Toni Kros (©Reuters)
Toni Kros (©Reuters)

Voleo bih da sam kao Antonio

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.02.24. | 08:33

Nemcima se od marta vraća figura koja je bez mnogo pompe, lagano i staloženo, ušla u istoriju zelenih terena. Šta će biti nakon toga, zna samo Toni Kros.

Kratka i slatka, kako sam reče, bila je vest da se Toni Kros vraća u reprezentaciju. Julijan Nagelsman čini sve što je u njegovoj moći da fudbal ponovo postane igra 11 protiv 11 u kojoj uvek pobeđuje Nemačka. Manšaft odavno nije bila ovako slaba i svaki kvalitetan reprezentativac će vredeti zlata pred domaćom publikom na Evropskom prvenstvu. Ali Nagelsman zahvaljujući vlastitoj upornosti i svesrdnoj pomoći drugog Tonija - Ridigera, sada ima brušeni dijamant.

Kros je napustio nacionalni tim nakon postpandemijskog Eura i poraza u osmini finala, koji je obeležio kraj ere Joahima Leva. Do tada je odigrao 106 utakmica u nacionalnom dresu i jedan je od glavnih "krivaca" za mundijalsku titulu u Brazilu. Povukao se da bi se posvetio Realu i porodici. Tada je imao 31 godinu, a sada se, sa 34, oseća ponovo spremnim i sposobnim za povratak.

Izabrane vesti

A u Madridu zvone zvona za uzbunu. Kros je oduvek obećavao da će se povući dok je još u zenitu slave, i da ne misli da menja ekipu nakon Reala, dok se Real, veran politici da se starijim igračima ugovor obnavlja godinu za godinu, još uvek ne izjašnjava. Tako sada mnogi misle da je ovo Evropsko prvenstvo pred nemačkom publikom njihov "Antonio" zamislio kao labudovu pesmu svoje fudbalske karijere. I da je sa klubom gotovo.

21.00: (1,30) Real Madrid (5,80) Sevilja (9,00)

Ali, pošto protagonistu ove priče odlikuje nepokolebljiva staloženost, pre par sedmica je izjavio da se uopšte ne brine, da odluku nije doneo, ali da će svakako odlučiti pre nego što završi sezona, i da ga u suštini interesuje samo da igra fudbal, posebno sada i na ovom nivou.

Otkada je potpisao za Bajern, osvojio Mundijal do 17 i otkada je Franc Bekenbauer rekao Gerdu Mileru da obrati pažnju na njega, u vitrinu je, između ostalog, spremio titulu svetskog prvaka sa Nemačkom 2014., šest Klupskih mundijala i pet Liga šampiona (četiri sa Realom i jednu sa Bajernom). I sve to igrajući svoj staloženi fudbal, u kojem sve deluje jednostavno, kao redak ostatak fudbalske estetike i elegancije, i prefinjene tehnike kojoj nisu neophodni mišići.

"On sve vidi kao na usporenom snimku", definisao je Luka Modrić, dok je Huan Roman Rikelme sa divljenjem izjavio: "Ne mora ni da se tušira nakon utakmice. Niti se prlja, niti se znoji."

Toni Kros (Foto: Reuters)Toni Kros (Foto: Reuters)

U Španiji ga zovu "hirurg", jer je retko ko u stanju da tako precizno namesti pas od 40-50 metara i da ga lagano položi na nogu saigrača, koji samo može da kaže hvala i finišira. Takođe ga zovu "snajperista", jer, premda u Kristijanovom Realu nije imao mnogo prilika da sam šuta na gol, svi Krosovi "pasovi u mrežu" se mogu gledati po sto puta. Nije neophodna snaga metka, ako su koordinate milimetarski precizne. Možemo zamisliti šta bi bilo da je imao priliku da izvede više slobodnih udaraca.

Kros je i savršen dirigent orkestra, koji diktira tempo igre kada treba, i dozvoljava drugima da sviraju solo kada god za to vidi priliku. Nije mu uzalud Braim Dijas u znak divljenja i zahvalnosti "čistio kopačku" nakon gola protiv Granade na Bernabeu. A saigrači ga zovu i "Iceman" – jer nikada ne gubi živce. Nagelsman je zbog toga prezadovoljan:

"Kros pokazuje mladim igračima kako da funkcionišu kao deo ekipe. I ostaće miran i u najtežoj utakmici Evropskog prvenstva, tako da ostali uvek mogu da mu dodaju loptu ako osete pritisak."

--------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------

Tu staloženost smo mogli da vidimo i nedavno kada mu je celi stadion Al Aval u Rijadu zviždao svaki put kada dohvati loptu. "Ledeni čovek" je, ne znojeći se, odigrao kao što smo navikli - savršeno, a nakon toga je uputio ironičnu poruku na Tviteru: "Zabavan dan i sjajna publika".

Buka koju su pravili Saudijci je, međutim, kao što je primetio Santjago Kanjisares, bila odličan statistički pokazatelj: 76 pasova nakon ulaska u igru u 67. minutu. Naravno, onih preciznih, vrednih zvižduka.

Nemac je van terena bio i ostao vrlo odrešit i dosledan. U Saudijskoj Arabiji se igra za novac i protiv fudbala. A posebna je sramota kada Evropu napuštaju mladi igrači koji mogu pronaći mesto u najboljim klubovima. Sada poneko tumači da je razlog Krosovog napuštanja reprezentacije bio odbijanje da igra u Kataru. I u tome pronalaze nadu da nastupanje za Nemačku ne znači odustajanje od kluba.

Bilo kako bilo, Real Madrid Tonija Krosa i Luke Modrića lagano nestaje. Tu su nova lica koja obećavaju nove uspehe, ali sledbenike Kraljevskog kluba hvata neizbežna nostalgija.

"Voleo bih da sam kao Antonio", piše za ABC novinar Huanma Rodriges, "da mi iz džepova vire Lige šampiona, da mi je pas od 40 metara jednostavan kao zevanje, da mi ne mogu oduzeti loptu do te mere da je mogu odneti i kući, da mi je idealno rešenje kao dobar dan, i da mi tako lepo stoji belo."

U belom je Nemac nedavno odigrao svoju 450. utakmicu, i objavio da i dalje broji. Navijači Reala, i mnogi drugi, nadaju se da će to i nastaviti. Jer Toni Kros igra čisto, lepo i fer, ne raspravlja se sa sudijama, publikom i protivničkim igračima. I premda nema dlake na jeziku, govori šta misli i ne beži od polemike, zaradio je poštovanje celokupne fudbalske javnosti u Španiji i šire. Nemcima se od marta vraća figura koja je bez mnogo pompe, lagano i staloženo, ušla u istoriju zelenih terena. Šta će biti nakon toga, zna samo Toni Kros.

PRIMERA – 26. KOLO

Petak

Real Sosijedad - Viljareal 1:3 (0:1)

/Merino 86 - Komesanja 17, 47, Serlot 90+5/

Subota

Barselona - Hetafe 4:0 (1:0)

/Rafinja 21, Žoao Feliks 53, De Jong 61, Lopes 94/

Alaves - Maljorka 1:1 (0:0)

/Benavides 76 - Nastasić 88/

Almerija - Atletiko Madrid 2:2 (1:1)

/Romero 27, 64 - Korea 2, De Pol 57/

Nedelja

14.00: (3,10) Kadiz (3,10) Selta (2,65)

16.15: (3,40) Betis (3,35) Atletik Bilbao (2,30)

18.30: (2,45) Las Palmas (3,15) Osasuna (3,30)

21.00: (1,30) Real Madrid (5,80) Sevilja (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,67) Đirona (4,00) Rajo Valjekano (5,00)

Odloženo

Granada – Valensija



tagovi

Toni KrosFudbalska reprezentacija NemačkeReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara