©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Veljko, Bakajoko, Rišairo - prošle sezone bez učinka, sad prete da postanu pojačanja

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.06.22. | 17:23

Konkurencija u ekipi Dejana Stankovića pojačana do maksimuma, iako računi ovog leta prvi put svoditi tek nakon okršaja sa Domžalama i Koprom, a uoči generalne probe sa Zenitom u Sočiju 3. jula

Čini da je izdanje Kinsgsa Kangve u drugom poluvremenu prijateljske utakmice sa Bravom u Sloveniji jasno pokazalo da je Crvena zvezda odradila dobar posao u dosadašnjem toku prelaznog roka, iako taj utisak tek treba da kompletira Osman Bukari kada se bude pojavio na terenu, ali se isto tako moglo uvideti da bi Dejan Stanković dodatnu snagu mogao da izvuče iz sopstvenih redova. Odnosno od igrača koje je već imao na raspolaganju, ali nije bio u prilici da konkretnije iskoristi u prošloj sezonu.

Tu se konkretno misli na povratnika iz neugodne povrede Veljka Nikolića, odnosno prošlogodišnje pridošlice Aksela Bakajoka i Rišaira Živkovića.

Izabrane vesti

Nikolić je poslednji start u crveno-belom dresu, pre meča sa Bravom, imao 21. avgusta protiv TSC-a u šestom kolu Superlige. Tokom prošle jeseni ga je savladao bol u skočnom zglobu, a na kraju je pravi potez napravljen odlaskom u Lion gde je obavljen ključni operativni zahvat, pa se došlo u situaciju da mladi vezista, kome je predviđana blistava karijera, potpuno spreman dočeka letnje pripreme.

Sama utakmica sa Bravom neće i ne treba da bude korišćena za bilo kakve procene. Važno je da je Nikolić ponovo osetio teren i loptu, a konačne procene tek treba davati kada se završe mečevi sa Domžalama (27. jun, 19.00) i Koprom (30. jun). Isti je slučaj i kada su u pitanju Bakajoko i Živković.

Nikolić je uprkos problemima sa povredama uspeo prošle sezone da sakupi duplo više nastupa i minuta nego Aksel Bakajoko. Francuski bočni igrač stigao je u Crvenu zvezdu u januaru 2021. godine iz Intera, nakon što je odigrao vrlo dobru sezonu na pozajmici u švajcarskom Sankt Galenu. Ipak, odmah po dolasku u Crvenu zvezdu postalo je jasno da nekadašnji omladinski reprezentativac Francuske još treba da radi da bi dostigao nivo neophodan srpskom šampionu. Zimus je propustio priliku da sakupi dragocene minute u Superligi, pošto je odbio pozajmicu u Novi Pazar, sačekao je leto i novu šansu, neposredno nakon što je Marakanu napustio Milan Gajić.

Ostaje da se vidi kakavi su planovi Dejana Stankovića sa ovim igračem, mada je u drugom poluvremenu protiv Brava, kada mu se otvarao prostor po desnoj strani, Bakajoko pokazivao da može da bude od koristi u ovakvim situacijama. Da li bi mogao da iskoristi Gajićev odlazak i postane alternativa Kristijanu Pičiniju biće jasnije negde uoči puta u Soči i generalne probe pred start sezone protiv Zenita, ali deluje da ima priliku da ugrabi svoju ulogu za narednu sezonu.

Iznad karijere i mogućnosti Rišaira Živkovića u Crvenoj zvezdi i evropskom fudbalu još uvek stoji jedna velika enigma. Svoju prvu veliku šansu nije uspeo da iskoristi u Ajaksu, gde su od njega imali ogromna očekivanja, potom je lutao po Belgiji i Kini, a onda je stigao na Marakanu. Velika očekivanja su i prošlog leta bila tu, ali su ubrzo utihnula, pa je Živković sezonu okončao sa 14 nastupa, jednim golom i asistencijom, za ukupno 502 minuta na terenu. Proletos je Rišairo igrao samo 68 minuta protiv Čukaričkog, a potom ga više nije bilo na terenu, a često ni u protokolu.

Ipak, manje od pola sata je momku iz holandskog Asena, poreklom sa ovih naših prostora, bilo dovoljno da zagolica maštu navijača i na slatke muke stavi Dejana Stankovića. Posle prvih nekoliko kontakata sa loptom na meču usledio je evrogol sa ivice kaznenog prostora, a majstorstvo je bilo viđeno i u situaciji iz 90. minuta kada je Živković postavio konačan rezultat meča. Jasno je krilni napadač crveno-belih video da je Milan Pavkov dobro postavljen u srcu protivničkog šesnaesterca, usledio je kvalitetan dupli pas i udarac u suprotan ugao, gde golman Brava nije imao šanse da spreči sopstvenu kapitulaciju.

Kao što smo rekli, tek nakon mečeva sa Domžalama i Kopra će biti trenutak da se svode prvi računi ovog leta, jer bi u Sočiju trebalo da zaigra onaj tim koji će izaći na megdan i Radničkom iz Niša na otvaranju Superlige 10. jula. Prvi meč, u kojem su šansu, između ostalog, dobili i oni igrači koji nisu imali adekvatnu minutažu u prošloj sezoni, pojačali su konkurenciju u ekipi Crvene zvezde do maksimuma. Dejan Stanković u ovom trenutku na raspolaganju bukvalno ima dva kvalitetna tima, a u slučaju da do početka kvalifikacija na stadion Rajko Mitić stigne i špic ozbiljnih mogućnostiu, onda bi već moglo da se govori o ekipi koja je apsolutno kadra da krene u napad na ulazak u Ligu šampiona.

UČINAK IZ PROŠLE SEZONE:

Veljko Nikolić - osam nastupa - 234 minuta na terenu

Aksel Bakajoko - četiri nastupa - 117 minuta na teenu

Rišairo Živković - 14 nastupa - jedan gol, jedna asistencija - 502 minuta na terenu


tagovi

Aksel BakajokoVeljko NikolićRišairo Živković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara