Luis Suarez (©AFP)
Luis Suarez (©AFP)

Veni, vidi, vici: Suarezu je Liverpul sudbina, Nasional je šampion Urugvaja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.10.22. | 00:23

Velikan iz Montevidea osvojio krunu u šampionatu ove južnoameričke države, pobedio tim koji se zove kao klub sa Enfilda – 4:1 posle produžetaka. Dva gola nekadašnjeg napadača Barselone i madridskog Atletika

Veni, vidi, vici (dođoh, videh, pobedih), citat je koji se pripisuje Julije Cezaru, a ta izreka mogla bi da bude lajtmotiv Luisa Suareza, jednog od najboljih urugvajskih fudbalera svih vremena.

Stigao je letos u voljeni Nasional, željan da osvoji titulu šampiona svoje zemlje, i to mu je uspelo u velikom finalu prvenstva u ovoj južnoameričkoj državi. U borbi za trofej, velikan iz Montevidea dobio je gradskog rivala Liverpul sa 4:1 posle produžetaka na kultnom stadionu Sentenariju. Posle 90 minuta bilo je 1:1, ali u dodatnih 30 raspodija nekadašnjeg pobednika Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Nasional je ovog meseca osvojio Klausuru, Liverpul je bio najbolji u Aperturi, pa je „majstorica“ rešila pitanje vladara Urugvaja. Maestralni golgeter, nekada je bio miljenik Enfilda, a sada je sudbina umešala prste. Srušio je Liverpul u borbi za titulu. Naravno, radio se o timu koji ima isti naziv kao i engleski velikan.

23.55: (2,90) Seara (3,10) Fluminense (2,55)

Suarez je postigao dva gola i napravio odličnu uvertiru pred Mundijal u Kataru. Iako u poznim igračkim godina, možda i sa kojim kilogramom više u dresu Nasionala, sa punih 35 godine, i dalje nije za penziju. Imaće on još toga da kaže na oproštaju od plavog dresa prvog svetskog šampiona.

Posle slabog prvog polurvemena, na startu drugog poluvremena, Suarez je bio u svom karakaterističnom prodoru. Prevario je čuvara, probacio mu je loptu kroz noge, a onda desnom nogom „kiflom“ doneo veliku radost Nasionalu, koji je fomalno bio gost na Sentenariju, ali je imao mnogo više navijača od rivala.

---------------

Danas čekamo poslednjeg 122. putnika za Katar. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

Liverpul se nije predavao. U 69. minutu oboren je vezista Alen Medina u šesnaestercu. Golman Nasionala Serhio Rohet ga je srušio, a sudija je pokazao na belu tačku. Tijago Vesino je bio siguran za izjednačenje.

Ušlo se u produžetke, a tu nije bilo dileme oko pobednika. Kao tajfun su fudbaleri Nasionala oduvali rivala, a opet je u glavnoj ulozi bio sjajni golgeter. Posao je bio olakšan posle isključenja zbog dva žuta kartona mladog defanzivca Liverpula Federika Pereire.

El Pistolero je u svom stilu levicom posle centaršuta Kandida u 97. mintut poslao loptu pod rašlje sa oko desetak metara, za novo vođstvo – 2:1. Tada je bilo jasno da će plavo-beli da osvoje 49. titulu prvaka Urugvaja, prvu posle dve godine. U drugom produžetku je Liverpul dokusurio Argentinac Emanuel Giljoti, nekadašnji igrač Boke Juniors, Independijentea, Toluke i Leona.

Videćemo da li je ovo kraj klupske karijere ili će Suarez da nastavi da trese mreže u Nasionalu ili se opet vrati u Evropu, možda se oproba i u MLS-u?

Jedan od najboljih napadača na svetu u poslednjih 15-ak godina ima titulu u Holandiji sa Ajaksom 2011, bio je najbolji u Španiji sa Barselonom čak četiri puta u eri Lionela Mesija, najboljem periodu Katalonaca u bogatoj istoriji, a prošle godine se okitio krunom u Španiji sa Atletikom iz Madrida. Nije uspeo da bude šampion u Engleskoj sa Redsima. Ima Liga kup i FA kup. Sa reprezentacijom je osvojio Kopa Amerike 2011. godine. Sa Barsom ima trofeje i u Ligi šampiona, Superkupu Evrope i FIFA Svetskom klupskom prvenstvu.

Veliki El Pistolero.



tagovi

Južna AmerikaLuis SuarezNasionalLiverpul Montevideo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara