Mikel Artera (Reuters)
Mikel Artera (Reuters)

Veliki intervju Mikela Artete: Duša Arsenala bila je izgubljena, za 22 godine ne pamtim jaču Premijer ligu

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.06.23. | 10:21

Španski stručnjak za Marku secirao prethodnu sezonu Premijer lige, govorio o odnosu sa Pepom Gvardiolom, igračima koje sjajno predvodi i trenerskom zanatu

Možda navijači Arsenala u tom trenutku toga nisu bili svesni, ali 22. decembar 2019. godine je datum kada je klonuli engleski velikan počeo da se menja. Da se rađa nova era u severnom Londonu. Tog dana kormilo Tobdžija preuzeo je Mikel Arteta. I jeste briljao u prvih godinu, dve svog prvog samostalnog trensekog mandata. Menjao formaciju, gubio derbije, ali sve do nije pročistio svlačionicu, ratosiljao se nepodobnih ili onih za koje je procenio da ne mogu mnogo, ili pak ništa da ponude u njegovoj viziji velikog Arsenala.

Gazde su bile dovoljno strpljive da mu ne uruče otkaz u ranoj fazi ugovora, takva odluka na duže staze ispostavila se najispravnijom mogućom. Jer Arsenal je postao legitiman kandidat za titulu možda i najmoćnijem timu Mančester Sitija u eri Pepa Gvardiole, čoveka kod kojeg je Arteta godinama kao stažista pekao zanat.

Izabrane vesti

U velikom intervjuu za špansku Marku, Arteta je pričao o trci za titulu Premijer lige, svom trenerskom mentoru, igračima koje predvodi i procesu vraćanja duše Arsenalu koji je počeo još dok je Španac bio pomoćni trener Građana.

"Proces je počeo pre tri godine. Bio sam Pepov asistent u Sitiju, igrali smo protiv Arsenala i video sam da je duša kluba bila potpuno izgubljena. Igrači nisu uživali, nisu osećali klub. Vrlo brzo, znao sam da postoji opcija da se nađem na drugoj klupi i znao sam da je klub tako veliki da jednostavno morate da se povežete sa timom i navijačima. Bilo je teško to učiniti i poništiti neke stvari... A sada se osećam srećno. Imamo jasan identitet, postoji zajedništvo i celokupno smo puni energije. To je najvažnije. Od početka do kraja svi guraju u istom pravcu. Dali smo navijačima nešto o čemu mogu da sanjaju i nešto čime mogu da se ponose. A sada moramo da zaradimo i više od toga", počeo je Arteta.

Era Arsena Vengera bila je izuzetno duga, prožeta velikim uspesima, ali i sušnim godinama. A kako je počela Artetina?

"Bilo je vrlo jasno. Nacrtao sam im drvo i njegovo korenje i rekao da je problem naš. Objasnio im da mi moramo da ga zalečimo, a to se odnosilo na sve koji su uključeni. Bez toga, ne bi bilo javne zabave."

Mikel Arteta (AFP)Mikel Arteta (AFP)

Kada se čovek osvrne na prethodnu sezonu i borbu za titulu u kojoj je Arsenal dugo prednjačio, jedno od ključnih pitanja jeste da li je samo po sebi bilo dovoljno boriti se sa Sitijem za trofej, ili je cilj istinski bio osvajanje Premijer lige.

"Podvig i cilj su bili osvojiti ligu. Ovo je Arsenal i nivo koji se traži izuzetno je visok. Do današnjeg dana i dalje me duboko boli što nismo osvojili Premijer ligu nakon 10 meseci borbe sa Sitijem. Ali to je sport. Posle ovih reči, ipak smo mnogo postigli sa mladim timom. U to nema nikakve sumnje."

Na kraju se ispostavilo da je najmlađem timu Premijer lige štošta nedostajalo za šampionski naslov.

"Mnoge stvari su nedostajale. Ta tri uzastopna remija (Liverpul, Vest Hem i Sautempton) su bila poput kazne, a zatim su nesrećni događaji počeli da nam se događaju (Dva povratka rivala nako dva gola prednosti Arsenala). Desile su se tri, četiri povrede važnih fudbalera i od tog trenutka sve se zakomplikovalo. Kada smo bili kompletni, bili smo i konzistentni. Čim su počeli problemi, nismo uspeli da nastavimo. A naš rival bio je najbolji tim na svetu, najbolji sastav na svetu, sa najboljim trenerom na planeti. Nismo imali izbora nego da to prihvatimo i pružimo ruku šampionima."

Nema dileme da je za Artetu zamljak mu Gvardiola bez premca u trenerskom poslu.

"Bez ikakve sumnje. On je najbolji u svemu. Timskom menadžmentu, ubeđivanju ekipe da sledi ideju, sposobnosti da povuče svakoga, da izvuče najbolje iz igrača, donošenju odluka pre i tokom utakmice... Pep je genije."

Vodio je Pep moćnu Barselonu gde je patentirao tika-taku, te minhenski Bajern, a onda se naosvajao titula sa Građanima, a peharom Lige šampiona zaokružio dostignuća u plavom delu Mančestera.

"Ne bi bilo pošteno upoređivati. Briljantnost je utkana u svaki njegov rad i projekat, a ovaj Siti je neverovatan, jer je prelepo gledati ga. To je drugačiji tim, tim prilagođen igračima koji su na kraju dana i najvažniji. Uz to, on naravno osvaja titule."

Siti je u završnici sezone, u ključnom derbiju za osvajanje titule postavio Arsenal na mesto autoritativnom pobedom 4:1. Pozdrav dvojice trenera na kraju tog meča nije bio naročito srdačan, prvenstveno sa Artetine strane.

"Imamo sjajan odnos, pre tri dana sam razgovarao sa Pepom. Ali obojica smo pobednički nastrojeni, volimo da se namećemo i kada se nađemo u arenu, izrazito smo fokusirani. Ali dovoljno smo samouvereni da šta god da se desi, sledećeg dana ćemo se čuti i zagrliti se. To nikada neće iščeznuti", rekao je Španac, ta se nadovezao na konstataciju novinara da mu gotovo nikada nećete videti osmeh kada vodi utakmice: "Fokusiran sam i uključen u utakmicu, svestan stvari koje mogu da se dogode na terenu. Možda ću se sa godinama više opustiti", kroz osmeh je ispričao Španac.

Pep Gvardiola i Mikel Arteta (Reuters)Pep Gvardiola i Mikel Arteta (Reuters)

Arteta je još u relativno ranoj fazi trenerske karijere, a da li će ona biti višedecenijska, ni sam Mikel ne zna odgovor.

"Ne znam šta će se dogoditi, ali uživam iz dana u dan, dok radim ovaj posao. Volim moje igrače i okruženje koje smo stvorili u klubu. Ustajem vrlo, vrlo, rano i kunem vam se da u stomaku osećam želju da radim. Napravili smo sjajnu grupu i znamo koji pravcem da idemo do finalne linije."

Poprilično je otvoren bio strateg Arsenala i bez lažne skromnosti otkrio je dokle sežu njegove misli.

"U mnogim trenucima vidim sebe kako osvajam Premijer ligu. Tim mi je dao potrebne argumente i imamo konekciju sa ljudima. To je nešto u šta se veruje. Ali kada smo počeli da se povređujemo, osetio sam da će nas to koštati. Nivo tražnje nije mogao da bude ispoštovan. Ako želite da osvojite Premijer ligu protiv Sitija, morate proći kroz april i maj sa svim raspoloživim igračima na vrhuncu forme. A mi to nismo imali."

Malo ko je verovao da Arsenal sa grupom poprilično mladih fudbalera može da izazove moćni Mančester Siti.

"Bili smo mešavina maldosti i iskustva. Iskusniji su bili primer dečacima. A onda, imali smo dovoljno sreće da dobijemo generaciju iz akademije punu potencijala i da nastavimo da razvijamo njihove talente. To je stvorilo harmoniju u timu. Zabavljaju se, takmiče i to će nas dovesti do pobede."

Naročito tokom i nakon ove sezone da se čuti da Arsenalova mlada zvezda Bukajo Saka vredi 100.000.000 evra, možda čak i više.

"Zaista nemam predstavu. Postoje male mašine kojima pristupite sa svim podacima i varijablama... I one vam ponude cenu. Saka je veoma dobar i veoma konstantan. Njegove partije i brojke su lude za nekoga ko ima 21 godinu. Veoma je gladan, želi da napreduje i oko sebe ima idealno okruženje da uspe.Ako bi morao da bira nešto. to je sposobnost da rešava utakmice, a to nema mnogo fudbalera. Isto je sa Martinelijem, Gabrijelom i Edegorom."

Arteta je čovek koji je od Martina Edegora napravio Arsenalovog lidera.

"Mislim da je to njegova mera. Njegova očekivanja od samog sebe su brutalna, razume sve i brzo uči. Pomažemo mu dajući mu odgovornost i samopouzdanje koje je dobio sa kapitenskom trakom. Objasnio sam mu to na sledeći način. 'Sa trakom će doći novi zahtevi i tvoja sposobnost da ih preneseš će biti ključna. Samo budi svoj', rekao sam mu. Martin je vrlo odmeren, ali kada govori, njegov glas se čuje. Radi sve što je potrebno. Brine o sebi, o drugima i čini ih boljim. Poseduje obrazovanje, ljubav prema igri, posvećenost... I verujem da mora da igra bliže šesnaestercu. Da postigne više sa manje dodira. Vezista sa najviše golova u istoriji Premijer lige je Lampard. A Martin sa 24 godine ima još mnogo prostora za napredak."

O tome zašto su se Tobdžuje prošlog leta odlučile za dvojicu Sitijevih fudbalera.

"Jednostavno je, oni su jako kvalitetni i dobro ih poznajem jer sam radio sa njima četiri godine. Gabrijel Žezuz i Zinčenko su me dobili sa ljudske strane uz dodatak mentalne zrelosti i talenta."

Veruje Španac da će njegov tim biti punopravni kandidat za titulu i u predstojećoj sezoni Premijer lige.

"Da nije, ne bih sedeo sada ovde sa vama. To je naša ambicija. Znamo koliko je teško sprovesti je u delu. Ovo je najbolja liga na svetu i predstojeća sezona će biti najteža u istoriji Premijer lige. Zašto? Zato što je prošla sezona već bila najzahtevnija. Ovde sam 22 godine i ne pamtim da je takmičarski liga bila na više nivou. Toliko kvaliteta, organizacije, resursa, toliko kvalitetnih trenera... a sada su tu i Poketino i Iraola. Nivo je takav da morate da budete najbolji da biste osvojili prvenstvo. Zato moramo da se pojačamo."

Upitan je Arteta i da li u Premijer ligi postoji narativ da morate igrati dobro i lepo kako biste je osvojili.

"Ne, takva debata ne postoji ovde. Želim da moja ekipa igra najbolje u skaldu sa idejom koju imam. Protivnik mora biti pokoren. Premijer liga vas kažnjava kada grešite. Nije suština samo u dobroj igri i lepom fudbalu. Postoji hiljadu stvari koje morate da usavršite. I posed nije nužan."

Šuška se ovog leta da je Pari Sen Žermen pokušao da angažuje Španca kao novog šefa stručnog štaba.

"Mogu samo da kažem da sam srećan u Arsenalu. Osećam se voljeno, cenjeno od strane vlasnika Stena i Džoša i želim još dosta stvari da uradim u ovom klubu. Srećan sam i neverovatno zahvala što sam u Arsenalu."

I za kraj, može li da prizna da je već bolji trener nego što bio fudbaler?

"Uff, teško pitanje. Ovde sam samo četiri godine i cilj mi je da budem najbolji na svetu, ali ne govorim apsolutno o ličnom nivou, već želim da budem najbolji trener na svetu za Arsenal, da pomognem ovim igračima da budu najbolji, da igraju bolje nego i ko... I da budu pobednici", zaključio je Arteta.


tagovi

Mikel ArtetaArsenalPep GvardiolaMančester Siti

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara