Fudbaleri Vojvodine na Marakani (©MN Press)
Fudbaleri Vojvodine na Marakani (©MN Press)

Vojvodina traži gol(ove) pre odlaska na odmor, Mladost prvi put ove godine brani Lučane

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.02.23. | 08:56

Premijerni meč 22. kola Mozzart Bet Superlige igra se od 16 časova (TV Arena Premium 2)

/Od dopisnika iz Novog Sada/

Posle osvojenog boda protiv šampiona Crvene zvezde u Beogradu (1:1), Lale su u prošlom kolu pred svojom publikom rutinski savladale Kolubaru (3:0) pa se protiv Mladosti očekuje pozitivan rezultat po fudbalere Vojvodine. Cilj izabranika Milana Rastavca je jasan, a to je treće mesto na kraju sezone, koje bi im garantovalo grupnu fazu u Evropi. Zato Stara dama ima imperativ pobede i danas u Lučanima, gde gostuje na otvaranju 22. kola Mozzart Bet Superlige (16.00, TV Arena Premium 2).

Izabrane vesti

Vojvodina u ovaj meč ulazi sa ulogom velikog favorita, ali sigurno neće imati jednostavan zadatak. Istina je da se Lučanci nisu pokazali u dobrom svetlu na startu prolećnog dela sezone i da su upisali poraze na oba gostovanja, najpre u Nišu od Radničkog (1:2), a potom i u Surdulici od "fenjeraša" Radnika (0:1). Međutim, ovo će biti prvi zvanični meč Mladosti u ovoj godini na svom terenu, koji je često iz raznoraznih razloga znao da bude težak za mnoge gostujuće ekipe.

Signal za oprez Voši jeste i utakmica iz jesenjeg dela šampionata, kada je Mladost odnela deo plena sa “Karađorđa” (1:1), ali samim tim to je i dodatni motiv Novosađanima da danas odigraju kvalitetno i dođu do trijumfa. Od tog avgustovskog susreta mnoge okolnosti su se promenile. Voša je tek kasnije dovela još neka pojačanja (recimo sadašnje startere Čumića i Vitasa), a Mladost je u međuvremenu ostala bez dvojice izuzetno važnih igrača, talentovanog Đorđa Gordića i prvog strelca tima i najboljeg golgetera u istoriji Mozzart Bet Superlige Milana Bojovića. Individualni kvalitet i momentum jesu na strani Lala, kao i tradicija: u međusobnim susretima Voša je slavila 23 puta, Mladost je zabeležila šest pobeda, dok je sedam mečeva završeno nerešenim ishodom.

Svesni su u taboru Stare dame izazova, ali i uvereni da će se u Srpsku Atinu vratiti sa celim plenom.

"Svima je jasno da idemo u goste ekipi koja zna da se takmiči. Prema tome, očekuje nas jedna takmičarska utakmica, sa dosta duela, fizičkog napora i specifičnosti unutar njihove igre, a jedna od njih je igra jedan na jedan. Ono što me raduje jeste to što smo mi spremni da odgovorimo na sve te izazove, kao i to što imamo mehanizme za njihov način igre. Verujemo da ćemo se vratiti sa sva tri boda”, rekao je trener Lala Milan Rastavac u najavi meča.

U skladu sa navedenim okolnostima, treba očekivati otvorenu borbu. S jedne strane Voši treba ceo plen kako bi držala priključak za mestom koje vodi u Evropu, dok su Lučancima veoma važni bodovi u borbi za opstanak, budući da su trenutno na mestu koje bi ih na kraju sezone vodilo u baraž za očuvanje statusa superligaša (igrali bi dvomeč sa trećeplasiranim timom Mozzart Bet Prve lige). Sigurno će Vojvodina kao favorit krenuti ofanzivno, pa je možda i vreme da Lale načnu protivnika već u prvom delu igre, što je bio redak slučaj tokom jesenjeg dela sezone. O tome svedoči i podatak da je Voša tokom prve polusezone od ukupno 28 golova samo njih šest postigla u prvom poluvremenu, a u preostala 22 slučaja mrežu rivala tresli su u drugih 45 minuta (najviše u periodu od 45. do 60. minuta). Preslikan scenario viđen je i pre šest dana protiv Lazarevčana: Voša je delovala poprilično nemoćno i bezidejno u prvom delu igre, protivnik je bio konkretniji i čak bliži vođstvu, a onda u drugom poluvremenu kao da je na teren istrčao neki drugi tim i pregazio ekipu Kolubare. Za manje od pola časa igre Novosađani su gostima spakovali tri gola.

Sve to potvrđuje određeni problem Stare dame da nešto ranije, ne samo načne rivala, već i da stvori ozbiljniji broj prilika pred protivničkim golom tokom prvih 45 minuta. Posle pomenutog susreta sa Kolubarom i trener Milan Rastavac istakao je da su tek u drugom delu igre počeli da igraju po onom modelu kojem sve vreme i teže.

“U drugom poluvremenu smo tek došli do naše igre i do toga da budemo agresivni i brzi onoliko koliko želimo. To nam je dobar model za ubuduće. U nastavku smo pomerili težište ka napred i počeli da prihvatamo igru sa rivalom na leđima. Napravili smo neke sitne korekcije i najvažnije je da je nakon toga prvi gol pao na vreme”, rekao je Rastavac posle trijumfa nad Kolubarom.

Ukoliko se Vojvodina bude držala tog modela i ako krene od samog starta kao što je furiozno otvorila drugih 45 minuta u prošlom kolu, onda će ekipa Mladosti nesumnjivo biti na mukama.

Kada je reč o igračkom kadru, stručni štab Vojvodine za ovaj meč imaće na raspolaganju sve fudbalere izuzev Uroša Nikolića, koji se već neko vreme oporavlja od manje povrede, ali se njegov povratak u sastav očekuje vrlo brzo. Prema tome, verovatno neće biti značajnih promena u startnih jedanaest u odnosu na prethodni meč. Moguće su eventualne manje rokade u veznom redu, gde bi Busnić mogao da počne od starta umesto Topića dok bi na desnom beku prednost u odnosu na Lazarevića mogao da dobije Bjeković. Takođe, verovatno će ponovo po desnom krilu šansu od starta dobiti talentovani Uroš Kabić, koji se polako kristališe kao starter.

Projektovani sastav Vojvodine (4-2-3-1): Carević – Lazarević, Vitas, Traore, Đorđević – Busnić, Zukić – Kabić, V.Simić, Čumić – Malbašić.


tagovi

FK VojvodinaMozzart Bet SuperligaMilan Rastavac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara