Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Velike promene u Ekvadoru: Barselona još bez uprave, LDU i Independijente smenili trenere, Emelek sa 14 novih igrača

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.03.24. | 23:07

Novo prvenstvo počeće u noći između petka i subote susretom Delfina i aktuelnog vicešampiona Independijente del Valjea (01.00)

U svim državama Južne Amerike su već počela takmičenja, samo ne u Ekvadoru. Nova sezona tamošnjeg šampionata je bila pomerena, počeće konačno u noći između petka i subote od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu susretom Delfina i Independijente del Valjea.

Titulu brani LDU Kito, koji je prošle sezone osvojio Klausuru, a zatim u finalu bio bolji od osvajača Aperture Independijentea. Ove sezone će se kao i prošle takmičiti 16 klubova u eliti, novajlije su Imbabura i Makara, umesto Gvalasea i Gvajakil Sitija.

Izabrane vesti

Sada ćemo u eliti imati šest klubova iz glavnog grada Kita (Aukas, Kumbaja, El Nasional, Independijente, LDU i Universidad Katolika), tri iz Ambata (Makara, Mušuk Runa i Tekniko) i dva iz Gvajakila (Barselona i Emelek). Po jedan klub dolaze iz Kuenke (Deportivo), Ibare (Imbabura), Lohe (Libertad), Mačale (Orense) i Mante (Delfin).

Sistem nije promenjen, Aperura i Klausura se sastoje od po 15 kola. Svako sa svakim se sastaje po jednom po turniru, ko je domaćin u Aperturi, biće gost u Klausuri.


01.00: (3,15) Delfin (3,15) Independijente del Valje (2,25)


LDU je na prvi pogled glavni favorit, brani titulu, a uz to je aktuelni osvajač Kopa Sudamerikane. Međutim, ovo više nije isti tim kao pre dva meseca. Otišao je trener Luis Zubelda, lideri ekipe Paolo Gerero, Maurisio Martinez i Renato Ibara. Čak i predsednik kluba Esteban Paz. Prvi čovek kluba sada je Isak Alvarez, dok je Hosep Alkaser novi strateg. Nisu imali uspešan debi, u dvomeču Rekopa Sudamerikane (superkupa Južne Amerike) Fluminense je bio bolji sa ukupnih 2:1.

Independijente del Valje se raspao u drugoj polovini prošle sezone, Klausuru je završio na očajnoj osmoj poziciji sa čak 17 bodova manje od LDU-a. Zato nikoga ni nije iznenadio poraz u finalu. Nije se proslavio ni u Kopa Libertadoresu, u osmini finala ga je savladala Pereira (2:1). Posle svega, razumljivo je što Independijente dočekuje novu sezonu sa drugim šefom stručnog štaba. Na klupu je seo Havijer Gandolfi, doskorašnji trener Taljeres Kordobe. Njegov zadatak za ovu sezonu je jasan – samo titula dolazi u obzir.

Jedan od kandidata za tron je i Barselona iz Gvajakila, s tim da je i taj klub prošao kroz ozbiljne promene tokom februara. Naime, u klubu su održani izbori u najvišim strukturama, ali nešto očigledno nije rađeno po propisima, pošto ih FS Ekvadora nije prihvatio. Za sada zvanično klub nema upravu, dok se ne održe novi izbori.

Segundo Kastiljo u razgovoru sa sudijom (©AFP)Segundo Kastiljo u razgovoru sa sudijom (©AFP)

Uprkos administrativnim problemima, za novu sezonu je angažovano nekoliko pojačanja. Novajlije su Žoao Rohas, Anibal Čala, Matijas Suarez i Dikson Arojo. Barselona, čiji pomoćni trener je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Segundo Alehandro Kastiljo, odradila je pripreme u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je između ostalih igrala i prijateljsku utakmicu protiv Njujork Sitija.

Barselona je najtrofejniji klub Ekvadora sa 16 titula, drugi je Emelek sa 14. Iza Emeleka je jedna od najgorih sezona u istoriji, bio je 13. u Aperturi i šesti u Klausuri. Zbog toga je tokom zime usledila totalna čistka, 12 igrača je otišlo, 14 novajlija došlo. Neće tim iz Gvajakila imati nikakve obaveze na međunarodnoj sceni, ekipa koju će trenirati Ernan Tores ove godine može da se posveti samo prvenstvu.

Za titulu će konkurisati i Aukas, šampion iz 2022. godine. Ovaj maleni klub iz Kita preživljava najbolji period u klupskoj istoriji, posle dva uzastopna učešća u Kopa Libertadoresu u prethodne dve sezone zaradio je dovoljno novca da krene sa izgradnjom novog sportskog kompleksa. Cilj ekipe je da se ponovo plasira u elitno takmičenje, pretiće šampionu iz senke.

EKVADOR 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Subota

Delfin - Independijente del Valje 0:1 (0:0)

/Hojos 67/

19.00: (1,90) Mušuk Runa (3,40) Libertad (3,80)

21.30: (1,53) Aukas (3,90) Orense (5,80)

23.55: (2,75) Deportivo Kuenka (3,15) Emelek (2,50)

Nedelja

19.00: (1,58) Universidad Katolika (4,00) El Nasional (4,70)

21.30: (1,53) Tekniko (3,60) Kumbaja (6,75)

23.55: (1,20) Barselona Gvajakil (5,80) Imbabura (13,0)

Utorak

01.00: (1,17) LDU Kito (6,50) Makara (14,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Ekvador 1LDU KitoBarselona GvajakilIndependijente del ValjeEmelek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara