačanja, pošto je bivši defanzivac Atletika bio ubedljivo najplaćeniji fudbaler sa platom od 3.000.000 evra godišnje. Možda za još neko zvučno ime? Ili su ipak Đulini i Kapozuka uvideli da zvučna imena nisu garancija uspeha.

Od gorepomenutih u timu su i dalje jedino oni koji su poslednji i pristigli - Dalbert, Strotman, Pereiro i Rog uz dvojicu Urugvajaca. A i oni će u narednom periodu biti na skeneru sportskog sektora, pišu italijanski mediji..


tagovi

KaljariDijego GodinMartin Kaseres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara