©Reuters
©Reuters

Vreme je da Arteta prizna grešku: Ramsdejl se smejao Rajinim brljotinama, Rajs mu u 90+7 skinuo etiketu tragičara (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.12.23. | 23:24

Luton se dva puta vraćao, potom i vodio, ali je na kraju ostao bez ijednog boda...

Teško da nema čoveka što je pred početak sezone u Premijer ligi prognozirao da će se Luton na kraju iste ekspresno vratiti u Čempionšip, ali kako vreme prolazi, postaje sve jasnije da, ako i dođe do toga, neće podeliti prošlogodišnju sudbinu Sautemptona, već da će skupo prodati kožu. I večeras bi tako. U haotičnom meču 15. kola na Kenilvort Roudu izabranici Roba Edvardsa su se protiv Arsenala dva puta vraćali iz zaostatka, čak je David Raja bio spreman da im ponudi preokret i pobedu, ali ih je golom u sedmom minutu nadoknade Deklan Rajs ostavio bez ijednog boda i španskom čuvaru mreže skinuo etiketu tragičara - 4:3 (2:1).

Razvući će Mikel Arteta osmeh od uha do uha na konferenciji, hvaliće mentalitet svojih momaka posle preokreta i pobede u utakmici koju njegov tim nikako nije briljirao. I u svom tom veličanju njihovog karaktera vrlo verovatno će ga sačekati i po koje neprijatno pitanje o Davidu Raji, a španski stručnjak će najverovatnije ponovo braniti svog sunarodnika, kao što to radi tokom čitave sezone. Samo što će, ako se ne libi da prizna grešku, koliko sutra progutati sujetu i razmisliti da među stative vrati Arona Ramsdejla, sve posle još jedne utakmice u kojoj ga je Raja doneo u neprijatnu situaciju, da mora da strepi protiv ekipe koju bi, nakon što je dva puta dolazio do vođstva, trebalo da rutinira.

Izabrane vesti

Treba svakako i Lutonu odati priznanje, jer nije slučajnost da tim iz gornjeg dela tabele, što pretenduje na titulu, drhti u njegovom domu do poslednjeg trenutka. Ima nešto u tom Kenilvort Roudu. Tamo je početkom oktobra Totenhem jedva došao do celog plena, mesec dana kasnije Liverpul tek u nadoknadi izbegao poraz, a večeras je i Arsenal do poslednjeg minuta strepeo od potencijalnog proklizavanja u šampionskoj trci pošto je primio tri gola, isto koliko na prethodnih šest gostovanja u Premijer ligi ove sezone! U tu situaciju doveo ga je David Raja.

Aron Ramsdejl sigurno trlja rukavice, kamere su ga čak u jednom trenutku - istina, tek nekoliko minuta posle druge Rajine greške - uhvatile kako se smeje na klupi za rezerve. Možemo da pričamo o tome kako možda nije bio korektan u tom trenutku – shvatio je to i sam pa je brže-bolje pokušao da ga prikrije – možda na krajeva nije ni imalo veze sa onim što je Raja uradio, ali sve i da jeste, nije ga teško razumeti, jer vrlo dobro zna da će priliku u značajnijoj utakmici dobiti jedino u slučaju da njegov "protivkandidat" zabrlja. I reklo bi se da je namirisao veću minutažu, s obzirom na to da Raja sve više brlja. Istina, Ramsdejl je i sam bio poprilično nesiguran protiv Brentforda, ali španskom čuvaru mreže večeras se po ko zna koji put desilo da odigra ispod proseka. Imao je "žute" minute protiv Čelsija, Mančester Sitija, Sevilje, na gostovanju Lansu greškom inicirao preokret francuskog kluba, ovog utorka sa još dve najavio sličan scenario... Za svega osam minuta!

Prvo je u 49. dozvolio Elajdži Adebajou da posle kornera na petercu ispred njega loptu glavom ubaci u mrežu i izjednači rezultat, da bi u 57. propustio ispod ruke ne preterano snažan i precizan udarac Rosa Barklija i tako bacio niz vodu golove brazilskog tandema Gabrijel Martineli - Gabrijel Žezus, zahvaljujući kojima je Arsenal stizao do prednosti u prvom poluvremenu.

Kako je Luton odgovarao na prva dva primljena gola, tako su i gosti na treći, ekspresno, posle svega tri minuta. Žezus je "uvalio" telo rivalu, zagradio se i sa puno osećaja proigrao Kaija Haverca, koji trećim pogotkom u poslednja četiri meča nagoveštava povratak na nivo iz Leverkuzena. Usledila je od tog trenutka totalna ofanziva londonskog tima, ali je u završnih pola sata domaćin odolevao, pre svega zahvaljujući odličnom Tomasu Kaminskom, koji je sa nekoliko odbrana držao Edvardsov tim u životu.

Petnaestak minuta pre kraja glavni arbitar Samjuel Berot je, čini se, propustio da dosudi čist penal zbog faula Gabrijela Ošoa nad njegovim imenjakom iz odbrane Arsenala i sve je ukazivalo na to da će još jedan kandidat za titulu ostaviti bodove u Lutonu.

Sve osim Arsenalove odlike da se ne predaje do poslednjeg trenutka. I to bi na kraju sezone moglo da mu se isplati i donese dugo čekanu titulu. Golom u 84. minutu uzeo je bod Čelsiju, u 87. došao do pobede nad Brentfordom, u 86. stigao do celog plena protiv Mančester Sitija, u 96. protiv Mančester Junajteda. Na Kenilvort Roudu je za još minut "pomerio granicu". Berot je dozvolio gostima da organizuju poslednji napad uprkos tome što je meč ušao u 97. minut i još jednom je do izražaja došla šampionska crta Artetinog tima. Oleksandr Zinčenko je vratio za Haverca, ovaj zavrnuo pred gol, a Rajs najviše skočio i doneo Arsenalu pobedu i pet bodova prednosti u odnosu na Liverpul odnosno šest u odnosu na Siti.

PREMIJER LIGA – 15. KOLO

Utorak

Vulverhempton - Barnli 1:0 (1:0)

/Hvan 41/

Luton - Arsenal 3:4 (1:2)

/Ošo 25, Adebajo 49, Barkli 57 - Martineli 20, Žezus 45, Haverc 60, Rajs 90+7/

Sreda

20.30: (1,95) Brajton (3,50) Brentford (3,90)

20.30: (2,30) Kristal Palas (3,35) Bornmut (3,15)

20.30: (2,05) Fulam (3,50) Notingem Forest (4,00)

20.30: (12,0) Šefild Junajted (7,25) Liverpul (1,20)

21.15: (4,60) Aston Vila (3,80) Mančester Siti (1,75)

21.15: (2,95) Mančester Junajted (3,50) Čelsi (2,50)

Četvrtak

20.30: (3,15) Everton (3,45) Njukasl (2,40)

21.15: (1,80) Totenhem (3,90) Vest Hem (4,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalLuton TaunAron RamzdejlDavid Raja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara