Džordan Henderson (©Reuters)
Džordan Henderson (©Reuters)

Vraća se Henderson, Rumuni na Riversajdu glume Hrvate

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.06.21. | 11:00

Reprezentacija Engleske u nedelju od 18 časova igra poslednju prijateljsku utakmicu pre početka Evropskog prvenstva. Selektor Geret Sautgejt ima određenih kadrovskih problema

Poslednje zatezanje redova reprezentacije Engleske pred početak pohoda na prvo finale Evropskog prvenstva u istoriji. Ogromna su očekivanja gordog Albiona od predstojećeg turnira, ponajviše što se većina utakmica uključujući i finale igra na Vembliju. Kako bi u što boljem raspoloženju započeli kontinentalni šampionat, Englezi će pokušati u nedelju od 18 časova da savladaju Rumuniju, u svom poslednjem prijateljskom meču.

Selekcija Gereta Sautgejta ugostiće Rumune na Riversajdu, domu drugoligaša Midlzbroa. Oni bi trebalo da glume Hrvatsku, prvog rivala Engleske na turniru, 13. juna.

Izabrane vesti

18.00: (1,28) Engleska (5,70) Rumunija (10,5)

Gordi Albion pre nekoliko dana protiv Austrije, bez fudbalera Mančester Junajteda i Sitija, nije ostavio impresivan utisak, ali je slavio s minimalnim rezultatom. Ekipa nije hranila Harija Kejna loptama, Džek Griliš je sa nekoliko odličnih poteza odskakao od ostatka ekipe kojoj je peti trijumf u nizu doneo tinejdžer Bukajo Saka. Bila je to četvrta pobeda Engleske u isto toliko mečeva u 2021. godini – postignuto je ukupno deset, primljen samo jedan gol, mada su rivali pre Austrije bili San Marino, Albanija i nešto zahtevnija Poljska.

Dobra vest za domaći sastav je taj što bi protiv Rumuna na terenu mogao konačno da se nađe i Džordan Henderson. Kapiten Liverpula se oporavio od povrede prepona u februaru, zbog koje je morao da bude povrgnut operaciji. Nije odigrao nijedan meč u prethodna četiri meseca, ali se svejedno našao na Sautgejtovom spisku za Evropsko prvenstvo.

"Na treninzima u poslednja dva-tri dana sam video mnogo toga pozitivnog u vezi Hendersona. Primetno je zadovoljniji sa sobom, to je definitivno odličan znak", ocenio je Sautgejt.

Veliki peh snašao ga je neposredno pre utakmice. Desni bek Trent Aleksander-Arnold se povredio na meču sa Austrijom, nije uspeo da oporavi butni mišić i moraće da propusti Evropsko prvenstvo.

Geret Sautgejt (©Reuters)Geret Sautgejt (©Reuters)

Njegovu zamenu Sautgejt će da saopšti tek posle današnje utakmice. Propozicije dozvoljavaju izmene u sastavima u slučaju povreda.

"Mnogo teško pada svakom igraču kada dočekaju predzorje velikog turnira, a onda otpadnu zbog povrede. Nema žurbe da objavimo njegovu zamenu. Ne smemo da žurimo sa tim stvarima, moramo da pronađemo dobar balans sa ekipom", kazao je Sautgejt, koji će da bira između Bena Godfrija, Bena Vajta, Džejmsa Vord-Prausa, Džesija Lingarda i Olija Votkinsa. To su imena koja su se našla na širem spisku.

Mogli bi Englezi debelo da se osvete Rumunima za sve one poraze i remije od 1980. do 2000. godine, a domaći tim biće pojačan i za Džejdona Sanča, koji je sanirao sitniju povredu. Duel na Riversajdu u Midlsbrou biće prvi između ovih selekcija posle 21. godine. Rumuni su sa druge strane takođe u sredu, odigrali vrlo nervozan meč protiv Gruzije i doživeli poraz sa 2:1. Crveni karton pred kraj prvog poluvremena, promašen penal za izjednačenje... Sa takvim pristupom smeši im se četvrti uzastopni poraz u tekućoj godini.

Rumunija neće učestvovati na Evropskom prvenstvu, što je velika šteta za njih, jer je Bukurešt jedan od gradova u kojima će takmičenje da bude održano. Biće to treći od poslednjih pet kontinentalnih turnira koji će da propuste. Na prethodnom, 2016. godine u Francuskoj, igrali su u grupnoj fazi, ali su eliminisani pošto su osvojili samo jedan bod.

Za Englesku smo već napisali da nikada nije pokorila Stari kontinent, a najdalje je dogurala 1996. godine, kada je igrala polufinale. Posle toga je po dva puta zaustavljena u četvrtfinalu i grupnoj fazi, dok 2008. godine nije ni učestvovala na završnom turniru.


tagovi

reprezentacija Engleskereprezentacija RumunijePrijateljske utakmiceDžordan Henderson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara