Foto: Starsport
Foto: Starsport

Veliki igrač za male utakmice: Natho Partizanu doneo 13 bodova

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.03.22. | 10:11

Više direktnih golova iz igre, a manje iz penala, iako onaj u Subotici ima specifičnu težinu

Vole treneri da koriste floskulu o skladu mladosti i iskustva, a baš takva je Aleksandru Stanojeviću omogućila u nedelju, malo ispred 16 sati, da formira buket radosti. Nemanja Jović je iznudio penal (i izazvao polemiku u fudbalskoj Srbiji), Bibars Natho sa 11 metara prevario Miša Dubljevića, Partizan ostavio na prvom mestu superligaške tabele i potvrdio epitet koji ga prati već treću sezonu od dolaska u srpski fudbal. Veliki igrač za male utakmice.

Petljali su crno-beli na severu države, mrsili, mučili loptu i navijače, posebno u prvom poluvremenu, imali spretnog Nemanju Stevanovića da ukroti sve što je išlo ka njemu (najčešće udarce Nikole Srećkovića), stabilizovali se posle „ukora razrednog starešine“ između dva časa, da bi se pet minuta pre „zvona“, na jednom od zahtevnijih gostovanja u završnici osnovnog dela prvenstva oslonili na Izraelca. Kad je napeto, kad mnogi očekuju proklizavanje Parnog valjka, centralni vezista je tu da ga pogura napred. Ove sezone direktno je doneo lideru prvenstva 13 bodova i pozicionirao se u jednu od značajnijih figura u borbi za titulu.

Izabrane vesti

Natho je od početka prvenstva obogatio statističke kolone sa osam golova i četiri asistencije u granicama Srbije. Po pravilu, presudnih za ishod utakmica.

Iako struka potencira da je u pitanju timski sport, nekadašnji as CSKA je maltene sam pobedio Vojvodinu dalekometnim hicima, „otvorio“ Novi Pazar pošto je tim iz Raške odolevao sve do pred kraj prvog dela i pretio da unervozi Beograđane, pogodio za vođstvo u 165. večitom derbiju, dvaput matirao odbranu Metalca u situaciji kad su Milanovčani imali, za njih ohrabrujućih 1:1, a onda razvukao osmeh na lice svim Grobarima posle duela sa Spartakom.

To je devet bodova (jer je golove davao pri nerešenom rezultatu, u situaciji kad su Partizan i njegovi protivnici na virtuelnoj tabeli imali remi). Specifična težina pogodaka mnogo je veća i pokazuje da u kritičnim trenucima, kad je prpa na terenu, Bibars Natho preuzima odgovornost i deluje da je ubedio ostatak ekipe u ono što je sam govorio Mozzart Sportu pre godinu i po dana:

„Fudbal je takav da morate da naučite da pobeđujete sa 1:0. Poenta je da skupljamo bodove na malim utakmicama“.

Zajedljivi će konstatovati da je Natho „Penaltiko“, međutim, Izraelac je ove sezone šutnuo samo dva penala. Razume se, oba je realizovao. Kao i preostalih 17 otkako je stigao posle epizode u Olimpijakosu. Što znači da je iz otvorene igre uticajniji nego lane, kad je samo dvaput pogodio.

Po još dva detalja vidi se koliko je Nathu stalo da konačno uradi nešto konkretno za Partizan i donese mu trofej. Prvi je oličen u sprintu do klupe da proslavi gol i trk u nadoknadi u nameri da zatvori rivala. Drugi se tiče saradnje sa kolegama: Rikardu Gomešu je namestio gol na 0:0 protiv Radničkog iz Niša, dok je u Bačkoj Topoli u saradnji sa afričkim centarforom i Nikolom Terzićem izvukao ekipu iz minusa i omogućio joj slavlje nad TSC-om. To je još pet direktnih bodova na osnovu asistencija. Ukupno 13. Od 71 boda koliko je skupio Partizan Natho je doprineo 18 odsto. Maltene svaki peti poen je njegovih nogu delo.

U kolektivnoj svesti Grobara duboko se urezao skok Marka Jovanovića na Staroj Karaburmi kad se jurila titula u proleće 2010, pamte se preokreti u režiji Leonarda da Silve Soze i Uroša Đuđevića pod komandom Marka Nikolića, a lepu uspomenu mogao bi da predstavlja i poslednji doprinos Bibarsa Natha. Kad se pred kraj maja budu svodili računi možda će se mnogi setiti baš pogotka Izraelca u Subotici.

Uz nadu navijača da mu je to zamajac da reši i neku veliku utakmicu. Fajenord u četvrtak dolazi u Humsku, a jednu od najboljih partija otkako je stigao u Partizan Izraelac je odigrao baš protiv predstavnika holandskog fudbala...

REHABILITOVAN RAJKO BREŽANČIĆ

Dva iznenanđenja servirao je Aleksandar Stanojević navijačima Partizana u Subotici. Prvo je pojavljivanje Lazara Pavlovića među starterima premijerno u 2022, uz utisak da se mladi vezista nije snašao, trener ga je menjao posle prvog poluvremena.

Drugo je – Rajko Brežančić. Levi bek je bio otpisan još letos, nije ni prijavljen na evropske utakmice, ali pošto nužda zakon menja, tako je stručni štab rehabilitovao iskusnog defanzivca i stavio ga u protokol tek drugi put u ovom prvenstvu (sedeo na klupi i jesenas protiv Vojvodine). Ponajviše usled činjenice da Slobodan Urošević nema alternativu, jer je Ivan Obradović povređen.

 

 


tagovi

FK PartizanBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara