Hulio Furč, Stefan Medina, Andre Pjer Žinjak i Anhel Zaldivar (©AFP)
Hulio Furč, Stefan Medina, Andre Pjer Žinjak i Anhel Zaldivar (©AFP)

Vodič za meksičku Aperturu: Atlas u pohodu na treću vezanu krunu, Žinjak i Tovan čekaju Pajea, Toluka sprema bum

Vreme čitanja: 8min | pet. 01.07.22. | 18:18

Klub Amerika, Tigres, Kruz Azul, Monterej, Čivas i Pumas među glavnim izazivačima šampionskom timu iz Gvadalahare

Trebalo je da prođe 70 godina kako bi Atlas stigao na vrh Meksika, a sada ne mogu da ga skinu sa trona. Nešto više od mesec dana posle drugog uzastopnog osvajanja titule šampiona od strane tima iz Gvadalahare, podiže se zavesa meksičke Aperture. Prošle sezone popularne Lisice su razbile kletvu staru sedam decenija bez velikog pehara, a potom su poharale i Klausuru, dok su u međuvremenu, veliko razočaranje na prethodnom turniru bili Leon, Pumas i Monterej, a navijači Klub Amerike i Tigresa takođe su očekivali više. Pomenuti timovi sada su "tvrdoglavi" da naprave iskorak i osvoje trofej, dok se Toluka strahovito pojačala i važi za favorita iz senke.

Format takmičenja nije se menjao. Ligaški deo Aperture biće završen 3. oktobra posle 17. kola. Prve četiri ekipe na tabeli direktno će se plasirati u četvrtfinale, a preostalih osam će biti podeljeno u četiri para i igraće pojedinačne dvoboje na terenu tima koji je bio bolje rangiran. Od četvrtfinala do finala plej-ofa igraće se po dva okršaja, a od timova koji budu završili na poslednje tri pozicije biće zatraženo da plate kaznu od 1,5 miliona evra (16. mesto), 2,5 miliona evra (17.) i 3,8 miliona evra (18.).

Izabrane vesti

Sezona zvanično startuje noćas u Aguaskalijentesu gde Nekaksa dočekuje Toluku (02.00), a meksička publika s nestrpljenjem iščekuje pet velikih derbija. Klasiko Kapitalino između Pumasa i Klub Amerike igra se u 8. rundi 14. avgusta, baš kao i Klasiko Tapatio u kome su protagonisti Gvadalahara i Atlasa. Klasiko Hoven između Klub Amerike i Kruz Azula postavljen je u 10. kolu 21. avgusta, a istog dana boj biju Monterej i Tigres u Klasiko Regiju. Nacionalni klasik u kome učestvuju Klub Amerika i Čivas Gvadalahara igra se u 15. kolu 18. septembra.

02.00: (2,10) Nekaksa (3,25) Toluka (3,35)

Kandidata za presto je, kao i uvek u zemlji sastavljenoj od 32 države, mnogo. Među njima je uvek na prvom mestu Klub Amerika. Ignorisanje Orlova sa stadiona Asteka među favoritima za titulu velika je greška. Čedo Televise, najveće meksičke kompanije za proizvodnju televizijskog, radijskog, muzičkog, pozorišnog i internet programa, jedno je od retkih u ligi, ako ne i jedino, koje uprkos svemu mora da se bori za titulu. Pritisak je sastavni deo najtrofejnijeg tima.

Fernando Ortiz je od privremenog rešenja na klupi postao trajna opcija, apsolutno opravdano. Uspeo je da revitalizuje ekipu posle odlaska Santijaga Solarija, doveo je Orlove do 4. mesta u ligaškom delu Klausure, potom eliminisao Pueblu u četvrtfinalu i bio zaustavljen od strane Pačuke. Cilj je osvajanje titule, što svedoče i ulaganja. Stigli su napadač Džonatan Rodrigez iz Al Nasra za 5,5 miliona evra, ali i štoper Selte Nestor Arauho za tri miliona. Kasu bi trebalo da popuni prodaja defanzivca Bruna Valdesa Al Hilalu, a spekuliše se o 10 miliona evra. San o 14. titulu šampiona je življi nego ikada među Orlovima.

Dve vezane titule su iza Atlasa, posle perioda suše od 70 godina. Dijego Koka je uradio nezamislivu stvar i predvodio crveno-crne do druge vezane titule. Status heroja među pristalicama Lisica ne treba da čudi, mada argentinskog stratega čeka teška misija u pohodu na još lovorika. Pre pet dana Atlas je izgubio na penale 4:3 (2:2) od Kruz Azula u Superkupu, ali posle onoga što je postigao niko ne može da ga ne shvati ozbiljno. Ističe se kupovina reprezentativnog levog krila Perua Edisona Floresa iz Di Si Junajteda, dok je na Halisko stadion stigao i talentovani desni bek Nekakse, Idekel Domingez. S druge strane, u kasu se slilo šest miliona evra od talentovanog veziste Haira Toresa koji je završio u Čikagu.

Florijan Tovan i Viktor Agilera (©AFP)Florijan Tovan i Viktor Agilera (©AFP)

Drugi put zaredom isti "trofej" pokupio je Tigres, koji je stigao do polufinala, i nije uspeo da ode korak dalje i osvoji pehar. Ovoga puta kao nepremostiva prepreka pokazao se šampionski Atlas, a u ligaškom delu završio je na drugom mestu. Osvajanje šampionata je jedini cilj koji postoji i toga je trener Migel Erera svestan. Ima "žalbi" na činjenicu da nije bilo jakih transfera, osim povratka sa pozajmice napadača Hulijana Kinonesa iz Atlasa, dok je vezista Hesus Duenjas posle 10 godina među Tigrovima otišao u Huarez, a ofanzivac Karlos Gonzales je prelaskom u Toluku doneo Tigresu 3,3 miliona evra. Najvažnija stvar je da su u klubu i dalje dvojica Francuza Andre Pjer Žinjak i Florijan Tovan. Posebno iskusni golgeter, koji krajem godine puni 37, a lani je bio prvi strelac lige. Kakav utisak su ostavili momci iz zemlje svetskih prvaka govori činjenica da Tigres juriša na potpis još jednog bivšeg reprezentativca Francuske, Dimitrija Pajea iz Marselja.

Jedan od onih koji je već pokazao da može da se nosi sa prvakom je Kruz Azul. La Makina je minulog ponedeljka osvojila pehar Superkupa protiv Atlasa, ali može li to da budenagoveštaj uspešne kampanje? Iako je Kruz Azul u fazi rekonstrukcije, činjenica da je Dijego Agire boravak na klupi proizvođača cementa započeo trofejom mogla bi da bude dobar znak u jurnjavi za desetom nacionalnom krunom. Prelazni rok za sada nije doneo korenite promene, ali se očekuje da La Makina u narednom periodu angažuje nekoliko pojačanja. Odlaci glavnog levog beka Adrijana Aldretea u Pumas i paragvajskog štopera Pabla Agilara se ističu.

Još jedan turnir je prošao, a da Monterej nije uspeo da iskoristi odličan igrački kadar. Počeo je sa Havijerom Agireom na klupi, ali ga je usred kampanje nasledio Viktor Manuel Vučetić. Sedmo mesto je debakl, ali su u redovima Prugastih odlučili da treneru hrvatskog porekla daju novu šansu, sa jedinim prihvatljivim ciljem - titula. Monterej je platio 4,75 miliona evra za talentovanog napadača LDU Kita Rodriga Agirea, ali i 2,9 miliona za Žoaa Rohasa iz Emeleka. Klub je napustio holandski špic Vinsent Jansen, koji je za 5,5 miliona evra završio u belgijskom Antverpenu.

Gvadalahara kreće u misiju izjednačavanja sa Klub Amerikom po broju titula šampiona. Tradicionalni meksički klub, u kojem igraju samo domaći igrači, minulu Klausuru je završio u četvrtfinalu i desile su se promene. Rikarno Kadena je nasledio Mičela Leanja, koji nije iskoristio priliku koja mu se pružila. Značajno pojačanje u odbrani je potpis Pumasovog ključnog desnog beka Alana Mozoa za 1,9 miliona evra.

Prisustvo Leona u nedavnoj Klausuri je bilo neuspešno, jer nije uspeo da obezbedi učešće u plej-ofu. Turnir je počeo sa Arijelom Holanom koji je smenjen u finišu sezone, a Portugalac Renato Paiva je novi trener, i cilj mu je da osvoji titulu. Kvalitetni napadač Džoel Kembel, nekadašnja nada Arsenala, vratio se u tim pošto mu je završena pozajmica u Montereju, a uspeo je da angažuje desnog beka Barselone iz Gvajakila Bajrona Kastilja za 2,85 miliona evra. Odlazak levokrilnog napadača Žeana Menezesa u Toluku može da predstavlja problem.

Korenite promene koje su izvršili čelnici Pačuke pre početka poslednje Klausure, umalo su dovele do trofeja. Pod vođstvom novog trenera Giljerma Almade Tuzosi su završili na vrhu tabele u ligaškom delu sezone i potom stigli do finala. Situacija je sada haotičnija u redovima Pačuke, pošto je tehnički direktor kluba Ivan Alonso, umnogome zaslužan za sklapanje tima, podneo ostavku iz ličnih razloga samo nekoliko dana pre početka novog turnira. Cilj ekipe je da ponovi prethodnu sezonu, iako se to čini malo verovatnim posle veoma slabo odrađenog prelaznog roka.

Domet ekipe iz Meksiko Sitija je velika nepoznanica, međutim Pume su konstantno među timovima koji su kandidati za titulu. Pošto nije uspeo da osvoji Konkakaf Ligu šampiona porazom u finalu od Sijetla, i nije ostvario zapaženiji učinak u plej-ofu, tim Andresa Lilinija je bio aktivan na tržištu. Nažalost, otarasio se dvojice važnih aduta kao što su Alfredo Talavera i Alan Mozo, ali je time otvorio prostor za napadača Gustava del Pretea iz Estudijantesa kojeg je platio 4,3 miliona evra, a na pragu Pumasa je Eduardo Salvio iz Boke Juniors, nekadašnji reprezentativac Argentine.

Navijači Toluke (©AFP)Navijači Toluke (©AFP)

Najveći trošadžija u predsezoni ima visoke aspiracije. Toluka je treći najuspešniji meksički tim sa 10 nacionalnih titula, ali u poslednjih 12 godina je samo dva puta stizala do finala. Proteklu Klausuru Crveni đavoli su okončali na čak 15. mestu i to je bila inicijalna kapisla za korenite promene.

Ako govorimo o pojačanjima, Toluka je ta koji diže ruke i poručuje svim rivalima da ove godine ide na sve ili ništa. Strateg Načo Ambriz zna da duguje navijačima i poslodavcima posle prvog turnira na kojem nije ispunio očekivanja, pa se za predstojeću kampanju okružio ljudima sa njegovih prethodnih poslova kako bi formirao Toluku koja je na papiru veoma zastrašujuća.

04.05: (2,30) Mazatlan (3,05) Puebla (3,15)

Đavoli su tokom prelaznog roka želeli da uzdrmaju Meksiko i potpišu Edinsona Kavanija ili Luka de Jonga, međutim sve je ostalo na pokušaju. Među osmoricom novajlija nalaze se krilo Žean Menezes iz Leona plaćen 5.700.000 evra, potom napadač Tigresa Karlos Gonzales 3,3 miliona i golman Sao Paula Tijago Volpi 2,5 miliona. Ostali su stigli bez obeštećenja, a spadaju u kategoriju odličnih ligaških igrača poput štopera i beka Leona Andresa Moskere i Fernanda Navara, zatim Sauseda iz Pumasa. Kao i Čivas, Toluka je u trci za kupovinu veziste Selte i reprezentacije Meksika Orbelina Pinede. Jedini gubitak je odlazak kvalitetnog napadača Aleksisa Kanela, koji se dogovorio sa Tihuanom.

Između preostalih osam timova Puebla je najkompletnija i trebalo bi da se nađe među 12 ekipa koji će da nastave nadmaetanje za titulu. Nekaksa, Santos Laguna, Mazatlan i Atletiko San Luis boriće se za preostalu ulaznicu za doigravanje, dok su nešto slabiji Keretaro, Tihuana i Huarez.

MEKSIKO 1, APERTURA - 1. KOLO

Subota

02.00: (2,10) Nekaksa (3,25) Toluka (3,35)

04.05: (2,30) Mazatlan (3,05) Puebla (3,15)

23.55: (1,68) Gvadalahara (3,45) Huarez (5,10)

Nedelja

02.05: (2,00) Tigres (3,25) Kruz Azul (3,70)

04.05: (1,87) Klub Amerika (3,30) Atlas (4,10)

19.00: (1,95) Pumas (3,35) Tihuana (3,70)

23.55: (2,55) Atletiko San Luis (3,05) Leon (2,75)

Ponedeljak

02.05: (2,75) Santos Laguna (3,05) Monterej (2,55)

04.00: (1,70) Pačuka (3,45) Keretaro (4,90)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLOSEZONSKE KLASURE



tagovi

MonterejKruz AzulKlub AmerikaFlorijan TovanAndre Pjer ŽinjakAtlasTigresMeksiko 1MeksikoNekaksaTolukaMazatlanPueblaČivas GvadalaharaPumasTihuanaLeonAtletiko San LuisSantos LagunaPačukaKeretaro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara