Veštačka inteligencija bira štopera za Real Madrid

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.12.21. | 11:49

Ridiger je želja ljudi iz kluba, a evo šta kaže kompjuter - ko bi najbolje "legao" Karlu Ančelotiju...

Real Madrid je u velikom stilu završio 2021. godinu. Iz grupne faze Lige šampiona izašao je kao prvoplasirani, dobio na uvek neprijatnom gostovanju u Bilbau. Sa 46 bodova i samo jednim porazom Kraljevići sigurno drže prvo mesto u La ligi i grabe ka novoj kruni. Šampion Atletiko ostao je iza čak 17 koraka, Barselona 18, što će reći da im je Sevilja jedini ozbiljan konkurent za tron. A kad je tako onda dileme nema da su Madriđani apsolutni favoriti.

Imajući sve to u vidu na Santijago Bernabeu mogu mirno i maksimalno posvećeno da pristupe prelaznom roku (3. januar). Dobro je poznato da Florentino Perez veliki bum sprema tek za leto (dovođenje Kilijana Mbapea, a možda i Erlinga Halanda), međutim tokom zime će pokušati da ojača, ili makar obezbedi pojačanje za defanzivnu liniju.

Izabrane vesti

Nemac kome ističe ugovor sa Čelsijem - Antonio Ridiger, već duže vreme nalazi se na meti Reala. Ali on nije jedini u fokusu. Tako je madridska Marka uz pomoć programa koji koristi veštačku inteligenciju - a sve u sklopu fudbalske laboratorije olocip - napravila listu od još pet imena koja bi se najbolje uklopila u sadašnji tim Reala. Dakle, ne radi se o igračima koje Perez i Ančeloti žele, već o onima što bi - kako procenjuje dati program - "legli" Kraljesvkom klubu i njegovoj trenutnoj filozofiji, uzimajući u obzir nekoliko ključnih parametara.

Olocip je došao do računice da je Real trenutno najtanji na pozicijama štopera. I dok Eder Militao i David Alaba imaju zadovoljavajući učinak - po istim tim parametrima - Naćo i Valjeho su najslabije ocenjeni igrači u čitavom timu.

"Koristili smo naš model vrednovanja razvijen kroz veštačku inteligenciju kako bismo pronašli defanzivca koji bi se najbolje uklopio u Ančelotijevu ekipu. Taj prediktivni model vrši kvalitativnu analizu (vrednost koju svaka akcija datog igrača doprinosi timu) koja nam omogućava da saznamo stvarni uticaj koji predmet istraživanja ima na određeni tim", stoji u tekstu madridskog lista.

"Da bismo došli do najboljeg pojačanja filtrirali smo centralne bekove iz više od 50 takmičenja širom sveta mlađih od 28 godina i sa više od 500 odigranih minuta ove sezone".

U konkurenciji se našlo više od 2.400 štopera, a rezultati su pokazali da bi petorica najkompatibilnijih sa aktuelnom Ančelotijevom taktikom bili Žil Kunde iz Sevilje, Markos Senesi iz Fajenorda, Pau Tores iz Viljareala, Manuel Akandži iz Dortmunda i Sven Botman iz Lila.

Analizirajući učinak ove petorice u poslednjih šest meseci prediktivni model ukazuje da bi Žil Kunde bio igrač s najviše uticaja na defanzivu Reala. Mladi Francuz bi, po ovom programu, generisao najveće vrednosti u presecanju pasova, startovima, blokiranim udarcima, dobijenim vazdušnim duelima...

Kunde je i najskuplji igrač s ove liste (60.000.000 evra tržišna vrednost), ima najveću ukupnu ocenu (97/100), međutim po ofanzivnim karakteristikama/mogućnostima, značajno je, recimo, ispod Svena Botmana.

Kršni Holanđanin (195cm) prošlog leta stigao je u Lil iz mladog tima Ajaksa za svega 8.000.000 evra. Njegova tržišna vrednost sada iznosi oko 30.000.000.

Kada je u pitanju organizovanje napada iz poslednje linije bez premca je Pao Tores (99/100), momak koji će bez sumnje uskoro postati jedan od najskupljih defanzivaca na svetu. Za njega već dugo interesovanje pokazuje Mančester Junajted, a Transfermrakt ga ozbiljno vrednuje - 50.000.000 evra.

Markos Senesi i Manuel Akandži dobili su po jednu veoma nisku ocenu. Argentinac za ofanzivne karakteristike, Švajcarac za defanzivu. I jedan i drugi, međutim, mogu da se pohvale odličnim mogućnostima za organizaciju napada.

Ovo su kompjuterske predikcije. A sad malo da sačekamo i vidimo šta kaže don Florentino.


tagovi

Antonio RidigerPau ToresSven Botman

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara