Naslovne strane vodećih španskih medija
Naslovne strane vodećih španskih medija

Vrhunac nezadovoljstva u Španiji: Ozbiljan haos, crveni alarm, protiv Slovačke kao da je finale

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.06.21. | 09:47

Remi s Poljskom doveo do ozbiljnog urušavanja ambicija

Sve je manje onih koji veruju u uspeh Španije na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Posle remija sa Poljskom (1:1) nezadovoljstvo je probilo sve granice i sada se čak strahuje da bi utakmica poslednjeg kola protiv Slovačke mogla da se završi “fatalnim“ ishodom.

Jedan od tragičara La Rohe Alvaro Morata je govorio o tome kako “narod Španije samo čeka priliku da se obruši na reprezentaciju“ i napadač Juventusa jeste u pravu, s tim što razloga za nezadovoljstvo ima na pretek. Pre svega zbog njegovih igara i promašaja protiv Švedske, onda i onaj prazan gol sinoć, zbog čega ga navijači već “čašćavaju“ zvižducima i uvredama sa tribina.

Izabrane vesti

Sreda, 18.00: (12,0) Slovačka (5,80) Španija (1,25)

Španija je posle dva kola u poziciji da vadi kestenje iz vatre protiv Slovačke u grupi gde svi imaju realnu šansu za prolaz dalje. Mediji na Iberijskom poluostrvu nisu štedeli preterano Luisa Enrikea i njegove izabranike, pošto su se obrušili na njih kritikama kako je ovo daleko od najboljih dana španskog fudbala od pre deceniju i kusur. Madridski dnevnik Marka je na naslovnoj strani stavio jasnu poruku da je Španija “u velikom haosu“, a važnost utakmice protiv Slovačke opisuje rečima “kao da je finale Evropskog prvenstva“.

Sa istom konstatacijom izlazi i drugi prestonički dnevnik As, koji naglašava da se posle 1:1 s Poljskom uključio “crveni alarm“ i da realnost španskog fudbala nije nimalo dobra. U autorskom tekstu navodi se da će Španija u sredu igrati “glava-pismo“ protiv ekipe koja je već uzela jedan veliki skalp, te da čak ni Moratin pogodak nije uspeo da “rastera duhove“.

“Pravi duh protiv Španije, obučen u belo, s orlom na grudima i zlatnom kopačkom zove se Robert Levandovski. On nas je zamrznuo, toliko da sada teško dišemo pred utakmicu u sredu“.

O Moratinom kiksu posle promašaja Đerara Morena s bele tačke govorilo se iz drugog ugla. Ne svaljuje As krivicu na njega zbog toga što nije uspeo da pogodi prazan gol, već koliki bi gnev Juventusov napadač izazvao da je pronašao metu jer je u trenutku Morenovog izvođenja kaznenog udarca već ušao bio u polukrug na šesnaestercu, čime je prekršio pravilo i VAR sistem bi izvesno poništio gol.

As se takođe posvetio i lošim igrama pojedinaca. Postavljanje Ajmerika Laporta kod gola Levandovskog označeno je kao “jako loše“, te da štoper Mančester Sitija nije ispoštovao principe odbarne koje je Enrike postavio. Kritikuje se Enrikeova odluka da ostavi Pedrija na terenu “iako se videlo da momak nema snage da nadigra nijednog igrača Poljske u direktnom duelu“, pa se postavlja pitanje zašto je promenio Kokea pre veziste Barselone kada je ponajbolji igrač Atletika donosio određenu čvrstinu na sredini terena. Ništa bolje nije prošao ni Rodri za koga se konstatuje da je žrtva sistema Pepa Gvardiole u Sitiju, ali da je protiv Poljske delovao “sporo i tromo“. Kapiten Đordi Alba dobio je pozitivnu ocenu za igre u uvodnom delu utakmice, ali se otvoreno pita zašto Hoze Gaja nije dobio šansu kada je iskusni levi bek ostao bez goriva u nastavku...

Katalonski Mundo Deportivo počinje tekst o neuspehu Španije kao novom “spoticanju“, dok za igru nacionalne selekcije posle dva meča piše da je “razočaravajuće i ne uliva poverenje“.

“Španija nije uspela da stvori bilo kakvu dominaciju nad Poljskom jer nije bila ni dovoljno čvrsta u odbrani, ni dovoljno efikasna u napadu. Mnogo je stvari koje je potrebno promeniti kako bi se u poslednjoj utakmici obezbedio prolaz dalje, jer će izvesno samo pobeda moći da osigura plasman u nokaut fazu“, piše Mundo.

Drugi katalonski dnevnik Sport napominje da je “Levandovski ostavio Španiju bez mogućnosti za grešku“.

“Sve što ne bude bila pobeda nad Slovačkom u sredu verovatno će značiti i zbogom Evropskom prvenstvu. Čak ni pobeda neće doneti prvu poziciju, jer će presudna biti gol-razlika“.

Na partiju Furije se gleda kao na “korektnu“, ali jasnu ogradu da to nije bilo dovoljno za pobedu. Španija je, pominje se, ponovo bila žrtva najvećeg fudbalskog greha – manjka golova. I Sport veruje da je Laport mogao i morao bolje da se izbori sa Levandovskim jer se konstatuje da je “Leva imao više života u sebi od Ajmerika“, dok je promašaj s kreča “značajno uticao na ekipu u psihološkom planu“.

Esportiu je naslovnu stranu posvetio dolasku Memfisa Depaja, dok je neuspeh nacionalnog tima dobio samo okvir. Piše se da Španija “ne zna da pobedi“ i da sada malo ko veruje da ovaj tim može da opravda očekivanja i ulogu jednog favorita turnira. Ističe se da bi Španiju čak i remi odveo u narednu fazu kao jedna od najbolje plasiranih trećeplasiranih reprezentacija, ali je fokus na tome da je ekipa došla u situaciju da sada mora da razmišlja o Belgiji, Engleskoj i Holandiji kao potencijalnim rivalima u osmini finala, što se nikome ne dopada.

Furija je sebe ozbiljno unazadila sa dva remija. Morata je posle utakmice govorio o tome koliko je teško praviti velike rezultate posle “generacije fudbalskih genija“ koji su u jednom trenutku imali celu planetu pod svojim nogama. Pričao je i o kritikama koje se samo gomilaju, ali valjda je i sam svestan da je Španija postavila lestvicu toliko visoko da se ovakvi rezultati ne praštaju...



tagovi

Euro2020Fudbalska reprezentacija ŠpanijeAlvaro MorataLuis EnrikeĐerar Moreno

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara