Fejsal Mulić i Aleksandar Paločević (©Star sport, ©MN Press)
Fejsal Mulić i Aleksandar Paločević (©Star sport, ©MN Press)

Vreme je za K ligu: Novopazarski dvometraš, Paločević i "Korejski Mesi" u Čonbukovom igralištu

Vreme čitanja: 10min | pet. 18.02.22. | 22:22

Aktuelni prvak najveći favorit za odbranu trona. Ulsan oslabljen, Daegu naoštren, vojni klub potencijalno iznenađenje, a Pohang u finansijskim problemima

Toliko se toga dešavalo u južnokorejskom fudbalu u poslednjih nekoliko nedelja da se se sasvim tiho prikrao početak K lige. U subotu u jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu, najstarija azijska profesionalna liga kreće 40. put, s tim da će ovo izdanje biti nešto drugačije usled činjenice da je krajem godine na programu Svetsko prvenstvo u Kataru.

Početkom ovog meseca, u roku od samo nekoliko dana, i muška i ženska reprezentacija Južne Koreje obezbedile su plasman na Mundijal. Muški turnir je mnogo veći događaj. Tradicionalno se odigravao tokom leta, kada K liga ionako pravi pauzu. Korejski igrači obično su na najvećoj globalnoj smotri bili svežiji od mnogih drugih selekcija. Međutim, prvi put će se Svetsko prvenstvo održati u novembru i ostaje da se vidi kakav će to efekat imati na K ligu. Odigravanje 38 utakmica moglo bi da uzme danak izabranicima selektora Paula Benta.

Izabrane vesti

Prvi favorit za tron nacionalnog šampionata je ponovo Čonbuk. Petostruki uzastopni prvak jedinog pravog izazivača u prethodne tri godine imao je u Ulsanu, koji je uvek bio blizu da ga svrgne sa čela, ali se potom predavao u finišu. Možda će mu drugačiji raspored pomoći.

Osim pomenutog tandema nijedan drugi sastav nije bio ni blizu vrhu. Daegu, Suvon, Čedžu Junajted ili Suvon Bluvings, koji su činili prvih šest 2021. godine, želeće da naprave korak više, dok su tradicionalne snage poput Seula i Pohanga prošle sezone završile u donjoj polovini. Pohang je barem imao "izgovor" ulaskom u finale AFC Lige šampiona, ali Seul je prilično podbacio. Novajlija Gimčeon može da bude prijatno iznenađenje, dok se od Seongnama i Inčona očekuje da se bore da izbegnu poslednje mesto.

06.00: (1,75) Čonbuk (3,50) Suvon Siti (4,50)

Transferne vode pred početak nove kampanje bile su veoma plitke. Nijedan klub nije napravio značajan posao, a pripreme su obavljene pod značajno strogim merama zbog korona virusa. Odlazak u inostranstvo nije postojalo kao opcija, a sve prijateljske pripremne utakmice su se odvijale iza zatvorenih vrata.

Sistem takmičenja nije se menjao. Ukupno 12 ekipa će igrati trokružno i potom se podeliti ravnopravno u plej-of i plej-aut. Šampion i ekipa koja završi na 2. mestu zajedno sa osvajačem Kupa osvaja direktnu ulaznicu za grupnu fazu Lige šampiona, dok će trećeplasirani igrati u poslednjem kolu kvalifikacija za najjače kontinentalno takmičenje. Tim koji završi na poslednjoj poziciji ispada direktno, dok će pretposlednji igrati baraž za ostanak u ligi sa rivalom iz drugog ranga.

Čonbuk - korejska verzija Juventusa nameračila triplu krunu

Kada je prošlu sezonu otvorio ispadanjem iz Kupa od amatera nije slutilo na srećan kraj za Čonbuk. U najkritičnijoj tački kampanje, međutim, čedo Hjundaija pokazalo je šampionski karakter i treću godinu zaredom "ukralo" titulu Ulsanu ispred nosa. U Ligi šampiona sastav Kim Sang-sika eliminisan je u četvrtfinalu upravo od Ulsana, pa u taboru Ratnika ove sezone žele iskorak. Što se tiče transfera, bitnih odlazaka nije bilo, a jedino nerešeno pitanje je nabavka štopera, koji je prošle godine bio najveći problem tima. Veoma je blizu angažovanja iskusnog Lim Čai-Mina iz Gangvona, međutim posao još nije ozvaničen. Trener Kim Sang je na konferenciji za novinare izjavio da je cilj tripla kruna, a ostanak svih bitnih aduta, naročito ofanzivaca Gustava i Stanislava Iljučenka, je dokaz da u Čonbuku ciljaju najviše domete. Nije bez razloga nadimak ekipe "Korejski Juventus", i dok je hegemonija torinskog velikana prekinuta u Italiji, Čonbuk nema nameru da odstupi.

Ulsan - brojni odlasci posle "samoubistva"

Baš blizu osvajanju tri pehara u sezoni bili su puleni Hong Mjung-boa. Prethodnu kampanju će u Ulsanu želeti što pre da zaborave. Treću godinu zaredom Tigrovi su izvršili "samoubistvo" u ligi predavši titulu Čonbuku. U Kupu su doživeli šok eliminacijom u polufinalu od drugoligaša Čeonama, dok su u Ligi šampiona ispali u polufinalu od omraženog Pohanga. Iako su ostali praznih ruku, uprava je zadržala kormilara, ali mu otežala posao. Reprezentativno krilo Li Dong-Jun prodat je Herti za 800.000 evra, dok je Li Dong-Gjeong pozajmljen Šalkeu, a holandski štoper Dejv Bulhous pušten posle tri godine. Gubitkom se smatra i vezista Eun Bit-Garam, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača Lige šampiona za 2020. Jun Amano dobijen na pozajmicu od Jokohame Marinos, a štoper Kim Džong-Gvon došao je iz Gamba Osake. Vredan pomena je i dolazak veterana Park Ču-Janga (36) iz Seula, nekadašnje opklade Monaka i Arsenala.

Daegu - napredak iz godine u godinu, brazilski trener sa sunarodnicima juri iskorak

Edgar (©AFP)Edgar (©AFP)

Iza Daegua je kontinuirani napredak u poslednje tri godine. Prošle sezone ekipa je ostvarila najbolji plasman u istoriji zauzevši 3. mesto. Nisu Plavi uspeli da savršeno završe godinu, izgubivši u finalu Kupa od drugoligaša Čeonama. U Ligi šampiona su ostavili dobar utisak ispadanjem u osmini finala od japanske Nagoje. Trener Li Bjung-Keun napustio je kormilo posle dve uspešne godine, a njegovo mesto zauzeo je Brazilac Alešandre Gama, koji je poslednjih godina radio na Tajlandu i tamo postao najuspešniji strateg. U novom klubu dočekaće ga trojica sunarodnika, koji su udarna snaga ekipe. Sesinja pogađa i asistira, Lamas je zadužen za kreaciju, a napadač Edgar, koji je tokom 2008. nosio dres Crvene zvezde, bio je prvi strelac tima u sezoni za nama. Važnih odlazaka nije bilo.

Čedžu Junajted - najprijatnije iznenađenje prošle sezone hoće reprizu

Čedžu se vratio u najjači rang i ostavio sjajan utisak. Igrao je napadački fudbal i borio se do poslednjeg meča za 3. mesto. Međutim, nije imao sreće i za bod je ostao van zone Lige šampiona, jer je Čeonam osvojio Kup protiv trećeplasiranog Daegua. Posao na klupi nastavlja Nam Ki-Il, koji već dve godine u timu. Pojačao se sa internacionalnim vezistom Eun Bit-Garamom iz Ulsana, koji je jedan od najboljih igrača lige. Mnogo se očekuje od najboljeg strelca lige prošle sezone Jo Min-kjua sa 22 pogotka, kao i od iskusnog švedskog veziste Džonatana Ringa pristiglog iz Kalmara, a iz prijateljskih duela ne mogu da se izvuku ozbiljni zaključci, jer su bili protiv amaterskih protivnika i iza zatvorenih vrata.

Suvon Siti - jedini tim koji ne gubi od Čonbuka

Li Seung-vu (©Reuters)Li Seung-vu (©Reuters)

Dugo vremena je novajlija Suvon Siti prošle godine bio prijatno iznenađenje lige. Borio se za 3. mesto i izlazak u Ligu šampiona, ali se očekivano na kraju "srušio" i zadovoljio finišem u prvih pet, što je najbolji učinak u klupskoj istoriji. Važno je napomenuti da je ostao jedini neporaženi tim u četiri utakmice sa šampionom Čonbukom. Pozitivna strana je ostanak trenera Kim Do-kjuna, pred kojim je sada težak zadatak da makar ponovi isti rezultat. Nije bilo značajnijih odlazaka, a od pojačanja se izdvaja finski vezista Urho Nisila koji je imao dobru sezonu sa KuPS-om, kao i "Korejski Mesi" Li Seung-vu, koji se nije probio kroz La Masiju, a potom i u Veroni, Sint Trojdenu i Portimonenseu, te se vratio u domovinu.

08.30: (2,95) Inčon (2,95) Suvon Bluvings (2,50)

Suvon Bluvings - Đerić je prošlost, a Danas opklada za mesto u kontinentalnoj eliti

Trikolori su jedno od najvećih razočaranja prošle godine. Krenuli su furiozno i do pauze zbog Olimpijskih igara predvodili su šampionsku trku sanjajući titulu. Od avgusta pa nadalje, kao da je prekidač u Suvon Bluvingsu bio okrenut. Nastupi su bili ispod proseka i naposletku je kroz cilj prošao šesti. Nije uspeo da se istakne ni u Kupu, gde je eliminisan u četvrtfinalu od Gangvona. Radi se o jednom od najvećih timova u zemlji, gde su trag ostavili brojni igrači iz bivše Jugoslavije poput Srbina Saše Drakulića, Hrvata Mata Neretljaka, Makedonca Stevice Ristića i Crnogoraca Dženana Radončića i Dejana Damjanovića. Trikolori su najviše potrošili u prelaznom roku, oko 1.400.000 evra za trojicu novajlija. Najviše su dali za špica Sebastijana Greninga iz Viborga, skoro milion, a sve zbog 23 data gola lani u drugom rangu Danske. Bilo je i odlazaka, a jedna je bila posebno isplativa kada je Sang-bin Jeong prešao u Vulverhempton za 1.200.000 evra. Pre nekoliko dana u kineski Čengdu otišao je vezista Kim Min-vu. Srpski napadač Uroš Đerić, kanadski centralni defanzivac Henri i rumunski napadač Nikolao Dumitru napustili su ekipu. Reprezentativni vezista Kvon Čang otišao je u Gimčeon da služi vojni rok.

08.30: (2,20) Daegu (3,10) Seul (3,30)

Seul - još jedna razočaravajuća kampanja ili svetlo na kraju tunela

Kada se mislilo da ne može gore, Seul je imao još jednu razočaravajuću sezonu. Sedmo mesto koje je osvojio 2021. je odlično kako je u prvom delu kampanje delovao, a u nekom trenutku je čak rizikovao i ispadanje. Ipak, odluka čelnika da sa klupe skloni Kim Ho-Junga pokazala se kao katalizator promene. An Ik-so je reuzeo palicu i željeni rezultati su došli uz izbegavanje najgoreg. Ekipu iz glavnog grada su napustili brazilski napadač Barbosa, koji ništa ponudio ništa, i australijski vezista Čepmen, a značajni su ostanci Španca Osmara i srpskog veziste Aleksandra Paločevića. Značajnu pomoću defanzivi trebalo bi da donese brazilski centralni bek Rikardo Silva, koji dolazi iz Amerike Mineiro. Bivši napadač Arsenala i Monaka Park Ču Jang je prošlost Seula, pošto je odbio ponuđenu poziciju u klubu i otišao je u Ulsan.

Inčon - Mugoša prva zvezda, Liga šampiona san

Stefan Mugoša (©Reuters)Stefan Mugoša (©Reuters)

Napravio je Inčon daleko najbolji učinak poslednjih godina osvajanjem osmog mesta. Dugo je igrao iznad svojih mogućnosti pa su ljudi iz kluba išli toliko daleko da su izjavljivali da im je cilj da stignu do Lige šampiona. Očekivano, nije mogao ni da dođe do ulaznice za plej-of. Na klupi ostaje Džo Sun-Hvan koji je odradio odličan posao. Pripreme ove godine nisu krenule na najbolji način, jer je bilo pozitivnih slučajeva virusa korona koji su otežavali situaciju. Ostvarili su Marinersi nekoliko pobeda protiv amaterskih protivnika, ali su u poslednje dve "jače" provere pretrpeo poraze od Bučeona. Kada je reč o transferima, niko od onih koji su otišli ​​nije bio značajna poluga, a u klubu je i dalje prva zvezda crnogorski napadač Stefan Mugoša.

Pohang - bleda senka velikana, besparica dovela do skromnih pojačanja

Samo su dresovi ostali da podsećaju na veličinu Pohanga. Nekada velika sila Azije sa tri titule u Ligi šampiona, stigla je do tačke da rizikuje ispadanje. Godina u prvenstvu je izgubljena od uvodnog dela, dok ni u Kupu nije mogao ništa da postigne. U najkvalitetnijem kontinentalnom nadmetanju je, nekako ispod radara, obezbedio izgovor za slabu godinu plasiravši se u finale, ali je tamo izgubio u Rijadu sa 2:0 od Al Hilala. Na klupi nastavlja da radi Kim Gi-dong, koji sa materijalom u rukama nije mogao ništa više da postigne. Teško da će sada imati više kvaliteta, jer uprava zbog velikih finansijskih problema nije mogla da mu "izađe u susret". Pravio je Pohang transfere sa igračima prosečnog kvaliteta, a od prošle godine na spisku su ostala samo dva stranca. Reprezentativni levi bek Kang Sang-vo za sada ostaje, ali je pitanje vremena kada će otići.

Seongnam - Svrake sve nade polažu u Mulića

Prošla sezona se smatra uspešnom za Seongnam, koji nije čekao poslednju utakmicu da zapečati opstanak. Igrala su Svrake dobar fudbal, a istakao se srpski gorostas Fejsal Mulić (203cm) sa 13 golova i napravio razliku. Pozitivno je to što je Seongnam posle pozajmice otkupio novopazarskog dvometraša iz redova mostarskog Veleža za 100.000 evra. On nastavlja da radi sa 44-godišnjim trenerom Kim Nam-Ilom, koji je zaslužan za izbegavanje ispadanja u poslednje dve godine. Odlazak reprezentativnog centralnog defanzivca Kvon Kjung-vona u Gamba Osaku je "udarac", a njegovu prazninu će popuniti iskusni Kim Min i Kvon Juan, koje su doveli iz Čonbuka i Pohanga. Rumunski napadač Buš, uzbekistanski vezista Iskanderov i austrijski defanzivac Vindbihler nisu ponudili gotovo ništa, pa su im se u klubu zahvalili.

Gangvon - Silađi i Ljujić nisu ispunili očekivanja, na redu je Islamović

Dino Islamović (©Reuters)Dino Islamović (©Reuters)

Gangvon se prošle godine "igrao vatrom", ali nije izgoreo. Početkom kampanje ciljao je treće mesto i mesto u Ligu šampiona, ali se našao na korak od ivice katastrofe. Angažovanje odličnog trenera Čoi Jong-sua neposredno pred kraj ligaškog dela sezone pokazalo se ključnim. Izbegao je poslednju poziciju i direktno ispadanje, a potom je u dvomeču baraža bio uspešniji od drugoligaša Daedžeona. Očekivano, oslobođeni su srpski napadač Vladimir Silađi i vezista Matija Ljujić, koji nisu ispunili očekivanja. Prvi golman Li Bum otišao je u Čonbuk i zamenio ga je Ju Sang, koji je malo igrao u Seulu. Među dolascima ističe se crnogorski napadač Dino Islamović, strelac 18 golova u poslednje dve godine u Norveškoj, plaćen Rozenborgu 900.000 evra. Sve sezonske karte su rasprodate i to je pokazatelj koliko se veruje Gangvonu.

Gimčeon - vojni klub se prošetao u drugom rangu, doveo regruta iz Frajburga

Gimčeon, nekadašnji Sangmu, odmah vratio u K ligu kategoriju posle "nepravednog" ispadanja. Pre dve godine završio je na četvrtom mestu, ali pošto se preselio u grad Gimčeon prema važećim propisima bio je primoran da pređe u drugu ligu. Prošetao se prošle godine osvojivši drugoligaško prvenstvo u praznom hodu. Tim pripada korejskim oružanim snagama i tako se na spisku nalaze fudbaleri koji služe vojni rok i igraju na pozajmicama iz svojih timova. Šestu godinu zaredom na klupi vojnog tima je Kim Tae-van, koji je u prošlosti dokazao da je pouzdano rešenje. Od dolazaka se izdvaja nekadašnji vezista Frajburga Kvon Čang-Hun.

JUŽNA KOREJA 1 - 1. KOLO

Subota

06.00: (1,75) Čonbuk (3,50) Suvon Siti (4,50)

08.30: (2,20) Daegu (3,10) Seul (3,30)

08.30: (2,95) Inčon (2,95) Suvon Bluvings (2,50)

Nedelja

06.00: (2,45) Gangvon (2,90) Seongnam (3,05)

06.00: (2,40) Čedžu Junajted (3,10) Pohang (2,95)

08.30: (1,80) Ulsan (3,45) Gimčeon (4,20)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

DaeguSeongnamPohang StilersiUlsanČonbukJužna Koreja 1AzijaSuvon SamsungSeulInčonGangvon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara