Kristijan Kalderon (©AFP)
Kristijan Kalderon (©AFP)

Veljko Paunović u borbi za prvi trofej u Meksiku

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.12.22. | 23:05

Gvadalahara igra sa Kruz Azulom finale pripremnog turnira

Povratak meksičkog fudbala je pred vratima. Zvanično, sezona za 2023. godinu kroz format Klausure počinje 6. januara na Dia de Los Reies iliti Dan tri kralja. Ovaj praznik predstavlja dan kada se zatvaraju božićne svečanosti, to je takođe dan kada ljudi u Meksiku razmenjuju poklone.

Tačno nedelju dana pre toga, noćas sa početkom od 03.00 po srednjevropskom vremenu zakazana je bitka za poslednji trofej u staroj ili prvi u novoj sezoni, zavisno od percepcije, u finalu Kupa za Meksiko, između Kruz Azula i Čivasa, dvojice "velikana" ovdašnjeg fudbala. Oba tima bili su pobednici svojih grupa ovog pripremnog turnira na kojem je učestvavalo 10 klubova iz Lige MX, inače najjačeg ranga meksičkog fudbala.

Izabrane vesti

Čivas je na najbolji mogući način završio grupnu fazu turnira, savladavši gradskog rivala Atlas sa 1:0 u klasiko Tapatiju. Sveto stado Veljka Paunovića slavilo je u sva četiri meča, i bilo je pobednik Grupe B iznad Tigresa, Santos Lagune, Mazatlana i već pomenutog Atlasa, sa maksimalnih 12 bodova uz osam postignutih i sa samo jednim primljenim golom. Čivas će takođe imati dodatni podsticaj jer će se finale održati upravo na njegovom stadionu Akron u Gvadalahari, pošto je odlučeno da gradski stadion Halisko neće biti korišćen za ovu priliku zbog loših uslova na terenu.

03.00: (2,50) Kruz Azul (3,60) Gvadalahara (2,40)

Ovaj turnir probudio je veru navijača Koza da njihov tim ponovo može do titule, 13. u istoriji, sa kojom bi se na vrhu izjednačio sa Klub Amerikom. San o peharu posle već šest sušnih sezona, zasnovan je sa velikim opravdanjem, jer je crveno-beli tim bio daleko najbolji u dosadašnjem izdanju turnira. Blistali su Paunovićevi momci i u poslednjem meču savladali gradskog rivala, uprkos tome što su se neki ključni igrači odmarali.

Čivas je favorit u finalu, posebno uz vest da će njegov stadion da bude domaćin borbe. Kruz Azul je tradicionalno neugodan protivnik, naročito u finalima, bez obzira na konkurenciju, ali trenutna činjenica da je Čivas pokazao najbolju kompanju do sada je neosporna i zaista bi bio pravi podsticaj ekipi, a posebno novom treneru, da sezonu započnu sa trofejem.

Sa druge strane, Kruz Azul je takođe imao odličan učinak u grupnoj fazi unutar Grupe A gde je završio neporažen sa dve pobede i dva remija. La Makina Sementera je imala sjajno zatvaranje grupne faze prošlog utorka kada je u odlučujućem meču igrala protiv gradskog rivala Klub Amerike, uspevši da je savlada rezultatom 2:1 golovima Karlosa Rotondija i Majkla Estrade, a koja ih je poslednji put kada su igrali pobedila sa čak 7:0. Međutim, ovoga puta situacija je bila drugačija i ekipa koju sada predvodi Raul Gutijerez obezbedila je kartu za finale pošto je iza ostavila Nekaksu, UNAM Pumas, Toluku i već pomenutu Ameriku.

Čivas i Kruz Azul nisu imuni na trofeje, makar oni bili sa prijateljskog turnira, naročito jer je Nova godina pred vratima, a sa njom i start Klausure 2023. Nema sumnje da će Sveto stado pokušati da se osveti za poraz u finalu prvog izdanju ovog turnira 2020. godine, koje je upravo doživelo od Plave mašine rezultatom 2:1. Ipak, treba imati u vidu da je Kruz Azul u poslednjih sedam međusobnih okršaja čak pet puta izlazio kao pobednik uz jedan remi i jedan pretrpljeni poraz.

KUP ZA MEKSIKO, PRIJATELJSKI TURNIR - FINALE

Subota

03.00: (2,50) Kruz Azul (3,60) Gvadalahara (2,40)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

MeksikoČivas GvadalaharaKruz Azul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara