Ilustracija (©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP)

Velika trojka i Braga kao razbijač

Vreme čitanja: 7min | pet. 11.08.23. | 12:48

Vreme je za start Primeire. Benfika brani šampionski pojas u Portugaliji, Porto i Sporting tradicionalni rivali, ali i tim iz Kamenoloma krči put ka vrhu. Rio Ave ima zabranu transfera, a Estrela Amadora se uzda u Patrisa Evru

Gotovo je sa putovanjima na Azorska ostrva i Madeiru, ali ne i sa uzbuđenjem. Santa Klara, Maritimo i Pasos Fereira ustupili su mesta Moreirenseu, Feirenseu i Estreli Amadori u 90. izdanju Primeire koja počinje u petak veče duelom Brage i Famalikaa. Šampionski pojas brani Benfika, koja je najozbiljniji kandidat za ostanak na tronu, a kao i obično kao glavne izazivače imače Porto, Sporting i Bragu. Mada, ne nužno tim redosledom.

"Anđeo" je ponovo u Portugaliji. Povratak Anhela Di Marije u Benfiku, 13 godina pošto je prešao u Real Madrid, glavna je novina na startu Primeire.

Izabrane vesti

"Imao sam mnogo ponuda, ali sam želeo i nadao se da se vratim kući. Ono što osećam je jedinstveno i neuporedivo", rekao je Svetski prvak pred hiljadama navijača koji su prisustvovali njegovoj prezentaciji.

Njegova Benfika, uprkos tome što je izgubila Gonsala Ramosa i Grimalda, važi za favorita.

"Želimo da osvajamo titule", priznao je Rodžer Šmit, nemački kormilar sa kojim su Orlovi "oslobodili krila" i poleteli u nove visine.

U Portu, hispanizovanom potpisima Frana Navara i Nika Gonzalesa, navodnu prednost Benfike posmatraju sa podsmehom.

"Ako pogledam novine, pomisliću da ćemo da završimo prvenstvo na četvrtom mestu", našalio se Seržo Konseisao, dugogodišnji strageg Zmajeva.

Sporting nastoji da zaboravi prošlogodišnju kampanju i osvojeno četvrto mesto.

"Cilj je da budemo šampioni", poručio je predsednik Lavova Frederiko Varandas, koji je Rubenu Amorimu doveo "devetku" od 20 miliona evra, Viktora Đekereša, i ima visoka očekivanja.

21.15: (1,48) Braga (4,30) Famalikao (7,00)

Braga takođe obećava "rat", i da ponovo "razbije" čuvenu Veliku trojku.

"Cilj je da se dođe do instanci u kojima se titule odlučuju", rezonovao je trener Artur Žorž, klupska legenda i nekadašnji kapiten.

PAD NA SEDMO MESTO UEFA RANG-LISTE

Pet evropskih ulaznica očekuje timove iz zemlje omeđene Španijom, ali u nešto drugačijem aranžmanu. Pošto je Portugalija pala sa šestog na sedmo mesto na UEFA rang-listi koeficijenata, samo dva najbolje rangirana tima mogu da se kvalifikuju za Ligu šampiona. Šampion ide direktno u grupnu fazu, a drugoplasirani ide u treću rundu kvalifikacija. Pobednik Kupa obezbediće grupnu fazu Lige Evrope, dok trećeplasirani ide u drugo kolo kvalifikacija za drugorangirano kontinentalno takmičenja. Četvrtoplasirani tim se, u međuvremenu, seli u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

Ligaški sistem je nepromenjen. Posle 34 runde biće jasno ko če da se raduje, a ko tuguje. Poslednja dva mesta vode u Segundu, dok će 16. da igra dvomeč plej-auta sa trećeplasiranim iz drzugog ranga.

ČETVORICA SRPSKIH LEGIONARA

Marko Grujić u duelu sa Nikolasom Otamendijem i Mihailom Ristićem (©Reuters)

Najviše stranaca u Primeiri dolazi iz Brazila, mada se oni baš i ne smatraju došljacima. Isti jezik i slična klima utiču na lako prilagođavanje, pa je iz zemlje kafe i sambe u Primeiri prisutno čak 107 Brazilaca. U kolikoj su večini ilustruje sledeći podatak, gde je druga na listi Španija sa 25 predstavnika. Slede Francuska sa 12, Angola sa 10, a Srbija je zastupljena sa četvoricom igrača.

Marko Grujić, vezista Porta, krenuće u četvrtu sezonu u dresu kluba sa Dragaa, a levi bek Benfike Mihailo Ristić drugu u redovima Benfike. Doskorašnji igrač sredine terena Vojvodine Mirko Topić pojačao je početkom jula Famalikao u transferu vredno milion evra, dok je golman Nikola Bursać iz TSC-a prešao u Vizelu.

SVI PRVACI PORTUGALIJE

38 - Benfika

30 - Porto

19 - Sporting

1 - Boavista, Belenenses

DI MARIJA BENFIKA AMAJLIJA, PORTO MIRAN NA TRŽIŠTU, SPORTING SE UZDA U ĐOKEREŠA, BRAGA SPREMNA ZA VEĆE STVARI

Benfika je prošle sezone zasluženo osvojila titulu i vratila se na vrh posle četiri godine. Igrala je efikasan fudbal i pokazala sa Šmitom na klupi da je spremna da igra na više frontova uspešno. Zauzela je prvo mesto u teškoj grupi Lige šampiona ostavivši iza sebe PSŽ i Juventus, što nije mala stvar, a eliminisana je u osmini finala od Intera. Posle Svetskog prvenstva je prodala centralnog vezistu Enca Fernandeza u Čelsi, a činjenica da su pratioci debelo zaostajali rezultirala su padom njenog učinka.

Nedelja: 21.45: (10,0) Boavista (5,50) Benfika (1,30)

Šmit je ostao na Da Lužu, i dobio pet igrača. Reklo bi se da su se Orlovi značajno pojačali. Stiglo je iskusno krilo Di Marija, dok je priličan novac - tačnije 69.000.000 evra - utrošen na potpise beka Davida Jurašeka, veziste Orkana Kokčua, golmana Anatolija Trubina i napadača Artura Kabrala. Mada, definitivno će se osetiti odlasci beka Grimalda u Leverkuzen i najboljeg strelca Gonsala Ramosa u PSŽ.

Očigledan cilj za ovu godinu je da zadrži dostignuća i napreduje što dalje u Evropi, obezbedivši plasman u grupe Lige šampiona. Kampanju su Orlovi počeli osvajanjem pehara u prvoj zvaničnoj utakmici u sezoni, pobedivši Porto sa 2:0 u Superkupu. U predsezoni, Benfika je odigrala veoma dobro sa četiri pobede i dva poraza u prijateljskim utakmicama. U svojoj poslednjoj i teoretski najjačoj proveri, izgubila je od Fajenorda 1:2.

Pepe provocira navijače Benfike (©AFP)Pepe provocira navijače Benfike (©AFP)

Porto je treći put u šest poslednjih godina završio na drugom mestu u ligi. Prethodna godina se može smatrati neuspešnom, uprkos činjenici da je osvojio Superkup, Kup i Liga kup. Ipak, veliki cilj Zmajeva je bio šampionat. Pokušaće da povrate titulu, mada prvi znak nije bio dobar jer se desio neuspeh u prvoj zvaničnoj utakmici u Superkupu protiv Benfike.

Nedelja: 19.45: (8,00) Moreirense (4,60) Porto (1,40)

Seržo Konseisao se, i pored svih spekulacija, ne seli iz kluba. Na kormilu je od 2017. i svi prepoznaju njegov odličan rad. Porto se nije previše bavio transfer pijacom i napravio je samo dva transfera. Konseisao je dobio mladog vezistu Nika Gonzalesa iz Barselone i napadača Frana Navara iz Žil Visentea, a odlazak veziste Mateusa Uribea je veliki gubitak. Šuška se o odlasku Medija Taremija, što bi bio potencijalno koban potez za Zmajeve jer je Iranac prvi strelac tima poslednjih godina.

U predsezoni je tim sa Dragaa prošao prilično dobro, uz samo jedan poraz u 8 prijateljskih utakmica, i to minimalan od Vulverhemptona. U najtežoj proveri Porto je remizirao 1:1 sa španskim Rajo Valjekanom, dok je u poslednjem meču pre Superkupa pobedio Bragu sa 1:0.

Sporting nije imao snage da se lani bori za postolje, pa je izgubio kartu za Ligu šampiona. Završio je na 4. mestu, četiri boda iza Brage, i nije uspeo da se probije među najbolja tri ni u jednom trenutku u sezoni. Progurao se u gornji dom serijom od 14 mečeva bez poraza, ali to nije bilo dovoljno da prestigne Arsenaliste. Imali su Lavovi obaveze i u grupnoj fazi Lige šampiona i Amorimov mladi tim nije uspeo. Amorim ostaje na klupi već četvrtu sezonu, iako mu se tim konstantno osipa jer nema novca poput njegovih najvećih rivala. Cilj Sportinga je da se ponovo pridruži trojci.

Odradio je prilično dobre pripreme uz samo jedan poraz Evertona 0:1, a odigrao je devet prijateljskih utakmica. U svom najjačem sastavu Lavovi su pobedili španski Sosijedad i Viljareal istim rezultatom 3:0.

Na tržištu transfera je oslabio i kvantitativno i kvalitativno. Samo Đekereš je doveden iz Koventrija, dok je Trinkao koji je bio na pozajmici iz Barselone koštao sedam miliona evra. Otišlo je pet igrača, a najveći gubitak je vezni fudbaler Manuel Ugarte, koji je za čak 60 miliona evra prodat Pari Sen Žermenu.

Rikardo Orta slavi pogodak (©AFP)Rikardo Orta slavi pogodak (©AFP)

Samo pet timova uspelo je u skoro devet decenija dugom takmičenju da pomuti planove Velikoj trojci. Boavista i Belenenses su po jednom krunisani, a Braga, Setubal i Akademika mogu da se diče "srebrnim medaljama". Tim iz Kamenoloma lani je završio na trećem mestu, a sada želi više.

Učešće u Ligi Evrope Braga je okončala kao trećeplasirana, iza Union Sen Žiloaz i Union Berlina. Posle Svetskog prvenstva, lako je eliminisana u šesnaestini finala Lige konferencije od finalista Fjorentine, potom je eliminisana u četvrtfinalu Liga kupa od Sportinga, dok je izgubila u finalu Kupa od Porta. Artur Žorž je u svom prvom profesionalnom trenerskom angažmanu odradio divan posao i opravdano je privukao interesovanje mnogih timova iz inostranstva, ali ostao je na klupi. Braga je njegova kuća, rodni grad i klub u kojem je proveo skoro čitavu karijeru.

KO OSVAJA PRIMEIRU? BENFIKA - 1,90; PORTO 2,10; SPORTING 8,00; BRAGA 30,0!

Nema dileme da Žorž ne bi imao ništa protiv da bude na kormilu Arsenalista godinama. Vidi se to i po prelaznom roku, i po igračkom kadru u koji je implementirao nekolicinu mlađarije iz podmlatka. Potrošila je Braga skoro 18.000.000 evra na štopera Sikua Nijakatea, beka Viktora Gomeza, krilnog igrača Brumu i veziste Karvalja i Rodriga Salazara, a besplatno je angažovala Ronija Lopesa iz Sevilje i iskusnog štopera Žozea Fontea iz Lila. Odlazak Jurija Medeirosa smatra se jedinim važnim defektom.

Vratila se Braga u vrhunsko takmičenje posle 10 godina i nada se da će uspeti da uđe u grupe. Na putu joj stoji srpski TSC, kojeg je u prvom meču savladala sa 3:0. Braga je imala odlične pripreme uz samo jedan poraz 0:1 od Porta, a odigrala je sedam prijateljskih utakmica. U dva takođe teška, remizirala je sa Romom 1:1 i pobedila Nicu sa 2:0.

PATRIS EVRA ZA SPAS ESTRELE AMADORE, RIO AVE IMA ZABRANU DOVOĐENJA IGRAČA

Novajlije su, logično, glavni kandidati za ispadanje. Mada, Rio Ave je u velikom problemu. Zbog nepravilnosti u Olinginom transferu iz Muskrona 2022. dobio je zabranu angažovanja igrača do decembra 2023. To svakako limitira šanse ekipe sa severa Portugalije. Moreirense, Farense i Estrela Amadora otuda imaju potencijalno olakšavajuću okolnost. Estrela se uzda i u Patrisa Evru, nekadašnjeg asa Mančester Junajteda i reprezentacije Francuske. Naime, Evra je jedan od vlasnika kluba iz Lisabona.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

PRIMEIRA - 1. KOLO

Petak

21.15: (1,48) Braga (4,30) Famalikao (7,00)

Subota

16.30: (2,10) Žil Visente (3,35) Portimonense (3,60)

19.00: (2,55) Farense (3,15) Kasa Pia (2,95)

21.30: (1,20) Sporting (6,75) Vizela (14,0)

Nedelja

16.30: (2,25) Rio Ave (3,35) Šaves (3,25)

19.00: (2,60) Estrela Amadora (3,15) Gimarais (2,85)

21.30: (2,15) Aroka (3,25) Estoril (3,60)

Ponedeljak

19.45: (8,00) Moreirense (4,60) Porto (1,40)

21.45: (10,0) Boavista (5,50) Benfika (1,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

PrimeiraBenfikaPortoSporting LisabonBragaFamalikaoMarko GrujićMihailo RistićNikola BursaćMirko TopićPatris Evra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara