Nemanja Vidić (Reuters)
Nemanja Vidić (Reuters)

Veliki si, Nemanja! Vidić među 25 legendi Premijer lige koje konkurišu za Kuću slavnih

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.03.22. | 18:48

Srpski as u veličanstvenom društvu po oštrim kriterijumima

Kuća slavnih u engleskoj Premijer ligi je osnovana 2020. ali je zvanično “otvorena” prošle godine zbog prethodne pandemije korona virusa.

U prvoj godini su osmorica legendarnih fudbalera izabrana u Kuću slavnih. Iz klase “2021” to su Alan Širer, Tjeri Anri, Erik Kantona, Dejvid Bekam, Roj Kin, Denis Bergkamp, Stiven Džerard i Frenk Lampard.

Izabrane vesti

Danas su objavljena i dva od osam imena iz klase “2022” koja su ušla u probrano društvo: Patrik Vijera i Vejn Runi. Ali još šest mesta je ostalo slobodno za ovu godinu. Premijer liga je objavila listu od 25 kandidata za koje navijači širom sveta mogu da glasaju u popunjavanju preostalih šest mesta. Na listi su sve same legende takmičenja među kojima i naš proslavljeni as Nemanja Vidić.

Kriterijumi za ulazak na listu kandidata su sledeći:

- Da je igrač završio karijeru pre 1. januara 2022. i da ima 250 utakmica u Premijer ligi ili da je…

- Da je igrao na 200 premijerligaških utakmica za isti klub.

- Da je biran u idealan tim decenije ili idealan tim za 20 godina Premijer lige. 

- Da je osvojio Zlatnu kopačku ili Zlatnu rukavicu Premijer lige. 

- Da je bio izglasan za igrača sezone u Premijer ligi.

- Da je osvojio minimum tri titule šampiona Premijer lige

- Da je postigao makar 100 golova ili da je upisao 100 mečeva Premijer lige bez primljenog gola.

Vidić nema 250 odigranih mečeva u Premijer ligi (stao je na 211) ali zato ispunjava gomilu drugih kriterijuma. Pet puta je bio šampion Premijer lige, ima 200 utakmica za isti klub, bio je čak dva puta igrač sezone… Vidić je u Junajtedu osvojio 15 trofeja. Praktično, sve što se moglo osvojiti osim FA Kupa. Bio je kapiten Crvenih đavola, proveo kao njihov član osam i po godina, čak četiri puta je bio u idealnom timu sezone u Premijer ligi, a dva puta i u idealnom svetskom timu godine biranom po glasovima kolega.

Pored Vidića, među 25 kandidata za preostalih šest mesta u Kući slavnih za ovu godinu su sledeći asovi: Toni Adams, Serhio Aguero, Sol Kembel, Petr Čeh, Endi Kol, Ešli Kol, Didije Drogba, Patris Evra, Rio Ferdinand, Les Ferdinand, Robi Fauler, Vensan Kompani, Metju Le Tisije, Geri Nevil, Rud van Nistelroj, Majkl Oven, Robin van Persi, Edvin van der Sar, Peter Šmajhel, Pol Skols, Tedi Šeringem, Džon Teri, Jaja Ture i Jan Rajt. Dakle, skoro polovina nominovanih su bivi igrači Mančester Junajteda. Njih čak 12.

Trojica nominovanih Robi Fauler, Met Le Tisije i Les Ferdinand nikada nisu bili šampioni Premijer lige ali zahvaljujući drugim kriterijumima su se našli na listi. Navijači iz celog sveta mogu da glasaju za šest kandidata, a svoj glas za Vidića možete dati na linku OVDE.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara