Džo Alen, Geret Bejl, Kris Ganter (©Reuters)
Džo Alen, Geret Bejl, Kris Ganter (©Reuters)

Velšani bi da menjaju ime posle Mundijala

Vreme čitanja: 2min | pon. 31.10.22. | 20:23

"Zovite nas Kamri", traže Ostrvljani

Fudbalska asocijacija Velsa (FAW) neformalno je kontaktirala UEFA povodom promena zvaničnog imena svih selekcija te zemlje, a posle Svetskog prvenstva u Kataru krenuće i u ozbiljniji proces kako bi se ubuduće reprezentacija te zemlje zvala Kamri.

Reč je o lokalnom nazivu za Vels, ali razlog za promenu nije to što mnogi u kucanju na engleskom jeziku brkaju ovu britansku državu sa kitovima (Wales - whales), već želja Velšana da, poput Turske, promovišu tradiciju.

Izabrane vesti

Na ovu ideju Ostrvljani su došli posle žreba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo, pošto su za rivala dobili Tursku, koja se od letos zvanično piše nazivom na svom jeziku - Türkiye. Takva odluka doneta je zbog učestalih šala i poređenja sa identičnim engleskim izgovorom i načinom pisanja za ćurku (turkey).

"Pričali smo sa Turcima tokom žreba o njihovoj odluci da zvanično promene naziv. Imali smo i neformalan razgovor sa ljudima iz UEFA o tome, raspitivali smo se kako su Turska i još neke zemlje uspele da se izbore za nazive na maternjem jeziku. Pitali smo u kom pravcu treba da idemo, da li treba da se obratimo pokretima ljudi koji koriste svoj autohtoni jezik. Ono što znam je da postoji renesansa velškog jezika i osećaj velikog ponosa na ono što radimo u cilju promovisanja naše kulture i nasleđa", izjavio je izvršni direktor Fudbalske asocijacije Velsa, Noel Muni.

Geret Bejl i saigrači svakako će u Kataru nastupiti kao Vels, ali 2023. godina mogla bi da donese promenu, koja je intervno već počela u objavama vezanim za fudbalsku reprezentaciju velsa.

"Razgovaraćemo sa raznim ljudima iz velškog fudbala, sa igračima, predstavnicima klubova, ali i naše vlade, Sledeća godina mogla bi da bude važna u ostvarivanju cilja. Smatramo da naše reprezentativne selekcije treba da se zovu Kamri, jer se mi sami tako zovemo. Zato smo već počeli tako da pišemo na zvaničnom sajtu, ali i da izgovaramo", dodao je Muni.

Vels će se na Svetskom prvenstvu u Kataru takmičiti u grupi sa Engleskom, Iranom i Sjedinjenim Američkim Državama, dok u kvalifikacijama za EURO 2024. igra protiv Hrvatske, Jermenije, Turske i Letonije. Da li kao Vels ili Kamri, videćemo.


tagovi

VelsGeret BejlFudbalska reprezentacija Velsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara