Vredelo je čekati ovaj Salcburg, Red Bul dao krila novoj supergeneraciji! Od Zvezde je sve krenulo nabolje...

Vreme čitanja: 6min | sre. 18.09.19. | 10:46

Zaslužili su

Igrali su prve noći u Ligi šampiona i Liverpul, i Barselona, i Napoli, Borusija, Dortmund, Inter, Čelsi, Valensija...

Ali Evropa se dan posle divi samo jednom timu – Red Bul Salcburgu!

Izabrane vesti

Debitant u elitnom takmičenju (pod ovim imenom otkako je Red Bul prekrojio istoriju kluba) odigrao je meč za pamćenje i zgromio belgijskog šampiona Genk sa 6:2. Pet golova je dao u prvom poluvremenu...

Godinama je Red Bul Salcburgu izmicala Liga šampiona na najverovatnije načine. Ispadali su od Makabija, Hapoela, Malmea, zagrebačkog Dinama, Rijeke čak i luksemburškog Didelanža! Prošlog leta su imali na tacni plasman u Ligu šampiona protiv Crvene zvezde vodili sa 2:0, bili bolji i opet nisu uspeli da se plasiraju. Izgledalo je da su ukleti i da se nikada neće dokopati elitnog takmičenja.

Ali tragična eliminacija od Crvene zvezde nije shvaćena nimalo tragično. I mala digresija: Zamislite srpski klub u obrnutoj situaciji i kakve bi se epske razmere davale takvoj fudbalskoj tragediji. Sutra ne bi postojalo...

U Salcburgu je razočarenje trajalo nekoliko dana. Od tada je klub ušao u proces rekonstrukcije sa jasnim planovima i ciljevima.

Amadu Hajdara i Munas Dabur su već na zimu prodati. Hajdara kao povređen igrač prešao u Lajpcig, a Dabura je za leto kaparisala Sevilja. Negde pred kraj sezone je postalo poznato da dolazi i trener. Marko Roze je odlučio da na leto ode u Borusiju Menhengladbah. Zamenio ga je Amerikanac Džesi Marš koji je prošao kroz Red Bulov sistem u Njujorku i Lajpcigu. Potom je usledila i prodaja najtalentovanijih Austrijanca u Nemačku. Hanes Volf je otišao u Lajpcig, a Ksaver Šlager u Volfzburg. Sjajni bek Lajner je otišao u Menhengladbah. Na kraju je u Bundesligi završio i Djadie Samaseku, snažni vezista kojeg se sećamo iz mečeva protiv Crvene zvezde kao gospodara sredine terena.

Salcburg je je za šest meseci prodao šestoricu nosilaca igre za 87.000.000 evra. Petorica su otišla u Bundesligu plus trener Roze. Prodavao je Salcburg i ranije najbolje, ali po dvojicu-trojicu (Ćaleta Car, Valentino Lazaro i Beriša 2018, Vanderson i Lajmer 2017, Nabi Keita, Upamekano, Sorijano i Hintereger 2016. godine). Ali nikad više od polovine tima. Na prvi pogled bi neko zaključio da se austrijski tim raspao ovog leta.

Ali dešavalo se nešto potpuno suprotno.

Zahvaljujući skoku nacionalnog koeficijenta, Salcburg je još zimus znao da će se direktno plasirati u Ligu šampiona ako ne bude nekog čudnog raspleta u finalima evrokupova. Mogao je da planira na duže staze, skine sa sebe pritisak moranja u kvalifikacijama i da otvori novi ciklus. Zvuči paradoksalno, ali oni su u Ligu šampiona ušli rastrećenija nego prethodnih sezona kada su morali da prolaze kroz pakao kvalifikacija. Skovan je plan da se napravi smena generacija, da se najvredniji prodaju i da se u Ligi šampiona lansira nova generacija supertalentovanih momaka. A Red Bul na lageru uvek ima gomilu talenata. Što zahvaljujući mreži filijala, što zahvaljujući fenomenalnoj skauting službi, što zahvaljujući sopstvenoj školi.

U odnosu na tim koji je pre godinu dana eliminisan od Zvezde, Salcburg je sinoć imao samo trojicu istih startera: golmana Cicana Stankovića, štopera Ramalja i kapitena Ulmera na beku. Bio je tu i iskusni Junuzović koji je propustio onaj revanš protiv Zvezde, Minamino koji je tada sedeo na klupi i Daka koji je tada bio starter a sinoć ušao.

Međutim, sinoć su igru Salcburga nosili neki drugi momci. Red Bul je leteo na krilima neke nove generacije.

U prvi plan je iskočilo norveško čudo od deteta Erling Haland. Postao je prvi 19-godišnjak posle Vejna Runija koji je dao het-trik u Ligi šampiona. Bilo mu je potrebno samo prvo poluvreme protiv Genka za takav podvig. Reč je o jednom od najtalentovanijih evropskih napadača kojeg je u Moldeu lansirao Ole Gunar Solskjer. Imao je 18 godina kada je za Molde dao četiri gola na prvenstvenom meču za samo 19 minuta! Tada je zadivio Norvešku. Skauti sa Ostrva su počeli da stižu, ali je Salcburg prvi reagovao i uspeo da za 5.000.000 evra kapariše Halanda kao naslednika Munasa Dabura koji je kasnije prodat za četiri puta više para u Sevilju.

Plavokosi napadač je stigao zimus u Austriju, za proleće odirgao samo dva meča sa klupe, ali sve je to bio proces prilagođavanja. Nije zaboravio da daje golove iako skoro da nije igrao celu polusezonu. Prošlog leta je zadivio celu fudbalsku planetu. Na Mundijalitu je postigao DEVET golova na jednoj utakmici (Honduras savladan 12:0) i nije bilo dileme da je Salcburg kaparisao mašinu za golove. Ove sezone je to počeo da dokazuje.

Otvorio je sezonu het-trikom u kupu, a onda nastavio da cepa mreže u prvenstvu i konačno sinoć u Ligi šampiona. Ove sezone već ima četiri het-trika u svim takmičenjima! Na devet mečeva je postigao 17 golova i ima pet asistencija. To su potpuno lude brojke bez obzira gde igra i ko je rival. A pogotovo kada  se vidi da je golgeterski teror nastavio i u Ligu šampiona. Genk je sve osim ekipe za potcenjivanje. Tačnije, reč je o belgijskoj vrsti Salcburga sa fantastičnom skauting mrežom i omladinskom školom koje su prošlih godina lansirale  De Brujnea, Kulibalija, Kurtou, Milinković Savića, Karaska i ostale.. I sada Genk ima gomilu igrača za koje će se tek čuti.

Salcburgova visoka pobeda niti je bila isključivo zaskuga Halanda, niti krivica Genka. Iza ubedljivog rezultata su stajala još neka imena.

Iako svi pričaju o njemu, Haland nije Salcburgov najveći talenat. Igrač od kojeg se očekuje da napravi najbolju karijeru ima 18 godina i igra iza Halanda. U pitanju je mađarski ofanzivni vezista Dominik Soboslaj kojeg je celog prošlog leta tražio Lacio, ali Salcburg ga nije dao ni za 15.000.000 evra. On je sinoć dao gol Genku.

Gol je dao i južnokorjeski napadač Hvang Hi Čan (23) koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Hamburgeru, ali sada je opet dobio šansu u austrijskom šampionu. Japanac Minamino je odavno među nosiocima igre, Afrikanac Daka koji je promašivao šanse protiv Zvezde prošlog leta je sada iskusniji i ozbiljniji napadač.

Tu su i pojačanja koja nismo gledali u onim mečevima sa Zvezdom. Iz Ajaksa je kao najskuplji igrač u istoriji austrijskog fudbala vraćen reprezentativac Maks Veber i Salcburg je rešio pitanje komandanta odbrane umesto nepouzdanih Onguena i Pogrančića. Iz Pari Sen Žermena je doveden talentovani Berned da zameni Samasekua, a iz Ajaksa je za 5.000.000 evra kupljen desni bek Rasmus Kristensen koji tamo nije mogao da ispuni očekivanja.

To je ono što se sada vidi golom okom. Iza toga postoji još imena koja nadolaze. Salcburg ne kupuje samo za danas i sutra, već i za prekosutra. Prošlog leta su izdvojili ozbiljan novac za gomilu dece koja nisu ni igrala seniorski fudbal. Iz mladog tima Lingbija nje za 3.000.000 evra kupljen 16-godišnji vezista Maurtic Kjargard. Iz mladog tima Domžala je za 2.500.000 evra kupljen 17-godišnji napadač Benjamin Sesko, a iz Švajcarske je za 2.000.000 evra doveden 16-godišnji štoper Brajan Oko. Za njih će se tek da čuti... Plus što su iz filijala stigli neki talentovani tinejdžeri.

Red Bul i Matešic su dugo čekali na Salcburgov debi u Ligi šampiona. Mogli su mnogo puta da odustanu i dignu ruke posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ali u Salscburgu su drugačije razmišljali. Čekali su rezultat kao posledicu rada i plana. Rezulat sam po sebi im ne bi značio  mnogo. Ali rezultat kao zasluženi i zarađeni konačni produkt je bio nešto što je vredelo čekati. I dočekali su...

(FOTO: reuters)

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara