Grb RFK Novi Sad
Grb RFK Novi Sad

Veliki povratak Kanarinaca: Najavljena fuzija RFK Novi Sad i Proletera, Detelinara u novom ruhu

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 14:50

Pregovori su u toku

Vojvodina bez premca, Proleter još u Superligi, svojevremeno Kabel, a sada Mladost na pragu promocije u elitu. Ali ako ćemo po tradiciji drugi klub grada morao bi da bude RFK Novi Sad, a to bi sada moglo i da se ostvari. Siniša Kresojević, predsednik žuto-plavih Kanarinaca, potvrdio je redakciji Mozzart Sporta da se u Novom Sadu pregovora o fuziji tog kluba sa Proleterom.

Izabrane vesti

Jeste, tačno je. Dve uprave su prošle nedelje započele razgovore, a dogovor je da posle prvomajskih praznika intenzivno nastavimo. Novi Sad ima nešto što Proleter nema. Proleter ima ono što nema Novi Sad. A svima je u interesu da napravio jedan jak novosadski klub“, rekao je Kresojević za Mozzart Sport.

Šta u ceo projekat unosi RFK Novi Sad, a šta Proleter nije teško naslutiti...

RFK Novi Sad ima infrastrukturu, koja može da se širi. Stadion Proletera nema tu mogućnost. S druge strane, Proleter ima ono što je RFK izgubio poslednjih godina, a to je status u vrhu srpskog fudbala“.

Kad već pomenusmo stadion, priča se i o novom stadionu na Detelinari? Za sada se pak sprovodi samo rekonstrukcija za koju je januara ove godine, pisao je lokalni radio 021, Grad Novi Sad iz budžeta izdvojio nešto više od 200.000.000 dinara, odnosno oko 1.700.000 evra. Kapacitet stadiona bi posle rekonstrukcije trebalo da bude 2.008 mesta.

U toku je rekonstrukcija zapadne tribine, ali kako je plan da Novi Sad igra Prvu ligu Srbije ili Superligu mi ćemo svakako morati da ispunimo određene uslove, odnosno da izgradimo najmanje još jednu tribinu“, odgovara Kresojević.

O personalnim rešenjima tek će biti reči, ali svakako je plan da se napravi jedna uprava, jedna Skupština, a i da pride u klubu nekako ostanu poznata imena poput Zdravka Kuzmanovića i Gojka Kačara, koji su nedavno došli u Proleter.

Klub sa Slane bare bi morao pak da žrtvuje istoriju. RFK je ipak stariji, pa bi novi klub nosio ime Novi Sad, a što se tiče obeležja...

Sve ostaje isto, to smo već napomenuli u prvim razgovorima. Mi to ne smemo i ne možemo da menjamo, to je tradicija duga 100 godina koju sada želimo da probudimo. Dakle, grb ostaje isti i boje ostaju žuto-plave“, završava Kresojević.

I tek da uputimo one nešto mlađe, RFK Novi Sad za vreme stare SFRJ bio stabilan drugoligaš, a 60-ih godina prošlog veka su tri sezone proveli i u elitnom rangu, pa čak jednom bili i ispred velikana kakvi su splitski Hajduk, Sarajevo, Rijeka i baš pomenuta Vojvodina. Za RFK Novi Sad igrali su asovi poput Josipa Pirmajera, Ivice Brzića, Slaviše Jokanovića, a klub je svojevremeno bio poznat po ofanzivnom stilu igre i dobroj školi: 1978. omladinci su osvojili i Kup Jugoslavije savladavši u finalu zagrebački Dinamo na penale pred oko 20.000 gledalaca na beogradskoj „Marakani“.

Poslednje godine ipak nisu bile tako srećne. Klub je zbog gašenja Sportskog društva Radnički promenio ime u FK Novi Sad, a onda 2014. zbog izbacivanja u najniži rang opet u RFK Novi Sad 1921. Poslednjih godina Kanarinci se takmiče u Vojvođanskoj ligi Jug, četvrtom rangu u srpskoj fudbalskoj piramidi.


tagovi

RFK Novi Sad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara