Foto: AFP
Foto: AFP

Veliki podvig Azarova i drugova: Gruzija kao pobednik izašla iz grupe smrti!

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.06.23. | 20:20

Sa njom u narednu fazu otišla još Portugalija, Holandija i Belgija završile takmičenje

Grupa smrti i u njoj Gruzija kao jedini autsajder. Tako se makar činilo pred početak Evropskog prvenstva za mlade, ali je jedan od domaćina turnira još jednom potvrdio da je fudbal u ovoj zemlji u ekspanziji.

Veliko iznenaneđenje u Grupi A, levi bek Crvene zvezde Irakli Azarov i njegovi saigrači prošli su u četvrtfinale Evropskom prvenstva za igrače do 21 godine kao lider Grupe, ispred drugoplasirane Portugalije, te Holandije i Belgije.

Izabrane vesti

Gruzija je u trećem kolu odigrala nerešeno sa Holandijom i tako odbranila lidersku poziciju koju je držala u rukama i pre večerašnjeg utakmice (1:1). Lale su tako pale na treće mesto, budući da su Portugalci u finišu meča sa Belgijom iz penala stigli do pobede, prve od početka turnira, i skočili na drugo mesto (2:1).

Iako bez najveće zvezde tamošnjeg fudbala Hviče Kvarachelije, Gruzini su uspeli da svom narodu pruže doživljaj za pamćenje i iz grupe koju su činile tri evropske fudbalske velesile izađu kao pobednici. I Holandija ih je očigledno potcenila, što se najbolje videlo u finišu prvog poluvremena, kod vodećeg gola domaćeg tima. Dobio je Zuriko Davitašvili loptu na sredini terena i sa desnog krila se stuštio ka golu, a holandski reprezentativci, njih petorica, ispratili su ga pogledom kao da pored njih prolazi Lionel Mesi. Krilni fudbaler Bordoa je iskoristio priliku i posle solo prodora pogodio sa desetak metara.

Holanđanima je bio neophodan preokret kako bi se našli u narednoj fazi i mada su izjednačili već u nadoknadi prvog odmora, samo devet minuta posle primljenog gola, nisu uspeli da stignu do pobede. Štaviše, u drugom poluvremenu nisu uputili nijedan udarac u okvir gola...

Portugalija je posle velike drame uspela da se domogne druge pozicije iako je poslednje kolo dočekala na dnu tabele. Selekcija Ruija Žorža povela je početkom drugog poluvremena, ali su Belgijanci samo devet minuta kasnije izjednačili. Sve tri reprezentacije izuzev Gruzije imale su u tom trenutku tri boda. Međutim, nesmotrenim potezom Zeno Debast poklonio je rivalu u samom finišu utakmice , a vezni fudbaler Paoka Tijago Dantas pogodio je minut pre kraja i odveo svoj tim u četvrtfinale.

EURO U21 – 3. KOLO

Grupa A

Utorak

Holandija – Gruzija 1:1 (1:1)

/Tejlor 45+6 – Davitašvili 42/

Portugalija – Belgija 2:1 (0:0)

/Neves 56, Dantas 89pen – Vertesen 65/




tagovi

Evropsko prvenstvo za mladeIrakli Azarovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara