Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Vreme odluka u najvećem fudbalskom klasiku na severoistoku Brazila

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.03.24. | 23:03

Baija dočekuje Vitoriju u velikom derbiju 6. kola Kopa do Nordestea

U apsolutno odlučujućoj utakmici za nastavak takmičenja u Kopa do Nordeste iliti Severnoistčnom kupu, jedan od najvećih klasika brazilskog fudbala odigraće se noćas sa početkom od 01:30 po srednjoevropskom vremenu na Areni Fonte Nova, u Salvadoru. Naravno, reč je o sukobu između Baije i Vitorije, dva tima koja se ponovo suočavaju, ovoga puta u regionalnom takmičenju i to u odlučujućem trenutku sezone koji može dovesti do raspleta situacija za oba tima u grupnoj fazi turnira.

Imajući u vidu da su timovi u ovoj fazi raspoređeni u dve grupe sa po osam, svaki od njih imaće za rivale isključivo one timove iz suprotne grupe. To znači da je rasporedom predviđeno osam kola u kvalifikacionoj fazi, a računajući i ovaj meč, preostale su još tri utakmice do kraja ovog dela takmičenja.

Izabrane vesti

Baija udobno predvodi Grupu B, sa 12 osvojenih bodova, četiri više od Fortaleze, koja zauzima drugo mesto. Trikolorima je plasman u četvrtfinale gotovo zagarantovan, jer imaju sedam bodova više od petog mesta na kojem se nalazi Trese, tako da ćete svakako izboriti sledeću fazu nadmetanja, ali je važno da ostane tu na prvom mestu kako bi u narednim fazama imali prednosti u vidu domaćeg terena.

U dosadašnjih pet odigranih kola Kopa do Nordestea, Baija je slavila četiri puta i samo jednom je bila poražena, uz osam postignutih i tri primljenih golova. Poslednji put kada je ekipa, nekada legendarnog golmana Sao Paula, a danas trenera Rožerija Senija izašla na teren pokazala je snagu protiv još jednog kvalitetnog protivnika i u gostima pobedila ekipu Seare. Tom prilikom rezultat je bio 2:1 za tim sa Fonte Nove, iako je bio u rezultatskom zaostatku, težili su ka nerešen rezultatu golom Everalda. Ipak u poslednjim trenucima utakmice čitav plen na domaćem terenu ostavio je vezista Mikael Tačijano.

01.30: (1,65) Baija (3,60) Vitorija (5,10)

Baija je tim sa dosta fukusiranosti na bržu igre, bez većeg poseda lopte, ali sa dobrim tehničkim sposobnostima, koje se uglavnom odlikuje dobrom zauzetošću prostora i objektivnošću. Nedavno su se kvalifikuju za Kup Brazila kao gosti, ali su im bili potrebni penali protiv Kašijasa, posle 2:2 u regularnom toku meča, kako bi se dokopali najmasovnijeg nacionalnog takmičenja. Sada, uglavnom zbog toga što igraju kod kuće u regionalnom klasiku protiv Vitorije, tendencija je da budu agresivnija ekipa, koja igra sa visokim linijama u polju rivala, iako postoji rizik od prostora u pozadini i protivničkih kontranapada.

Vitorija se zauzvrat nalazi na trećem mestu u Grupi A sa osam osvojenih bodova, samo dva manje od lidera Sport Resifea, ali sa istim učinkom kao i šesti Maranjao. Zbog toga bi ih poraz u ovoj utakmici mogao da dovede do značajnog pada na tabeli. Njihova dosadašnja kampanja u u Severositočnom kupu broji dve pobede, dva remija i jedan poraz, uz sedam postignutih i pet primljenih golova.

Poslednji put kada su izašli na teren u ovom takmičenju, kao domaći tim pobedili Itabaijanu sa 3:1. Ipak, u gostima Vitorija i dalje nema zadovoljavajuće rezultate, gde još nisu zabeležili pobedu. Ekipa Lea Kondea ostvarila je tek jedan remi sa Altosom, uz poraz od Žuazeirensea, bez postignutog, uz dva primljena gola. U svoju korist, imaju pobedu u direktnom obračunu protiv Baije, kada su pre nešto više od mesec dana u saveznom prvenstvu Baijano, pobedili ovog rivala rezultatom 3:2 na svom terenu.

Kao što je već spomenuto, Ba-Vi je najveći fudbalski klasik na severoistoku Brazila u kojem se suočavaju najveći klubovi iz grada Salvadora i savezne države Baije. Zbog veličine klubova, broja navijača, reprezentacije i tradicije dva entiteta, smatra se najvećim klasikom u regionu i jednim od najvećih u Brazilu, uključujući navijačke frakcije "Eskuadrao de Aco" i "Leao da Barra", koji su podsticalo ovo rivalstvo više od 80 godina, u sukobima koji traju još od 1932. godine.

Prva utakmica između dva kluba održana je na starom stadionu Kampo da Grasa, ali je Klasik dostigo veličinu vrednu te kategorije koju danas održava, čime je i privukao veliki broj navijača, zahvaljujući izgradnji starog stadiona Oktavio Mangabeira, trenutno rekonstruisane Arena Fonte Nova. Od 1995. godine mnogi klasici se takođe igraju u Vitorijinoj kući, na stadionu Manoel Baradas, poznatom kao Baradao.

Od svih dosadašnjih izdanja Kopa do Nordestea, klasiko Ba-Vi je odlučio o tri titule, uz dve pobede Vitorije 1997. i 1999. godine i jednu Baije iz 2002. godine, što je jedini državni klasik koji je stigao do finala ovog takmičenja Nordestaa. Ba-Vi je takođe jedan od retkih brazilskih klasika u kojima su se igrale utakmice brazilskog prvenstva tri kategorije, u Serijama A, B i C. Početkom 2016. godine izabran je od strane engleskog sportskog magazina “FourFourTwo” za jednog od 50 najvećih klasika među klubovima na svetu, zauzimajući 42. mesta, a 4. mesto u matičnom Brazilu.

KOPA NORDESTE - 6. KOLO

Sreda

Amerika RN - ABC U TOKU

CRB - Žuazeirense U TOKU

River - Altos U TOKU

Četvrtak

01.30: (1,65) Baija (3,60) Vitorija (5,10)

01.30: (1,90) Fortaleza CE (3,35) Seara CE (3,90)

01.30: (1,75) Sport Resife (3,40) Nautiko (4,60)

23.00: (2,85) Itabajana (3,05) Maranjao (2,50)

23.00: (2,40) Treze PB (3,10) Botafogo PB (2,95)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BaijaVitorija BaijaVitorijaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara