Aleksandar Pešić (Star Sport)
Aleksandar Pešić (Star Sport)

Vraća nam se prva ozbiljna liga: Fudbal bez kontakta i publike? Baš me zanima kako će to da izgleda

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.05.20. | 08:18

Golgeter Seula Aleksandar Pešić kaže za MOZZART Sport da sa nestrpljenjem očekuje sutrašnji start korejske K-Lige u kojoj su, prema njegovom mišljenju, glavni kandidati za titulu zvanični prvak Đonbuk i Ulsan

 Bio je Aleksandar Pešić u pravu kada je pre mesec dana u razgovoru za MOZZART Sport najavio da bi južnokorejska liga moga da startuje početkom maja. Napadač Seula, koji se u glavnom gradu ove dalekoistočne zemlje nalazi na pozajmici iz Al-Itihada bio je tih dana u centru pažnje zbog pomoći Srbiji u borbi protiv virusa COVID-19, međutim, nije previše želeo da priča o tome. Daleko rečitiji bio je na temu svoje bogate karijere, posebno kada se radi o vremenu koje je proveo u Crvenoj zvezdi, a sada čitaocima našeg portala daje jasan uvid u prvenstvo koje u petak otvara utakmica Đonbuk Motors - Suvon Bluvings.

Igrači Seula trenirali su više-manje normalno bez obzira na pandemiju. Kakva je situacija sa ostalim klubovima?

Izabrane vesti

Svi su normalno trenirali. Što se mene tiče, malo smo se i pretrenirali. Skoro pet i po meseci smo bez zvaničnih utakmica, sa izuzetkom dva meča Azijske lige šampiona u januaru i februaru. U to vreme odigrali smo i par pripremnih susreta, ali to nije to, predug je ovo period bez takmičarskih duela. Međutim, tako je bilo i ostalima, a evo konačno počinje prvenstvo. Svesni smo da će sve biti drugačije, igraće se bez publike, biće testiranja pred utakmice, na ulazu na teren biće postavljene kamere za merenje temperature... Ali, Korejci su stvarno bili super spremni za ovu situaciju, sigurno među najboljima na svetu“.

Koje su još mere predostrožnosti planirali?

Koliko sam ja čuo i „pohvatao“ iz razgovora sa kolegama, treneri i rezervni igrači moraće da nose maske. Fudbaleri će imati svaki svoju flašicu sa vodom, zabranjeni su pljuvanje, unošenje u lice, prilaženje... Baš me zanima kako zamišljaju taj fudbal bez nekih stvari koje se čine u žaru borbe“.


Postoji li strah među igračima zbog toga što će biti u bliskim kontaktima sa protivnicima? Da li virus polako počinje da napušta umove, s obzirom na to da je od sredine aprila broj novozaraženih u konstantnom padu?

Nas igrača na treningu ima 23, plus stručni štab i medicinsko osoblje. Znači, tu je bar 35 osoba među kojima postoji svakodnevna interakcija. Svako od nas posle ide na svoju stranu, porodici, u restoran, prodavnicu... Dakle, u kontaktu je sa mnogo drugih ljudi. I onda sutradan opet kontaktiramo međusobno. Razumete šta hoću da kažem? Mislim da igranje utakmice nije veći rizik nego otići u restoran jer mi i na treningu imamo normalne duele, normalno razgovaramo, normalno se pozdravljamo... Jedva čekam da vidim kako će to da izgleda, kako je moguće držati distancu kada prilikom prekida imaš 20 fudbalera na malom prostoru. No, kao što sam već rekao, Koreja je sjajno reagovala kod ovog virusa i mislim da znaju šta rade i kada je fudbal u pitanju“.

U svojoj 37 godina dugoj istoriji K-Liga nikada nije bila u ovakvom centru pažnje i biće prenošena širom sveta, od Koreje do Balkana. Ti si na to navikao, ali da li tvoje kolege osećaju dodatni pritisak?

“Pričaju svi o tome što će utakmice biti prenošene u celom svetu. Baš mi je i trener jutros rekao da će moći da nas gledaju i u Španiji, a ja sam mu odgovorio da će nas gledati i u Srbiji. Čini mi se da jesu uzbuđeni zbog toga i možda malo osećaju pozitivnu tremu, ali oni su veoma suzdržan narod i trude se da to ne pokažu“.

Reci nam nešto više o korejskoj ligi. Kakav fudbal se igra? Čemu se više pažnja posvećuje - napadu ili odbrani, taktici ili tehnici?

Posle ovako duge pauze ne treba očekivati neki specijalan kvalitet. Atmosfera će biti drugačija zbog pomenutih mera opreza i zbog toga što neće biti publike. Međutim, verujem da će se posle tri-četiri kola svi navići i da će se vratiti na prošlogodišnji nivo. Južnokorejska liga je posle japanske najcenjenija u Aziji, ima u njoj mnogo toga da se vidi. Nije španska Primera, ali nije ni slabija od naše Superlige. Fizički je prilično zahtevna jer su igrači veoma brzi i mogu mnogo da trče, na to se dosta polaže pažnja. Fudbaleri nisu robusni, ali su izdržljivi i nije da ne vladaju tehnikom. Ipak, disciplina je na prvom mestu. Korejci su izuzetno disciplinovan narod, ne samo u fudbalu, nego u svemu. Zato su se tako brzo i izborili sa virusom“.


Ko su favoriti za titulu i na koje igrače bi trebalo da obratimo pažnju?

“Ima tu nekoliko ekipa koje odskaču kvalitetom, ali Đonbuk i Ulsan su dve najbolje, sa najviše reprezentativaca. Jedinu nevolju moglo bi da im napravi to što u Južnoj Koreji do 27. godine morate da odslužite vojni rok i to od 18 meseci, pa će biti bez nekih bitnih igrača iz nacionalnog tima. Po meni, Ulsan je favorit broj jedan. On je trebalo i prošle sezone da bude šampion, ali je zbog kikseva golmana u poslednja dva kola doigravanja ostao bez trofeja. Tu su još i moj Seul i Degu, koji su takođe jake ekipe. Što se pojedinaca tiče, Dejan Damjanović i Sesinja iz Degua definitivno odskaču. Boske Damjanović je već veteran, ali ovde je veoma cenjen. Od ostalih igrača sa naših prostora istakao bih i Stefana Mugošu iz Inčona. Meni se veoma dopada i Kim Bo-kjung, koji je bio MVP prošlog prvenstva. Tada je nastupao za Ulsan, a u ovoj sezoni član je Đonbuka. On je igrač koji pravi razliku na terenu, ima potez, veoma je kvalitetan i vredi ga gledati, uostalom nastupao je i u Kardifu i Viganu. Inače, moram da dodam da je naš trener Čoj Jong-su prava legenda ovde, nekadašnji je reprezentativac koji može da se pohvali četvrtim mestom na Svetskom prvenstvu 2002“.

Ti si pokazao da ti leži tamošnji fudbal, ali si potom imao nesreću sa povredom. Da li si spreman da nastaviš tamo gde si stao?

Spreman sam. Istina, dobio sam na treningu malo jači udarac u leđa, zbog čega sam nekoliko dana pauzirao, ali sada sam dobro i verujem da ću igrati u prvom kolu. Nažalost, za mesec i po dana ističe mi pozajmica iz Al-Itihada. Seul i ja smo ušli u pregovore, oni bi želeli da me zadrže, ali videćemo šta će biti. U svakom slučaju, narednih nedelja daću sve od sebe jer su ovde bili veoma korektni prema meni, pa želim i ja da budem takav prema njima, bez obzira na to da li ću ostati ili ne“.

JUŽNA KOREJA 1, prvo kolo:

Petak:

12.00: (1,70) Džeonbuk (3,70) Suvon (5,20)

Subota:

07.00: (1,60) Ulsan (3,80) Sangdžu (2,25)

09.30: (3,35) Inčon (3,20) Daegu (2,25)

12.00: (2,45) Gvangdžu (3,20) Seongam (3,00)

Nedelja:

07.00: (1,95) Pohang Stilers (3,40) Busan (4,10)

09.30: (2,95) Gangvon (3,30) Seul (2,45)

Konačna tabela šampionskog plej-ofa za prošlu sezonu:


(FOTO: Star Sport, Reuters)


tagovi

Aleksandar Pešićk liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara