Vreme je za osvetu!

Vreme čitanja: 6min | pet. 01.04.22. | 20:18

Pojedini igrači Švajcarske su u žestokom padu, ali je to i dalje moćna selekcija, koja teško gubi i koja je na Prvenstvu Evrope skinula prokletstvo eliminacione faze

Bio je 22. jun u Kaljiningradu kada je Aleksandar Mitrović oduševio brojne srpske navijače i golom u ranoj fazi meča doneo Orlovima vođstvo protiv Švajcarske. Počelo je bajkovito, kao najava sigurnog plasmana u osminu finala Mundijala, ali nastavilo se tragično. Naci tim, kako Švajcarci iz milošta zovu fudbalsku selekciju zemlje, preokrenuo je rezultat golovima Granita Džake i Đerdana Šaćirija. Sve to uz obilatu pomoć nemačkog arbitra Feliksa Brihta koji evidentan faul Lihtšatjnera nad Aleksandrom Mitrovićem nije okarakterisao kao penal.

Imaće Dragan Stojković jedinstvenu priliku da osveti Mladena Krstajića i zaleči rane naciji izazvane porazom od Švajcarske pre četiri leta. Ali da će mu biti lako – neće. Jasno je da će duel sa Švajcarskom imati treću dimenziju zbog nacionalne i političke kontacije i momaka rođenih na prostoru samoproklamovane države Kosovo. Ali ako ostavimo to po strani moramo da konstatujemo da Švajcarci imaju jako dobar tim, hemiju unutar ekipe i sistem koji im je omogućio kontinuitet takmičenja na velikim prvenstvima.

Izabrane vesti

Mnogo toga su uradili Švajcarci u proteklih deset godina. Najveće zasluga pripadaju rođenom Sarajliji Vladimiru Petkoviću, čoveku koji nas je praktično eliminisao iz Rusija, a njegovim putem nastavio je i Murat Jakin. Godinama se pričalo da su Švajcarci oskudan i limitiran tim bez istinskog talenta konji forsira rudarski fudbal. Međutim, sigurni smo da su na današnjem žrebu mnogi želeli da ih izbegnu.

ELIMINISALI SVETSKOG ŠAMPIONA, BILI ISPRED ITALIJE

Na prethodnom velikom takmičenju, govorimo o UEFA Evropskom prvenstvu, reprezentacija Švajcarske je konačno skinula prokletstvo eliminacione faze i šokirala svet pobedom nad Francuskom. Na stranu to što je Švajcarska u osmini finale EURA bila miljenik sreće i slavila posle penal serije (5:4). Švajcarci su se na pomenutom meču vratili iz nemoguće situacije i stigli do produžetaka, iako su u 81. minutu gubili sa 3:1. To je vanserijski podvig, imajući u vidu da su u ranoj fazi pomenutog meča promašili jedanesterac. Malo koji tim bi to i pokušao da uradi...

Kada tome dodate da su u kvalifikacijama za Katar bili ispred Italije, da su se plasirali na osam od devet poslednjih velikih turnira, da samo u prethodne tri godine imaju dva remija i minimalan poraz protiv Španije, pobedu i tesan poraz protiv Belgije, remi i nebitan poraz od Engleske jasno je zašto smo mogli bolje da prođemo sa timovima iz drugog šešira.

Mnogo se poslednjih godina pričalo da su Švajcarci osuđeni na prosečne rezultate zbog čudnih odnosa u svlačionici i nesvakidašnjeg miksa raznih mentaliteta i da se posle prvoog poraza dobra atmosfera pretvara u građanski rat Primera radi u Naci timu, kako Švajcarci od milošte zovu reprezentaciju, Džaka, Šaćiri i Mehmedi su Albanci, Seferović je Bosanac. balkansku družinu dopunjuje Hrvat Gavranović, Mvogo i Embolo su poreklom iz Kameruna, Akandži Nigerijac, dok su Rodigez i Benito Španci. I pored svega toga Švajcarska deluje kao vrlo stabilan i odlično ukomponovan tim, spremana da uvek igra na granici maksimuma.

Dugo godina srce i duša švajcarskog tima bio je Granit Džaka. Bivši selektor Vladimir Petković dao mu je veliku slobodu, učinio ga ključnim igračem manevra, mada je kod Murata Jakina izgubio status neprikosnovenog pojedinca

Tačno je da se karijere nekih igrača Švajcarske u velikom padu. Tu pre svega mislimo na našeg dželata iz Kaljiningrada Đerdana Šaćirija, koji je postao višak u Liverpulu, potom se nije snašao u francuskom Lioinu, da bi početkom ove godine prešao u redove MLS ligaša, Čikaga. Jasno je da on više ne pripada galeriji igrača top nivoa, ali je vrlo značajan za švajcarski nacionalni tim. Odigrao je čak 100 utakmica i postao simbol jednog vremena švajcarskog tima . U isti koš ide i Rikardo Rodrigez, nekadašnji član Milana, pa i mnogo puta pominjani Granit Džaka.

MURAT JAKIN KAO SARAJLIJA PETKOVIĆ

Međutim, sa novim selektorom Muratom Jakinom, Švajcarska je dobila novu energiju. Pojavili su se i neke druge ozbiljne opcije, poput pojačanja Juventusa iz Borusije iz Mehengladbaha Denisa Zakarije. Tu su i Remo Frojler iz Atalante, jedne od najboljih italijanskih ekipa, koji je odigrao 40 utakmica za reprezentaciju Švajcarske. Nadolazeću snagu predstavlja i napadač Red Bul Salcburga Noa Okafor koji će predstavljati pravu alternativu Harisu Seferoviću. Da se malo našalimo, imaće Švajcarci i veliku podršku žena sa svih meridijana. Razlog je odlični golman Borusije iz Menengladbaha Jan Zomer, koji je za brojne pripadnice ženske populacij seks simbol. Njegove alternative su Jonas Omlin iz Monpeljea i Gregor Kobel, prvi čuvar mreže Borusije iz Dortmunda.

Koliko su Švajcarci opasni najblje ilustruju i rezultati u kvalifikacijama za FIFA Svetski kup u Kataru. Prošli su grupu bez poraza, sa pet pobeda i tri remija. Italijani nisu uspeli da ih pobede iz dva pokušaja, što dovoljno govori o čvrstini Jakinovog tima. Na kraju je Švajcarska imala i malu dozu sreće, ali zaslužili su je. Italija je u poslednjem kolu odigrala bez golova u Severnoj Irskoj i praktično poslala švajcarski nacionalni tim u Katar. Napravio je tada Murat Jakin vrlo simpatičan potez. Poslao je igračima i stručnom štabu fudbalske reprezentacije Severne Irske nešto manje od deset kilograma čokolade i pokušao da im se oduži.

Džaka slavi gol protiv SrbijeDžaka slavi gol protiv Srbije

Zanimljivo je da su pre nedavnog poraza od Engleske na Vembliju (1:2) Švajcarci prethodni put doživeli neuspeh 16. juna 2021. godine na Prventvu Evrope (ispali od Španije na penale). Zasluga je to mladog, ali već iskusnog trenera Murata Jakina. Dugo su ga u Švajcarskoj spremali za selektorsku funkciju, pošto je u ranoj fazi karijere pokazivao neverovatan talent. Tokom sezone 2013/2014 dva puta je u Ligi šampiona pobedio Čelsi i zaslužio da ga javno pohvali Žoze Murinjo. Osvojio je dve titule sa Bazelom, ali kasnije se nije proslavio u Spartaku iz Moskve gde je imao godišnju platu od 1,6 miliona evra.

ZAKARIJA I FROJLER NOVA SNAGA, IMAJU TROJICU TOP GOLMANA

Ostao je dosledan Murat Jakin nekim principima igre i sistemima njegovog uspešnog prethodnika Vladimira Petkovića. Švajcarska reprezentacija uglavnom igra u sistemu 4-2-3-1, gde dva klasična zadnja vezna pružaju ozbiljnu podršku odbrambenoj liniji. Tokom kvalifikacija najčešće su to činili Remo Frojler iz Atalante, i pomenuti Zakarija novi član Juventusa. Mada važnu ulogu ima Abišer iz Torina, momak koji je godinama bio najbolji igrač Jang BojsaSigurno je da će Murat Jakin znati kako da koristi Granita Džaku. Pored Okofora iznenađenje u Kataru 2022. godine mogao bi da predstavlja Ruben Vargas, krilni fudbaler nemačkog Augzburga. Zanimljiv je vrlo i levi bek Majnca Silvan Vidmer koji je trenutno ispred Rodrigeza i koji je ofanzvnim kretanjima uvek spreman da napravi velikee probleme protivničkoj odbrani. Uostalom, Vidmer je postigao jedan od najvažnijih golova u kvalifikacijama za Katar 2022. godine protiv Italije na rimskom Olimpiku. Činjenica je da Murat Jakin uspeo da zadrži najbolje stvari od bivšeg selektora Vladimira Petkovića. Švajcarska igra vrlo intenzivan fudbal, sa mnogo trčanja, kontakata, duela i šprinteva.

To će Dragan Stojković morati da zna.

POSLEDNJI SPISAK ŠVAJCARSKE:

Golmani: David Von Balmos (Jang Bojs), Jonas Omlin (Monpelje), Gregor Kobel (Borusija Dortmund).

Odbrana: Kevin Mbabu (Volfsburg), Silvan Vidmer (Majnc), Nico Elvedi (Borusija Mehengladbah), Manuel Akanji (Borusija Dortmund), Rikardo Rodrigez (Torino), Džordan Lotomba (Nica), Eraj Komert (Valensija).

Vezni red: Fabijan Fraj (Bazel), Remo Frojler (Atalanta), Granit Džaka (Arsenal), Renato Stefan (Volfsburg), Stefan Zuber (AEK), Đibril Sov (AEK), Mihel Abišer (Bolonja), Đerdan Šaćiri (Čikago).

Napad: Brel Embolo (Borusija Mehengladbah), Noa Okofor (Red Bul Salcburg), Ruben Vargas (Augzburg), Mario Gavranović (Kajzeri), Andi Zakiri (Augsburg).

Tu su još: Jan Zomer (Borusija Mehnegladbah), Denis Zakarija (Juventus), Sedrik Iten (Glazgov Rendžers), Haris Seferović (Benfika)


tagovi

Murat JakinDžerdan ŠaćiriGranit DžakaRemo FrojlerJan ZomerHaris Seferović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara